Szerdai hallgató

Macska Máté kissé méltatlankodva néz rám, hogy őt pont nem ajánlottam, pedig annyi a hallgatni való, hogy a macskanyelv is megnyalná a szája szélét, hiába mondtam neki, hogy dorombot pont nem láttam. Szokásosan a zenében gazdag szerdára bukkantam, elvétve némi ismertetéssel, így kellett hát gazdálkodni. Mondtam is, Máté, menj haza a gazdihoz, és dorombolj neki!

Primanima Mini és BABtér nyílt nap

BABtér - Budaörsi Animációs Bázis és Kreatív Tér, október 20-24.

A fiatal animációsok fesztiválja, a Primanima tavaly a járványhelyzet miatt elmaradt, ám az esemény kilencedik kiadására rengeteg inspiráló alkotást neveztek, ezért a szervezők fontosnak tartják, hogy figyelmet fordítsanak ezekre egy évvel később is. Így született meg a rendhagyó Primanima Mini, amely a Budaörsi Animációs Bázison zajlik október 20. és 24. között.

Kalandozás a csillagos égbolton

Planetárium - Zsolnay Kulturális Negyed, október 20., 15:00

A szabad szemmel látható égbolt változásait, a Hold mozgását, a bolygók lassú elmozdulását és a csillagképeket sorakoztatja fel a bemutató. A műsor a Digitárium segítségével végig kalauzolja a nézőt a nevezetes földrajzi szélességeken, Egyenlítőtől a térítőkön és Sarkkörön keresztül egészen a Pólusokig. A műsorban még bemutatásra kerül a Föld, mint égitest, a Naprendszer égitestei, a Tejútrendszer és az ember által ismert Világegyetem galaxisai, egyéb objektumai. A magas színvonalú látványtechnika minden eleme bemutatásra kerül az égbolton történő kalandozás során.

Vándorszínészektől a filmcsillagokig

Magyar Nemzeti Múzeum, október 20., 16:00

Csodálatos egy valami ezek a mozgó képek, amelyek mint bogarak a fehér falon másznak. Amikor először Nizzában láttam: elámultam, elképedtem azon, hogy az ördöngös fotográfmasina mi mindenre képes...- írja Jókai Mór egy alkalommal a XX. század új médiumáról, a filmről.

GAME OVER / A Ressi-Benes duó audiovizuális koncertje, interaktív installációja, előadása

Három Holló Kávéház, október 20., 18:00

Christof Ressi osztrák zeneszerző, programozó, Benes Szilárd ausztriában élő magyar származású klarinétművész. A duó budapesti rezidenciaprogramjának nyilvános napján előadás, interaktív installáció és audiovizuális koncert szerepel. Az installáció 2021.10.21-ig megtekinthető
Christof Ressi osztrák zeneszerző, hangszerelő, szoftverfejlesztő és multimédiaművész és Benes Szilárd klarinétművész, az újzenei klarinét avatott előadója a Graz-i Zeneművészeti Egyetemen kezdtek közös kutatásba.

Instant-Fogas Szerda

Instant-Fogasház, október 20., 18:00

Bulizz több tánc és koncertteremben, a belváros legnagyobb klubjában, ingyenes belépéssel egészen reggelig, ahol rezidens a DJ-k gondoskodnak a hangulatról!

Fonó Szerda Tánctanítás és táncház: Visai táncok

Fonó Szerda táncalkalmainkra olyan kezdő és haladó táncosakat várnak, akik tánctanfolyam keretében szívesen elmélyítenék ismereteiket egy-egy tájegység táncát illetően. Az élőzenés tanítás kezdő és haladó csoportban párhuzamosan folyik, majd egy közös énektanulással és össztánccal zárul. Várnak minden érdeklődőt párral vagy pár nélkül!

Benkó Dixieland Band - Dixie Klub

Pinceszínház, október 20., 19:00

A Dixie Klub Európa egyetlen 50 éve folyamatosan működő olyan jazzklubja, amelyben a programot, azóta is ugyanaz az egy, a világ élvonalába tartozó zenekar szolgáltatja. A Dixie Kings of Hungary klubestjét a színházi idényben minden héten szerdán este 18.30 és 21.15 óra között tartja.

Fantasztikus művészet és szürrealizmus

Várkert Bazár, október 20., 19:00

Amíg a szürrealizmusnak André Breton és a művészettörténészek révén van története és elmélete, addig a fantasztikus művészet jelentése és kánonja sokkal kevésbé megfogható. Az előadásban egyrészt azzal foglalkoznak majd, hogy a szürrealista kánon felől nézve hogyan rajzolható ki a fantasztikus képzőművészet története.

Koncz Zsuzsa

Kodály Központ, október 20., 19:00

Az új albummal töretlenül folytatódik a Koncz Zsuzsa életmű. Koncz Zsuzsa Szabadnak születtél című stúdióalbuma 2020-ban jelent meg, sorban a negyvenegyedik.

Jézus Krisztus szupersztár

Madách Színház, október 20., 19:00

A zenés színház történetének egyik legjelentősebb darabja tér vissza a budapesti közönség elé. Andrew Lloyd Webber és Tim Rice rockoperája forradalmasította a zenés színházat, és olyan kérdéseket vetett fel, amelyek mindmáig érvényesek. Főhőse nem csak a címszereplő Jézus, egyenrangú társa Júdás, aki kétségbeesett igyekezettel próbálja megérteni barátja cselekedeteit, de mindhiába.

Magyar Zongorás Trió

Fészek Művészklub, október 20., 19:00

Az 1989-ben alapított Magyar Zongorás Trió repertoárja a zongorástrió klasszikusainak (Haydn, Mozart, Beethoven) műveitől kezdve a nagy romantikusokon (Schubert, Mendelssohn, Chopin, Csajkovszkij, Schumann, Brahms) keresztül a kortárs szerzők alkotásaiig (Kocsár Miklós, Gergely Jean) tart.

Párniczky Quartet

MOM Kulturális Központ - MOMKult, október 20., 19:00

A Párniczky Quartet teljesen egyedi megszólalása egyformán gyökerezik a jazz-ben, a kortárs klasszikus-, és a magyar népzenében. A zenekar azzal a céllal alakult 2016-ban, hogy megszólaltassa Bartók Béla darabjainak átdolgozásait, valamint, hogy a szerző művészi világa termékenyen hasson improvizációikra.

Castalian String Quartet

Zeneakadémia, október 20., 19:00

Négy különböző nemzet szülöttét egyesíti a 2011-ben alakult és egyre nagyobb népszerűségnek örvendő Castalian String Quartet. A finn, francia, walesi és angol zenészek találó nevet választottak, hiszen Castalia a görög mitológiában a költészet forrását jelöli, a vonósnégyesre írt művek pedig összetettségükkel, aprólékos kidolgozottságukkal, személyességükkel és titokzatosságukkal talán a költészethez állnak a legközelebb. 

Rewod at ELLÁTÓ

Ellátó, október 20., 20:00

A klasszikus és rock zenei világ küszöbén egy fiú, aki a legmélyebb gondolatait és érzelmeit fejezi ki a hegedűs feldolgozásain keresztül.

Magyar Jazz 2020 - A Müpa Zeneműpályázat kis jazzformáció kategóriájának gálakoncertje

BMC - Koncertterem, október 20., 20:00

A Müpa Zeneműpályázatának kis jazzformáció kategóriájában beérkezett darabok között a legváltozatosabb létszámú és összeállítású együttesek szerepeltek, így a zsűri végül az elektronikával kiegészített szólóbillentyűs műtől a szeptettig díjazta az új jazzkompozíciókat.

KISS Attila Band

FÉM Arts & Café, október 20., 20:00

Kiss Attila jazzgitárosként többször járt New Yorkban, az ott szerzett tapasztalatai saját zenei világában is megjelennek.

Budapest Jazz Club, október 20., 22:00

A jazzrajongó közönség kívánságának eleget téve nem csak a hét elején és végén, hanem a hét közepén is csatlakozhat a késő esti jam zenekarokhoz, aki szeretné megtapasztalni a szabad, közös örömzenélés élményét. A recept változatlan: a szerdai alap-formációkat is a legjobb zenészek alkotják.