Szombati kínálat

Végre hétvége! Válogass kedvedre a gyerekprogramok, előadások, koncertek és színházi előadások közül.

Pompás Mesekör - Mesés Énidő - Holló Jankó meséjével

Online, április 17., 9h

Szeretettel vár mindenkit a Pompás mesekör - Mesés énidő, amely a meség iránti szeretetből jött létre. A mesékre belső erőforrásként is lehet tekinteni, önismereti segítséget is adhatnak, vagy egyszerűen lélekfrissítő lehet egy ilyen beszélgetés a mese rétegeiről, szimbólumairól. A mesekör online lesz megtartva, témája: Holló Jankó meséje lesz.

Fényből szőtt mesék - A három mag (magyar tündérmese)

Online, április 17., 9h

Sorozatuk elsősorban óvodás korú gyerekek és szüleik számára kínál kellemes perceket egy-egy szombat délelőtt. Mesék és a muzsika világában barangolnak. A tavaszt, a megújulást köszöntő mostani történetünk igazi varázslat: mi hajt ki a földben pihenő magokból? A mese kicsit "rólunk" is szól.

Boribon kirándul

Online, április 17., 10h

Marék Veronika mesehőseiért a mai gyerekek is legalább annyira rajonganak, mint amennyire szüleik szerették annak idején a kedves gesztenyefiút és az aranyos kismackót, könyvben és diafilmen. E nagyon népszerű előadásokhoz Erdélyi Erika írta át a történeteket zenés bábdarabbá úgy, hogy megmaradjon Marék Veronika varázslatos stílusa, ám a műfajnak megfelelően helyet kapjon benne a zene is!

Vitéz László

Online, április 17., 10h

Vitéz László a Nagymamucika konyhájában próbál meg hétvégi ebédet főzni, de akadályokba ütközik. A mulatságos fél órában kiderül, hogy védi meg az ördögtől a nagyanyót és az is, sikerül-e megfőzni az ebédet? Az előadás után néhány gondolattal Kemény Henrikre emlékeznek.

Boribon és Annipanni

Online, április 17., 10.30h

Marék Veronika hőseit az egész világ ismeri, a mackó és a kislány történetein generációk nőttek fel. Az előadás a Boribon és Annipanni, Jó éjszakát, Annipanni!, Boribon születésnapja, Boribon beteg, Boribon házikója és az Annipanni, mesélj nekem! című kötetek alapján készült. 

Táncszínház ON - Bozsik Yvette Társulat: Négy évszak

Online, április 17., 11h

Bozsik Yvette Európában szinte az elsők között készített csecsemőszínházi produkciót. A modern tánc és zene elemeiből egy, a négy évszakon átívelő eseménysort alkot az előadás, amelyben groteszk, de ugyanakkor lírai vizuális elemek ötvöződnek, a megcélzott korosztály speciális igényeihez igazítva. A gyerekek megismerhetik egy-egy évszak hangulatát, színeit,hangjait, fényeit, jellemző állatait és növényeit egy kislány élményein keresztül. 

Nemzetközi Cirkuszi Világnap - Dinasztiák

Online, április 17., 15h

Szombaton lesz a Nemzetközi Cirkuszi Világnap. Szeretnék méltó módon megünnepelni. Délután 3 órától díjmentesen lehet megtekinteni a Dinasztiák című műsorukat a Facebook oldalukon. Tartsatok velük szombaton!

A Nagy Aton himnusz - Online tárlatvezetés

Online, április 17., 15h

Az eseményen Dr. Győry Hedvig, a Magyar Egyiptomi Baráti Társaság Óegyiptomi Bizottságának elnöke tart tárlatvezetést az érdeklődőknek. Az eseményt Facebookon követhetitek élőben, később a felvételt visszanézhetitek a YouTubon!

8. Magyar Haikunap

Online, április 17., 15h

A japán eredetű haiku olyan rövid költemény, amely 5 + 7 + 5 szótagú sorokból áll. Pillanatnyi hangulatot fejez ki, amely meglepő fordulattal zárul. A verssorok végén nincs rím, de változatos sorrendben lehet betűrímet alkalmazni. A hangsúly minden verssorban az 1. és az 5. szótagon van. A rendezvényt online formában tartják meg, a programokon való részvétel ingyenes és regisztrációhoz kötött.

Londoni online városnézés 2021

Online, április 17., 15.30h

London nevezetességeinek bemutatása online. 

Virtuális utazás a Váratlan utazás és az Anne-filmek helyszínére, a Prince Edward-szigetre

Online, április 17., 17h

Tartsatok velük egy virtuális utazásra a Váratlan utazás és az Anne-filmek helyszínére, Kanadába, a Prince Edward-szigetre! Kíváncsi vagy, hol található az igazi Fehér Homok Szálló? És vajon hogyan néz ki belülről? Gus Pike világítótornya igazi? Meg lehet látogatni? Ellátogatnál az igazi Zöld Orom házba? Vajon hogy néz ki a belseje? Tényleg van benne szoba Marillának és Anne-nek? A fenti kérdések mindegyikére választ fogsz kapni a Facebook Live adásból.

Kolibri MobilMesék

Online, április 17., 18h

A Kolibri Színház művészei naponta egy-egy mesét adnak elő. A járványügyi szigorítások miatt a színházak átmenetileg bezárnak, de a  kényszerszünet alatt is szeretnének veletek maradni és tartalmas ‘kolibris’ élményekkel színesíteni az otthon töltött napokat – ha nem személyesen, hát online!

Sean Scully: Átutazó – Retrospektív kiállítás | Élő, interaktív, online tárlatvezetés

Online, április 17., 18.30h

A kiállítás a kelet-közép-európai régióban először mutatja be átfogóan Sean Scullynak, az absztrakt festészet egyik legfontosabb kortárs képviselőjének életművét. A mintegy száztíz művet bemutató kiállítás az életmű összes meghatározó periódusát áttekinti. Az online tárlatvezetésen Fehér Dávid, a kiállítás kurátora kalauzolja az érdeklődőket a kiállításban.

József és testvérei

Online, április 17., 19h

Thomas Mann regénye a 20. század legnagyobb szellemi vállalkozásainak egyike, az ókori kelet mítoszainak és vallásainak értelmező újramesélése. Népek és törzsek, istenek és emberek, nők és férfiak történetei fonódnak össze benne, és vezetnek vissza az emberi kultúra kialakulásának mélységes mélyen eredő gyökereiig.

New York-i komédia

Online, április 17., 19h

Felnőttünk, megházasodtunk, gyerekeink születtek, eltelt a fél élet. Hiába tekergetjük a fejünket, hiába csűrjük-csavarjuk, nincs menekvés. Woody Allen egyfelvonásosának főszerepeiben Básti Juli, Nagy-Kálózy Eszter, Rudolf Péter brillírozik.

Várjon Dénes és a Keller Quartet

Online, április 17., 19h

Április 17-én a Debreceni Egyetem, Liszt terméből közvetítik Várjon Dénes zongoraművész és a Keller Quartet közös hangversenyét. A közvetítés elérhető a Filharmónia Magyarország Facebook, Vimeo és YouTube csatornáján.

A revizor

Online, április 17., 19h

Gogol zseniális komédiája, A revizor mindig aktuális, szatirikus és groteszk kép a korrupció ördögien álnok rendszeréről, amelyben csak az egyéni érdekek számítanak. Egy vidéki kisváros előljáróságai, képmutató és szánalmas figurái lázas igyekezettel próbálják elfedni a visszaélések, sikkasztások és hazugságok minden nyomát, miután egy jogtalanul felbontott levélből értesülnek a titkos utasítással rendelkező fővárosi revizor érkezéséről. 

Férfi Agymanók

Online, április 17., 19h

Most megismerheted a belső világuk mélységeit, félelmeit, vágyait, örömeit és kihívásait. Viccesen komoly játék, élőben, spontán és interaktívan. A Tiszta Férfi műhely legújabb online élő közvetítésű színházi előadása.

Fonó Tavasz: Angyalföldi Vadrózsa Táncegyüttes

Online, április 17., 19.30h

Kedvemre való című élő stream előadásuk az együttes legsikeresebb táncműsorainak részleteiből építkezik. A Kárpát-medence egyes tájegységeinek autentikus táncai és zenéi kortárs színpadi megoldásokkal gazdagítva mutatnak rá hagyományos népi kultúránk sokszínűségére. 

Vendégségben Önnél - Kamarakoncert a Nemzeti Filharmonikusokkal

Online, április 17., 19.30h

A személyes találkozásig a Nemzeti Filharmonikusok minden héten új, ingyenesen megtekinthető online kamarazenei koncerttel jelentkezik honlapján és Facebook-oldalán. Közreműködik: Prőhle Katalin, Kubina Ágnes, Koltai Réka, Ludmány Dénes, Bajner Zsuzsanna, Kubina Péter, Bíró Gergely, Bizják Dóra, Horváth János, Balogh Ferenc, Detvay Mária Marcella, Rudolf András, Harangozó Sándor.

Bartók Béla nyomdokában - Mandoki Soulmates online koncert

Online, április 17., 20h

Leslie Mandoki kedves gyermekkori emlékeket őriz Bartók Mikrokozmoszáról, amelynek darabjait az édesapja gitározta neki. Akkor még nem is sejtette, mekkora hatással lesz rá és zenészgenerációjára a progresszív példatár. A Hungarian Pictures/ Magyar Képek produkciót és annak bázisát, a Living in The Gap + Hungarian Pictures dupla album azonos című, második lemezét Bartók Béla dallamai ihlették. Az online koncert TV2 Play oldalán, ingyenes regisztrációt követően nézhető.

Müpa Homa - Sophie Brown & Blahalouisiana Moon Band

Online, április 17., 20h

A Blahalouisiana zenekar nagyot álmodott: rendkívüli koncerten hozta el közönségének 2017 őszén megjelent második nagylemezét. Schoblocher Barbara énekesnő „ezer közül is felismerhető” hangja és a sajátos Blahalouisiana-hangzás ezúttal klasszikus hangszerekkel és Hammond-orgonával egészül ki Balázs Ádám zeneszerző hangszerelésében. A koncert megtekinthető a Müpa honlapján és YouTube-csatornáján.

Jon Fosse: Én vagyok a szél

Online, április 17., 20h

A nyílt tengeren céltalanul hánykolódó bárkában ketten vannak: az Egyik és a Másik. Névtelenül, nemtelenül. Közös nevezőjük a Magány. Szófoszlányok, gondolat-reminiszcenciák utalnak valami élhetőre, valamiféle vágyképre, de erős a sodrás, és egyre vonzóbb a mélység. Ebben a párbeszédben minden emberi benne van, még a remény is, hogy partot érnek, hogy megszűnik az ingadozás, egy másik távlat ígérete… új láthatár.

Richter102 – A szakrális Wagner

Online, április 17., 20h

Richter102 – A szakrális Wagner címmel látható a Magyar Állami Operaház Zenekarának és Énekkarának hangversenye az Opera Otthonra streamsorozatban. A 2018-ban rögzített hangversenyen az Opera együttesei Wagner szakrális oldalát mutatják be a Tannhäuser és a Parsifal című zenedrámákból vett részletekkel, valamint egy igazi kuriózummal, Palestrina Stabat Materének wagneri átdolgozásával.

Fringe idéző

Online, április 17., 20h

Az idei online Fringe idézőn olyan előadó-művészeket hallhat a közönség, akik annak idején részt vettek a fesztivál műsorában, mára pedig országosan vagy nemzetközileg is elismertek lettek. Együtt szerepel – az annak idején külön bemutatkozott – dzsessz-énekesnő, Harcsa Veronika és Szabó Réka, a Tünet együttes vezetője. A hang és a mozdulat szerves együttműködésével kísérletező, határokat feszegető kutatásukból adnak ízelítőt.

Varga Bendegúz Quintet

Online, április 17., 20h

A különleges kvintett felállás – sokszor grandiózus – hangzását meghatározza a két gitár olykor egymást kiegészítő, másszor egymással versengő játéka. Ez a formáció ugyanakkor lehetőséget ad arra is, hogy a zenészek az intim szaxofon-bőgő-dob hangzás keretei között próbálják feltárni a zene mélységeit.

XTR HUMAN - G.O.L.D Live Performance

Online, április 17., 22h

A november 6-án megjelenő XTR HUMAN album bemutatója élőben. Az este vendége DJ Clarissa és Clarisse, akik kitűnő ebm/techno szettet mutatnak be.

BQW21 Budapest Quartet Weekend – Budapest Kvartett Hétvége 2021

Online, április 18-ig

A BQW Fesztivál a kamarazenei műfajok csúcsát, a vonósnégyest állítja a középpontba. Az élő koncertsorozat valódi kuriózum a magyar koncerttermek kínálatában – az idei évben ingyenesen, online közvetítve –, mivel évente egy-egy választott zeneszerző összes kvartettjét bemutatja, így adva átfogó képet a szerző életútjáról és zeneszerzői munkásságáról vonósnégyesei tükrében. 2021-ben a Budapest Quartet Weekend tematikája a születésének 160. jubileumát ünneplő cseh zeneszerző óriás, Antonin Dvořák köré épül.