Találkozás egy fiatalemberrel

Az ösztöndíj-élet nemzedéki élmény: Lakótársat keresünk című EU-vígjátékával Cédric Klapisch jó érzékkel nyúlt a témához, s kellemes sztereotípiákkal írta körül, milyen is az élet egy barcelonai társbérletben, ahol az ERASMUS-program jóvoltából békésen és kevésbé békésen élnek együtt az Európai Unió országaiból összesereglett egyetemisták.
Klapisch könnyen megszerethető hőseinek életében a rezsi-tételek mellett értelemszerűen a szerelmi kalamajkák játszották a főszerepet, s bár az egyetemistákból azóta felelősségtudó adófizetők váltak, a helyzet mit sem változott.

Mivel a Lakótársat keresünk jelentős sikert aratott az egyetemi kampuszokon innen és túl is, Klapisch jónak látta, ha felveszi a szálakat és továbbbonyolítja hősei történetét. A hivatalnoki munka helyett az írást választó Xavier (Romain Duris - Arsene Lupin) élete, akárcsak egykori szobatársaié, úgy fest, mint egy szappanopera, s Klapisch alaposan ki is használja az analógiában rejlő lehetőségeket. Az országok és partnerek közt ingázó huszonévesek huzavonáit a rendező sajátos szappanopera-paródiájának jelenetei festik alá: Klapisch szereti saját teremtményeit, többnyire velük érez, de nem mindig hajlandó komolyan venni őket.

Pedig Xavier igencsak komoly gondokkal küszködik: magánélete romokban, s egyelőre szépíróként sem vitte sokra. Még szerencse, hogy a nehéz időkben kéznél vannak a jó barátok: egykori szerelme, Martine (Audrey Tautou), aki egyedül neveli a kislányát; a leszbikus Isabelle (Cecile De France), aki befogadja hősünket; a Londonban élő Wendy (Kelly Reilly); és William (Kevin Bishop), akinek az eltelt évek alatt olyannyira benőtt a feje lágya, hogy éppen egy orosz balettáncosnővel készül házasságot kötni.

Újra együtt van tehát a régi banda, a tétek azonban némileg megváltoztak: ez már nem a kamaszkor vége, hanem a felnőttkor kezdete, úgyhogy ha Klapisch úgy dönt, még egy részt lehúz a témáról, hamarosan már öltönyben és babakocsival látjuk viszont hőseinket.