Port.hu Karácsonyi Pániklista halogatóknak

Hoppá, hoppá. Azt mondogattad, még bőven van egy hónap karácsonyig, majd idegesen befogtad a füled a közértben és szitkozódtál, hogy miért játszanak már karácsonyi dalokat? Aztán meg, hogy áh, nem is kell olyan sok minden, meg amúgy is van még két hét, és inkább sarkon fordultál a tömött áruház láttán. Most pedig itt vagy és nincs mese: kevesebb, mint egy hét van szentestéig – úgyhogy ha te is hasonlóképpen halogattad a dolgokat, akkor itt egy mentőlista, hogy a lehető legrövidebbre vágd az egészet és ne felejts ki semmi fontosat.

[img id=538928 instance=1 align=left img]Ajándékok – gondold át, mielőtt vásárolsz!
Háromszor aláhúzva. Mert rengeteg időt, energiát és pénzt spórolhatsz meg, ha leülsz egy teával és egy kis jegyzetfüzettel (ha ez túl analóg, akkor iPhone-nal) majd készítesz egy listát azokról, akiknek szeretnél ajándékot adni. Elsőre időpocsékolásnak is tűnhet, de hidd el, nem az. Csak szürcsölgesd a teád, ne stresszelj azon, hogy még nem vettél semmit, csak ereszd szabadjára a fantáziád a rokonaiddal és ismerőseiddel kapcsolatban. Amint van egy-egy jó ötleted, írd fel őket és hamar meg fogod látni, mennyivel le fogja rövidíteni a vadászútvonaladat, hogy körülbelül tudod, mit szeretnél venni.

Inspirálódj!
Ha a teás merengés közben nem találtál mindenki számára valami megfelelőt, akkor a következő a receptünk: vegyél egy forraltbort elvitelre és járkálj egyet a belvárosban, ahol tudod, hogy nagyon sok különböző bolt van egyazon utcasoron. Például erre nem annyira ajánljuk a Váci utcát, mivel zömében ruhaboltok és turistarabló szuveníresek domináns túlsúlyban vannak, de máris sokkal jobban jársz, ha a Ferenciek terétől gyalogolsz az Astoria, majd Blaha Lujza tér felé. Könyvesboltok, antikvitásüzletek, cukrászdák és édességboltok, valamint ruhaboltok is vannak a soron: ha nem is mész be, már a kirakatokból ötleteket meríthetsz.

Tuti befutók kontra merész darabok
Idősebb rokonnak vagy annyira nem közeli ismerősnek szeretnél ajándékot venni? Ha nincs konkrét emléked arról, hogy említett valamit, amit nagyon szeretne, meg úgy általában lövésed sincs róla mert ritkán találkoztok, akkor ajánljuk, hogy a klasszikusabb ajándékok közül válaszd ki a számára megfelelőt. Mécsesek, minőségi édességek, testápoló szettek, klasszikus könyvek (amiket olvastál és mered ajánlani), kézműves termékek, minőségi italok. Ezekkel nem lehet baj, habár az individualitást többnyire mellőzik. Ha viszont szeretnél valami emlékezeteset adni, akkor erősen ajánljuk, hogy térj be valamilyen dizájnboltba és válassz az ott található, néha provokatív, többnyire humoros és mindig újszerű darabok közül: a gurulós ébresztőóra, USB elosztó-bábu, összegyűrt kávéspohár kinézetű kerámiabögre és társaik mind mind olyan meglepetések lehetnek, amelyekkel biztos mosolyt fogsz csalni az illető arcára.

[img id=538933 instance=1 align=right img]Dekoráció – ne feledkezz meg róla!
Az ajándékvadászat természetesen az ajándékok megvételével nem fejeződik be: ahhoz, hogy ne otthon érjen a szívbaj, hogy ezt a halom dolgot vajon mi a viharba fogod becsomagolni, akkor kétszer bekeretezve tedd a listád végére, hogy dekoráció. Ebben az esetben az inkább több, mint kevesebb elvét valjuk: vegyél bőven elegendő csomagolópapírt, szalagot és celluxot, mert néha bizony trükkös dolog a csomagolás és nem mindig jön össze a tökéletes eredmény. Üdvözlőkártyából elég annyi, amennyi embernek készen vannak a csomagok (habár ebben is ronthatsz, szóval nem árt az óvatosság). Ha viszont nem szeretnél a csomagolással bajlódni, akkor egy szép ajándéktáska is megfelelő választás lehet. Egy a lényeg: Ne. Felejtsd. El.

Öltöztesd fel az otthonod!
[img id=538938 instance=1 align=left img]A dekoráció alatt nem csak a csomagolópapírt és társait értjük: ha a lakásodban semmi nem emlékeztet a közelgő ünnepekre, akkor szívből ajánljuk, hogy szerezz be párat (vagy épp mindet) az alábbiak közül: néhány szalagot, fenyőágat, tobozt, aranyfestéket, vattát, diót, csillagszórót és gyertyákat, narancsot és szegfűszeget. A narancsokba szúrj pár szegfűszeget, majd akaszd fel őket a lakás különböző pontjain és máris karácsony lesz otthon. Ettől kellőképp meginspirálódva pedig aggass fenyőfaágat, kreálj vattából hópihét, fess tobozokat aranyra, gyújts pár gyertyát és hopp: a karácsonyi hangulat máris a lakásodba költözött. Egy jó cédé, pár mézeskalács és egy kis forraltbor társaságában nyújtózz ki és veregesd meg a válladat: idén is sikerült mindent elintézni.

Boldog Karácsonyt kívánunk minden olvasónknak!