Szombati programajánló

Elég jó programokat kínál a hétvége első fele a késő őszi nyárutóra. Beöltözős, gasztronómiás, pedagógus, vasutas és izolációs mindenfélék lesznek, a végén az elmaradhatatlan csimm-bumm muzsikával. Használjátok ki a még majd elvileg jó időt!

Őszi MondoCon 2023

Hungexpo Budapesti Vásárközpont, október 14-15.

A MondoCon egy rendkívül szórakoztató animés és geek rendezvény, amit minden évszakban megrendezünk, hogy a rajongók és érdeklődők találkozhassanak egymással, megnézzék és részt vegyenek a programjainkon, és hogy átadhassák magukat a hobbijuknak egy hétvége erejéig. Ezeken a rendezvényeken (angolosan: Convention) mintegy tízezer látogató fordul meg – de ennek ellenére nagyon barátságos a hangulat, családias légkör fogad mindenkit.

Őszi Etyeki Piknik

Rókusfalvy Pince, október 14-15.

Idén október 14-én és 15-én két teljes napon át várnak Benneteket fergeteges hangulattal, kiváló borokkal, a Birtok és friss ételekkel, a Fogadó prezentálásában, a tőlük megszokott módon!

Őszi Pedagógus Nyílt Nap az Állatkertben

Fővárosi Állat- és Növénykert, október 14., 9:00

Ismét sokféle szakmai programmal és nagy belépési kedvezménnyel várják az oktatásban, nevelésben dolgozó kollégákat az őszi Pedagógus Nyílt Napon, október 14-én, szombaton! Őszi programjaik fókuszában a természet- és vadállatvédelem áll. Így a változatos programkínálatban az előadások főként az állatkert és természetvédelmi partnerszervezeteik e téren végzett munkáját, közös erőfeszítéseit mutatják be. Gyakorlati bemutató foglalkozásaik is elsősorban a kedvtelésből tartott állatok felelős és állatjóléti szempontú tartásához adnak sok hasznos ötletet.

PONT Fesztivál 2023

Magyar Nemzeti Múzeum (Múzeumkert), október 14., 9:00

űNyugat-Afrika csodái a Múzeumkertbe költöznek október 14-én, az ingyenes PONT fesztiválon. Történetmesélés és koncert ad betekintést a mande kultúrába, táncon és kézműves foglalkozásokon, interaktív programokon át részesülhet a térség örökségében minden korosztály. A PONT Fesztivál a világ távoli és közeli csodáit mutatja meg évről évre, idei témája a nyugat-afrikai régió szellemi kulturális öröksége.

Családi nap a Gyermekvasúton

Hűvösvölgyi végállomás, október 14., 10:00

2023. október 14-én szombaton családi napot tartanak a hűvösvölgyi végállomáson. Lesz ugrálóvár, KRESZ pálya, óriás társas, óriás kirakó és vásári játékok, de kipróbálhatják a kicsik az arcfestést, vagy az alkotóházat is. A vonatokért rajongókat hajtánypálya, favasút, vonatszimulátor és terepasztal várja, akár a legkisebbek is beöltözhetnek gyermekvasutasnak egy fotó erejéig, és természetesen egész nap járnak a vonatok Hűvösvölgy és Széchenyi-hegy között. A családi kvíz nyertesei vasúttal kapcsolatos ajándékokra számíthatnak.

Isolation Budapest 2023

Akvárium Klub, október 14., 16:00

A fesztivál fő fellépője az amerikai virtuóz, Nick Hakim. Azontúl, hogy Hakim kollaborált már Anderson .Paak-kal, remixelte egyik számát a BADBADNOTGOOD-ot, és Erykah Badu is odaadó rajongással lelkesedik érte, a 2017-es ‘Green Twins’ című lemeze egyértelműen a szcéna egyik alapkövének tekinthető. Hakim mellett a fesztivál egyik csúcspontja vélhetően a felemelkedő punk-rap szcéna vezetőjévé váló Wu-Lu koncertje lesz, akinek legújabb lemeze, a ‘Loggerhead’ a Warp gondozásában jelent meg 2022-ben és a projekt mögött álló Miles Romans-Hopcraft folyamatosan fejlődő, innovatív hangzására Damon Albarn is felfigyelt, így a tavaly a Glastonbury-t is megjárt Wu-Lu idén májusban már a Blur vendégzenekaraként indult turnéra.

Parti Nagy Lajos: Hadd legyek hűs

Nemzeti Táncszínház (Nagyterem), október 14., 18:30

Parti Nagy Lajos 70. születésnapja a kortárs magyar irodalom ünnepe és egyben remek alkalom e páratlan költői életmű újraolvasására az Angyalstoptól a Szódalovagláson és a Grafitneszen át a legújabb versekig. Ahogyan Esterházy Péter nélkül nincsen posztmodern magyar próza, úgy Parti Nagy Lajos nélkül nincsen sem posztmodern, sem kortárs líra. A kötetet olvasva kirajzolódnak az életmű belső mozgásai; látjuk hogyan születnek meg a jellegzetes figurák, hogyan kapnak hangot és arcot a beszélő nevű és sokat is beszélő hősök. Parti Nagy Lajos írásművészete állandó párbeszédben van a hétköznapi beszélt nyelvvel és a magyar irodalom millió hagyományával; a könyvet olvasva pedig mi is részesei leszünk ennek a beszélgetésnek.

Kóbor János - Testamentum (filmbemutató)

Magyar Zene Háza (Előadóterem), október 14., 19:00

A Kóbor János – Testamentum című, Dér András által rendezett film a magyar rockzene egyik legnagyobb, ikonikus alakjáról, az Omega együttes frontemberéről, mindenki Meckyjéról szól. A film premierjén Dér András rendező, Sülyi Péter Omega-dalszövegíró, Csatári Bence és Jávorszky Béla Szilárd rocktörténészek, illetve Szabó Nyulász Melinda animációs rendező, illusztrátor beszélgetnek a magyar rockzene egyik legnagyobb, ikonikus alakjának életművéről, a róla készült filmről. Az est során színpadra lép még Szirtes Edina Mókus. Sülyi Péter, számos emblematikus Omega-dalszöveg írója így foglalja össze az est során bemutatásra kerülő filmet: '2020-ban jelent meg a „Testamentum” című album és – amit nem lehetett tudni, de a cím előrevetített – hat évtizedes OMEGA életmű végére került ezzel pont.

Krubavi Trió/Makám Kvartett

BMC - Opus Jazz Club, október 14., 20:00

Jövőre lesz negyvenéves a Krulik Zoltán zeneszerző-szövegíró vezette legendás Makám zenekar, amely egyik elindítója és azóta is meghatározó szereplője a hazai világzenei életnek. A tradíciók ismeretében és azokat tiszteletben tartva írtak modern zenét, olyan dalokat, amelyeket ma is több generáció énekel; munkásságukat két tucat lemez fémjelzi. A zenekar az elmúlt évtizedekben többszöri alakváltozáson esett át, ám az eredeti szellemiség megmaradt. Krulik legújabb vállalkozása, a Makám Kvartett 2023 tavaszán alakult azzal a céllal, hogy a Makám korábbi korszakaiból ismert Ady-, Weöres- és Petri-versek után az együttes a kortárs költők munkáit is bemutassa.

Muddy Waters Tribute Band

Muzikum Klub & Bisztró, október 14., 20:30

A magyar bluesélet kiválóságaiból alakult Muddy Waters Tribute Band (HU) ötlete Fekete Jenőtől származik, aki 1998-ban hívta először életre ezt a nagyszerű formációt. Több, mint 20 év szünet után ismét összeáll a zenekar, hogy tisztelegjen a blues műfajának koronázatlan királya előtt. Fantasztikus hangulat jellemzi az együttes koncertjeit, amely kihagyhatatlan csemege a blues hazai kedvelőinek!

Free BJC Jam Session: Balázs József Trio

Budapest Jazz Club, október 14., 22:30

A Free BJC Jam Session esteken hétvégéről hétvégére a legismertebb és legnépszerűbb hazai zenészek alkotnak spontán formációkat. A késő éjszakába nyúló örömzenélések alkalmával bármi megtörténhet. Az elmúlt években meglepetésszerűen felbukkanó világsztárok és a legkülönbözőbb országokból érkező hobbizenészek egyaránt csatlakoztak az elsősorban vérbeli bebopot megszólaltató triókhoz.

Metalheadz 30 - Goldie & Ant TC1

A38 Hajó, október 14., 23:30

Talán az alapító atya Goldie sem gondolta 1993-ban, hogy a Metalheadz névre keresztelt kiadója ilyen szép életkorba lép majd egyszer, idén 30 évesek a "fémfejek". Ebből az ünnepi alkalomból a jubileumi turné Budapestre is eljut, az eseménynek az A38 Hajó ad otthon. A vezér, Goldie mellett érkezik a kiadó label managere Ant TC1, aki nem mellesleg nagyszerű DJ is. Ha Ant neve máshonnan is ismerős az nem véletlen ő alapította a Dispatch kiadót, emellett a Stress Level & TC1 producerpáros egyik fele.