Pixel-Mózes

  • TóCsa / PORT.hu

Képzeljünk el egy hat-nyolc évvel ezelőtti számítógépes játékot, ahol egy Mózes nevű szuperképességekkel megáldott fickót játszhatunk, akinek minden pályán új feladatot kell megoldania, és ezek között gyenge minőségű átvezető videókkal szórakoztatnak bennünket. Az élmény nem áll távol attól, amit A Tízparancsolat című film okoz.

Vizuális Biblia Társulat
A film főcímének tanulsága szerint valószínűleg egy vallásos csoport elhatározta, hogy a kicsik tanítása/nevelése végett a Biblia fontosabb történéseit rajzfilmes formába öntik. Ehhez sajnos semmilyen (vagy minimális) filmes, netán rajzfilmes tapasztalattal nem rendelkeztek, de ez a lelkesedésük miatt cseppet sem zavarta őket. Filmünk megsemmisítő kritikai és nézői fogadtatása sem tarthatja őket távol a további filmkészítéstől, mivel már javában készítik a Noé bárkájáról szóló új remeküket. Sajnos egy vallási témájú rajzfilmet a mondanivaló fontosságára hivatkozva mindig el lehet adni, legyen az bármilyen kétes értékű/minőségű. A karácsonyi szezonban biztosan lesz mindig pár tévécsatorna vagy mozi, ami hajlandó lesz bemutatni őket, így a folyamat sajnos megállíthatatlan.

Kivitelezés
Sokan sírtunk idén A kis Vuk bemutatójakor az animáció kritikán aluli minőségén. Igaz ugyan, hogy Bill Boyce és John Stronach alkotása nem éri el azokat a mélységeket, de elég közel áll hozzájuk. Itt bizony minden szögletes, darabos mozgású és pixelszagú, és a karaktereket gyakran csak a ruházatuk miatt lehet megkülönböztetni egymástól. Mindig furcsa, amikor ilyen szegényes technikai körülmények között még akciójelenetekre is vállalkoznak, hiszen a hatás garantáltan nevetséges lesz, de ez itt sem zavarta az alkotókat.

Summa
A Tízparancsolat történetének házi feladatszerű felmondása csöppnyi humor és ötlet nélkül, rendkívül száraz stílusban történik, és egész biztosan képtelen lesz így lekötni a gyerekeket másfél óra erejéig. A jobb érzéssel megáldott felnőttek az első tíz perc után sírva menekülnek majd a mozikból, amin még az sem változtat, hogy még a magyar változatban is nagyon igényes szinkron készült hozzá.

Kinek ajánljuk?
- Hittan órákra járóknak, hiszen a mozi alatt legalább lehet lógni a suliból.
- Nagymamáknak, akik mindenképp nevelő szándékkal moziztatnák meg az unokát/unokákat.

Kinek nem?
- Akik szeretnek kapni valami értéket is a pénzükért.
- Igazából mindenki tartsa magát tőle távol.


2/10