Spoilerzóna! Mi történt Westeroson a 6. évad 4. részében?

Ennél a posztnál jól megmondjuk, mi volt jó és mi nem a Trónok harca legújabb epizódjában.

A múlt heti összefoglaló után folytatjuk a Trónok harca hatodik évadának elemzésfolyamát, ahol hétről hétre ki lehet beszélni, melyik főszereplő halt épp meg, miben tér el a sorozat a könyvektől vagy mi az, amivel az HBO sorozata máris beeleőzte G.R.R. Martin csigatempóban készülő kregényfolyamát. Összeszedtük az öt legemlékezetesebb jelenetet a negyedik részből, íme:

Sansa és Havas Jon újra találkoznak

Sansa Stark, és a féltestvére, Havas Jon (már ha tényleg féltetvérek, és nem unokatestvérek) a széria első évadának elején látták utoljára egymást. Sansa azóta volt már a jobblétre szenderült Joffrey felesége, Tyrion asszonya és nemrég szökött meg a soron következő jövendőbeliétől, a Bolton-örökös Ramsaytól. Havas Jon eközben az Éjjeli Őrség talpasából egészen a parancsnoki posztig verekedte fel magát, miközben hol a vadak barátja, hol meg a legnagyobb ellensége volt. Ám mivel az előző évad végén pont a saját feketeruhás rendtársai szurkálták halálra, érthető, hogy a feltámasztása után már nem akar többé velük fagyoskodni a Falon. Csakhogy mesteri időzítéssel Brienne és a fegyverhordozója, Podrick épp akkor toppannak be Sansával a Fekete Várba, amikor Havas Jon azon lamentál, ideje lenne délre menni, felmelegedni egy kicsit. A mostohatestvérek nagy találkozása a szélfútta várudvaron egyébként olyan szép jelenet lett, hogy nem akartam semmilyen vicceskedő zenével felturbózni:

Izzik a levegő Tormund és Brienne között!

Annál mókásabb volt viszont az a rész, ahogy az óriásokkal birkózó Tormund méregette a drabális lovagnőt, Brienne-t a várudvaron és az asztalnál evés közben. Persze azért remélem, hogy ez csak a kötelező hollywoodi vicceskedés volt az HBO részéről, és Martin nem írt ilyen marhaságokat a még meg sem jelent regényébe.

Végre visszatér a szemét Kisujj!

A 6. évadban eddig nem láthattuk az egyik legnagyobb szarkavarót, Petyr Baelish-t, de most végre ismét felbukkant. Az előző évadban senki sem értette, miért dobta oda szegény Sansát a Boltonoknak, most viszont mintha már lenne értelme ennek az aljas húzásnak. Kisujjt gyűlölik az Arryn-háznak felesküdött lovagok, és az ő kérésére biztosan nem támadnák meg a Boltonokat, ám mivel a Sansa és a Sasfészek kissé fogyatékos ura, Robin Arryn nagyon kedvelték egymást, a bolond fiú parancsára már biztosan fegyvert ragadnának a Völgy lovagjai. Persze az is lehet, hogy Kisujjnak egészen más tervei vannak.

Osha halála

Eddig nem is igen volt olyan epizód a 6. évadban, amiben a pszichopata Ramsay Bolton ne ölt volna meg valakit. Ezúttal a Stark-házat szolgáló vad lány, Osha volt a soros, de mviel ő a sorozatban egyáltalán nem volt olyan szimpatikus karakter, mint az eredeti regényekben, nem hiszem, hogy bármelyik néző könnyeket hullatott volna érte. Iwan Rheon viszont továbbra is eszelősen jól alakítja ezt a szadista figurát!

Daenerys élve elégeti a kanos dothrakiakat

Daenerys Targaryent, az épp sárkányok nélkül maradt Sárkányok Anyját legutóbb dothraki harcosok vitték rabláncra fűzve az egykori khalok özvegyei közé, Vaes Dothrakba. Mikor már azt hittem, a vak bérgyilkostanoncként szerencsétlenkedő Ayra történetéhez hasonlóan ez a szál is unamas lesz, a készítők egy iszonyú látványos jelenettel zárták le a 4. epizódot! A tűzálló Daenerys ugyanis jól megleckéztette az együgyű barbár vezéreket: rájuk gyújtotta a tanácskozó sátrat, miközben a dothrakiak azt ecsetelték, milyen disznóságokat fognak a Khaleesivel művelni a horda összes férfitagja és azok lovai is.

Csakhogy Daenerys két imádója, a nagypofájú zsoldos, Daario Naharis és a bukott lovag, Ser Jorah Mormont teljesen feleslegesen szerveztek mentőakciót úrnőjük kiszabadítására, hiszen az nélkülük is kiválóan boldogult. Persze ettől még egész vicces ez a páros, ahogy két teljesen eltérő kultúrkörből jött harcosként folyamatosan egymást szívatják. Nekem viszont G.R.R. Martin-rajongóként különösen fáj az, hogy a sorozatban Ser Jorah fertőződött emg a kőemberek átkával, és ő lesegeti folyton a karján terjedő sebet. A Sárkányok táncában ugyanis ez a kór az egyik legjobb újonnan behozott karaktert, a száműzött westerosi lovagból hős essosi zsoldosvezérré lett Griffet támadta meg, aki azt az ifjú Griffet terelgeti éppen a Vastrón felé, aki valószínűleg Targaryen-leszármazott, és a királyi cím jogos örököse. Csak sajnos ezt a szálat nem szőtték bele az így is sokszor túlzsúfolt és kapkodó HBO-sorozatba.