Színes csütörtök

Még mindig az online programok dominálnak, de végre lehet menni koncertre ezen a napon. Íme a választék!

Percről percre Róna Viktorral: A Mozsár utcai lakás rekonstrukciója

Online, május 6., 9h

Herceg a vasfüggöny mögül címmel Róna Viktor balettművészről nyílt kiállítás a Bajor Gizi Színészmúzeumban. A gazdag anyagból, e szerteágazó és izgalmas életútból kaptok ízelítőt fontos találkozások, ritka pillanatok, érdekes történetek felidézésével, melyek kulisszatitkaiba a tárlat kurátora, Halász Tamás avatja be az érdeklődőket.

Mesepadlás – ingyenes online mesetorna

Online, május 6., 9h

Közkívánatra ismét Zámborszky Eszter mesepedagógus tornáztatja meg a gyerekeket és kísérőiket egy varázslatos, az éjszaka kereséséről szóló indián mesével, sok mozgással és játékkal.

Rippl-Rónai József és a századforduló művészete

Online, május 6., 15h

Rippl-Rónai József a modern magyar festészet egyik legismertebb alakja. Hogyan jutott el az ifjú művész Kaposvárról Munkácsy Mihály műhelyén át a legnagyobb Párizsi szalonokig? Vegyél részt az online tárlatvezetésen és megtudhatod, hogyan lett Rippl-Rónai a szecessziós törekvések egyik legfőbb képviselője. Tárlatvezetést tartja: Sepsey Zsófia

Virtuális utazás a 125 éves kisföldalattin

Online, május 6., 18h

A virtuális séta dátuma előtt néhány nappal, május 2-án lesz éppen 125 éves a kontinens első földalattija, a budapesti Millenniumi Földalatti Vasút. Az évforduló kiváló alkalmat kínál arra, hogy behatóbban megismerkedjetek meg a „kisföldalatti” történetével, végigjárjátok a vonalát végállomástól végállomásig, s a közbeeső megállóknál is elidőzzetek egy kicsit.

Kolibri MobilMesék

Online, május 6., 18h

A Kolibri Színház művészei naponta egy-egy mesét adnak elő. A járványügyi szigorítások miatt a színházak átmenetileg bezárnak, de a  kényszerszünet alatt is szeretnének veletek maradni és tartalmas ‘kolibris’ élményekkel színesíteni az otthon töltött napokat – ha nem személyesen, hát online!

Online Club-est: London és a Tate Britain

Online, május 6., 18h

Madácsy Anna és Papp Ábris ott folytatja, ahol két hete abbahagyta: titkok és talányok, előkelő macskák, kortárs és klasszikus műalkotások valamint a “vendégül látott” Haynau vár titeket.

Gyaficsütörtök

Online, május 6., 18h

Kivételesen csütörtökön, Gyafi és muzsikus barátai az iFből! Közreműködik: Gyárfás István (gitár), Soós Márton (nagybőgő).

Csapodárok

Online, május 6., 19h

A Radnóti Színház őszi bemutatója, a Csapodárok egy igazi olasz komédia, sok humorral és színészi virtuozitással. Az elmúlt időszak után jól esik majd nevetni, szórakozni és végre együtt lenni otthon, színházban!

A nép ellensége

Online, május 6., 19h

Stockmann doktor felfedezi, hogy a városát felvirágoztató gyógyforrások vize mérgezett. A lakosság, élén a polgármesterrel, aki mellesleg Stockmann bátyja, nem akar szembesülni az igazsággal. Lassan az egész város a pénz hatalmával és a hivatali korrupcióval is küzdő doktor ellen fordul. Ibsen egy újságban megjelent rendőrségi hír nyomán írta A nép ellenségét 1882-ben, három évvel a Nóra és egy évvel a Kísértetek után, épp a Kísértetek fogadtatásán felbőszülve.

Lost In Details x Kid Koa – OMC live session

Online, május 6., 19h

Lost in Details gyerekkora óta HIFI-zik, gyűjti a zenéket és mindig is nagy érdeklődéssel volt a DJ-zés iránt, amibe végül kis ösztökéléssel az évek folyamán belevágott. Zenei érdeklődése szerteágazó, de az elektronikus vonalon house és azon belül is micro/minimal a fő irány. A stream ingyenes, csak kattints erre a linkre május 6-án este 7-kor és már indul is.

MÁV Szimfonikus Zenekar, vez.: Daniel Boico, km.: Gustav Rivinius (cselló)

Online, május 6., 19h

A karmester, Daniel Boico szellemiségének sokféle gyökere közül a legerősebb nyilvánvalóan az orosz, ezért tűzött hangversenye műsorára három orosz művet. A Pulcinella című balett  fordulópont Stravinsky életművében, ezzel az 1920-ban komponált művével kezdődik életművének neoklasszikus korszaka. Dmitrij Sosztakovics közeli barátja volt a nagyszerű gordonkaművész, Msztyiszlav Rosztropovics. Neki írta két csellóversenyét, melyek közül az első igen népszerű, gyakran játsszák, a második ritkábban hallható, pedig ugyancsak nagyon értékes darab. A hangverseny szólistája, Gustav Rivinius gordonkaművész. 

Az úrhatnám polgár - Pannon Filharmonikusok

Online, május 6., 19h

Richard Strauss Az úrhatnám polgárja már a keletkezéstörténetével is megírt egy színdarabot, hiszen a mű eredetileg a 17. századi Molière színdarabjaként került a közönség elé. Egy sok fájdalommal és szenvedéllyel átitatott dúr szimfóniáról van szó, megkapó szépségű dallamokkal, melyekből néhányat a filmzene is felhasznált, mintegy még újabb értelmezésben.

Matuz István, Matuz Gergely (fuvola) és Vas Katalin (gordonka) hangversenye

Online, május 6., 19h

A koncert megtekinthető online, élő közvetítésben a zoom rendszeren keresztül vagy a későbbiekben felvételről a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia honlapján és Youtube csatornáján.

Concerto Armonico: Vivaldi árvaházi koncertjei – Olasz nyelvlecke

Online, május 6., 19.30h

Közreműködik: Lakatos György (fagott), Concerto Armonico; művészeti vezető: Spányi Miklós, koncertmester: Homoki Gábor. Az ingyenes koncertközvetítés a BMC – Budapest Music Center Facebook oldalán látható.

Remény és megváltás - Nemzeti Énekkar

Online, május 6., 19.30h

Gabriel Fauré, a 19-20. század fordulóján élt egyik legnagyobb hatású francia zeneszerző két remekműve keretezi a Nemzeti Énekkar hosszabb kényszerpihenő utáni első koncertjét. Zenéje többnyire nélkülözi a drámaiságot. Egyik legjelentősebb opusa, a hangversenyen elhangzó Requiem középpontjában is a megbékélés, a megnyugvás gondolata áll.

Jade - A38 Eklektronika x Jägermeister

Online, május 6., 20h

Az A38 Eklektronika harmadik vendégeként Jade mutatja meg, hogy milyen is az igazi „neurofunk pillanat”.  Simon Gábor, aka Jade ismert drum and bass producer, DJ és egyben a 2020-ban századik kiadását maga mögött hagyó EATBRAIN kiadó tulajdonosa és alapítója. Jade a kétezres évektől kezdve kulcsfontosságú szerepet tölt be a hazai és nemzetközi drum and bass szcéna formálásában.

BJC Bar Jazz: Szalay Gábor & Hárs Viktor Duo

Budapest Jazz Klub, május 6., 20h

Májustól újra várja közönségét a Budapest Jazz Club! Ennek örömére visszatérnek a már tavalyról jól ismert BJC Bar Jazz koncertek is. A sorozat keretén belül duó formációkat hallhatunk a BJC kávézóban. A koncertek látogatásához oltási igazolvány szükséges, valamint a Budapest Jazz Club területén - kivéve étel- és italfogyasztás közben az asztaloknál ülve - továbbra is kötelező a maszkviselés!

Nyitott Műterem #21 - Ladik Katalin

Online, május 6., 21h

A Trafó Galéria online műteremlátogatás-sorozatában minden csütörtökön 21 órától kurátorok és szakírók kalauzolásával nyerhettek betekintést egy-egy képzőművész műtermébe, és ismerhetjük meg legfrissebb műveiket és terveiket. Május 6-án Ladik Katalin műtermébe látogathattok el Kürti Emese művészettörténész vezetésével. A beszélgetést a Trafó Galéria Facebook-oldalán élőben lehet követni, az online műteremlátogatás végén pedig ugyanitt várják kérdéseiteket.

5. Szlovén Filmnapok

Online, május 6-8.

A vírushelyzetre való tekintettel május 6-8. között online rendezik meg az 5. Szlovén Filmnapokat a hagyományokhoz igazodva a Toldi Távmoziban. A magyar közönség az ország bármelyik részéről három kortárs szlovén alkotást tekinthet majd meg:  a Frenk vagyok,  A gesztenyeerdők meséi és a Féltestvér című filmeket.

27. Lengyel Filmtavasz

Online, május 6-10.

A Lengyel Intézet egyik legsikeresebb állandó projektje az 1993 óta Budapesten, illetve más városokban megrendezésre kerülő Lengyel Filmtavasz, mely a legfrissebb lengyel filmtermés legjavát mutatja be évről-évre a magyar közönségnek. A filmbemutatókhoz rendszerint egyéb érdekes attrakciók is társulnak, híres alkotók lengyel animációs-, illetve rövidfilmjei, dokumentumfilmek, vagy épp filmvászonról felcsendülő jazzmuzsika.