PlüssMaci Laci 3D

Kislánykorom egyik kedvence volt a Maci Laci, persze szigorúan hangyás, fekete-fehér képpel. Aztán eltelt néhány évtized, és ez lett belőle.

A dicső múlt

Maci Laci először több mint ötven éve tűnt fel a tévéképernyőkön, akkor még a Foxi Maxi sorozat egyik szereplőjeként. A haspók medve azonban annyira népszerű lett, hogy 1961-ben saját show-t kapott. Kilenc sorozat született egyetlen momentumra, a "pikenik-kosarak" megszerzésének nehézkes feladataira, no meg a Smith vadőr éber figyelmét kiküszöbölő kísérletekre.

A Hanna-Barbera produkciók történetében nem ritka, hogy legendás nevek csatlakozzanak egy-egy produkcióhoz. Maci Lacinak Daws Buttler adta a hangját harminc éven keresztül, egészen haláláig. Ugyancsak ő volt Foxi Maxi hangja is. Azt azért megnéztem volna, hogy a Foxi Maxi sorozatban milyen volt egy párbeszéd a két figura között… Nálunk Romhányi József neve forrt össze a gyártócéggel, ő magyarította a Huckleberry Hound helyett Foxi Maxira, és ő felelős Maci Laciért is…

A szomorú jelen

[img id=279934 instance=1 align=left img]Eric Brevig rendezte a filmet, aki már magáénak tudhat egy Oscar-jelölést a Pearl Harborért, de még ez sem lehet magyarázat erre a filmre. Mintha mindent egybe akartak volna zsúfolni: egy bugyuta történetet, az élő és animált szereplők együttes "játékát", a természeti képek szépségét, s mindezt megfejelve a 3D áldásos közreműködésével.
Néha úgy érzi magát az ember, mintha a hőskorban lenne, amikor még belefért, hogy az élő szereplő úgy ölelje át a rajzoltat, hogy közben a válla helyett valahol a derekán "fogja meg" a barátját, vagy még szemet hunytunk afelett, hogy rosszul fényelt egy-egy jelenet. A Maci Laci 3D-ben nem egy olyan jelenet van, amelyben mintha az idősíkok találkoznának: Maci animációja kb. a délelőtt 10 órai fényekre van beállítva, miközben az élő szereplőket a fejük tetején éri a déli nap.

A bugyuta történet abból áll, hogy Smith vadőr őrizgeti az ő "kis" családi örökségét, a Jellystone parkot, amelynek már az apja is vadőrje volt. Tom Cavanagh túlságosan jóképű – és persze fiatal – a szerephez, de a figura sem az a régi, együgyű fajankó, aki volt. Ugyanakkor a szerelmi szál is elég gyorsan feltűnik a horizonton a természetfilmes, Rachel személyében, kb. egy perc alatt egymásba is szeretnek és mélyen néznek egymás ibolyakék íriszébe… És persze feltűnik a gonosz polgármester is, aki lakóparkot akar az erdő helyén, nomeg persze a kormányzóságot, így bonyolódnak a szálak a biztos végkifejletig.

A technika ördöge

Annak idején sok-sok időt és pénzt takarítottak meg azzal, hogy a szereplőkre inggallért tettek: Maci Laci és Bubu, nomeg Foxi Maxi, a Flinstonok és a többiek rajzolása így gyorsabb volt. A test maradt statikus, csak a fejet kellett alakítani a fázisrajzoknál. Most Maci Laci és Bubu "szőrén" spórolnak az alkotók: olyan az egész, mintha két plüssmacit tennének egyik jelenetből a másikba: szinte egyetlen szőrszáluk sem rezdül, nincs az a hatás, mintha valóban élőek lennének – akkor meg minek ez az egész 3D-s komputergrafikás cirkusz?

Kinek ajánljuk?
- Gyermekeknek, szigorúan óvodás korig.
- A magyar szinkron kedvelőinek.
- Kezdő természetfilmeseknek.

Kinek nem?
- A 3D-s filmek szerelmeseinek.
- Harmincasoknak.
- Dramaturgoknak.

4/10