Sorra mondják le a hétvégi szabadidős eseményeket a Duna áradása miatt

Árad a Duna, a megemelkedett vízállás pedig az előrejelzések szerint még napokig eltart, ami a Duna és mellékfolyóinak partjára szervezett programokat is érinti.

Budapesten rekord közeli vízállással hétvégén tetőzik a víz, de a rakpartokat már több napja lezárták. A Római-parti sétány vendéglátóhelyei különösen veszélyeztetettek, a tulajdonosok már napokkal ezelőtt elkezdték kimenteni az értékeiket, mert ezen a területen árvíz idején minden víz alá kerül, de harmadfokú riasztás van érvényben a Kopaszi-gáttól egészen a 11. kerület déli határáig is. Az áradás miatt a Hajógyári szigetet, a Népszigetet, valamint a Margitszigetet is elzárták a látogatók elől, így természetesen az itt található vendéglátóhelyek sem látogathatók.

Római-part
Római-parti vendéglátóhely. Forrás: PORT.hu

 

A magas vízállás az M2-es metró, a szentendrei HÉV és több villamosvonal közlekedését is érinti a fővárosban. Kedd délután lezárták a Clark Ádám téren a gyalogos-kerékpáros aluljárót, a 4-es és a 6-os villamos nem áll meg a Margitszigeti megállóban, a  2-es, a 2B és a 23-as villamosok pedig két szakaszon közlekednek: jelenleg a Jászai Mari tér és a Széchenyi István tér, valamint a Március 15. tér és a dél-pesti végállomásaik között. A Széchenyi István tér és a Március 15. tér közötti szakaszon nem jár villamos, és pótlóbusz sem közlekedik, várhatóan péntektől pedig az M2-es metró nem áll majd meg a Batthyány téri állomáson és a 19-es és 41-es villamosok közlekedése is változik. A Batthyány téren és a Margit hídnál, a HÉV-aluljáró lépcsőinél a HÉV munkatársai homokzsákokat helyeznek el, ezért azokat nem lehet majd használni. Lezárták a H5-ös HÉV alagúti szakaszát, ezért a szerelvények Szentendre/Békásmegyer felől a Margit híd, budai hídfő állomásig járnak, és a Margitszigetet átszelő 26-os busz sem közlekedik. A 15-ös busz módosított útvonalon jár, nem érinti a Dorottya utca (Vörösmarty tér) megállót; a 34-es autóbuszok a Békásmegyer és a Rómaifürdő közötti megállókat nem érintik, illetve lezárták a budai alsó rakpartot a Mozaik utcától a Rákóczi hídig, valamint a pesti alsó rakpartot a Dráva utcától a Közraktár utcáig.

Forrás: Index

 

A BKK a közösségi közlekedés használatát javasolja, ezért sűrűbben indítja a nagykörúti 4-es és 6-os villamosokat, illetve több járat fog közlekedni az 1-es villamos vonalán is – olvasható a vállalat honlapján.

Természetesen a rakpart melletti szórakozóhelyeket is érinti a magas vízállás és a lezárás: az A38 Hajó, valamint a Pontoon és a Viadukt Bár programjai elmaradnak a következő napokban.

Az árvíz és az árvízi védekezés miatt a budapesti Autómentes Hétvége szeptember 21-22-re tervezett eseménye új időpontra kerül. A BKK-val és Budapest Fővárosával történt egyeztetés után az a döntés született, hogy a hétvégi Autómentes Nap és 100. Food Truck Show az árvíz miatt kialakult helyzetre való tekintettel 2 héttel később, október 5-6. között lesz megtartva. Az Európai Mobilitási Hét fővárosi programjai közül azonban időpont-változtatás nélkül megrendezik szeptember 19-én, 17:30-kor a Puskin moziban az ingyenes „Miért bringázik Hollandia?” című filmvetítését és az előadást.

Forrás: Food Truck Show

 

A vidéki rendezvények szervezői is sorra jelentik be az események halasztását, illetve törlését.

Az Esztergomi Piac a Facebook-oldalán tudatta, hogy elmarad a szeptember 20-ra tervezett népszerű Gasztroest a Piacon rendezvény, Esztergomban ugyanis épp ezen a napon, pénteken tetőzik a Duna. A Komárom-Esztergom vármegyei Ácson az eredetileg vasárnapra meghirdetett FutÁcs tömegrendezvényt szeptember 29-re halasztották.

Szombaton Százhalombattán tartott volna futóversenyt és családi sportnapot a MOL, melynek útvonala a Dunai Finomító kapuját is érintette volna, ám a keddi bejelentés szerint későbbre halasztják a rendezvényt. Szintén elmarad a Dunakanyart is érintő Börzsöny Ring kerékpáros teljesítménytúra - adta hírül a holmozogj.hu.

Forrás: Börzsöny Ring

 

Vasárnapra hirdették meg a 32. Győri Futófesztivált is. Ezzel kapcsolatban azonban egyelőre nincs hír időpont-módosításról, igaz a megyeszékhely addigra túl lesz a tetőzésen. A budapesti Dürer kert is kitart, a szórakozóhelyet nem érinti az árvízkészültség – írják a Facebookon, így programjaikat is változtatás nélkül megtartják.

Az árvíz miatt Budapesten a legtöbb termálfürdőt is bezárhatják. A magas vízállás nemcsak a lezárt Margitszigeten található Palatinust, de a Rudast, a Gellért fürdőt, a Rác fürdőt, a Király fürdőt, a Lukács fürdőt és a Pünkösdfürdői strandot is veszélyezteti. Minden veszélyeztetett fürdőben szivattyúkkal, aggregátokkal és homokzsákokkal készülnek a védekezésre. A vizét a Lukács fürdőből kapó Király fürdő határozatlan időre bezárt, ahogy keddtől a budapesti Palatinus és az esztergomi Aquasziget Élményfürdő, szerdától pedig a Leányfalui Termálfürdő sem fogad vendégeket. Az esztergomi fürdőben egyúttal elmarad a szeptember 21-ére tervezett nyárbúcsúztató éjszakai fürdőzés is.

Az árvízhelyzetre való tekintettel azonban mielőtt a következő napokban elindulnánk valahová, érdemes tájékozódni a helyek honlapján vagy Facebook-oldalán!

(borítókép: MTI)