Tápiókapuding: Az finom lesz!

A Csengetett, Mylord? nézői sokszor láthatták már, amint Lady Lavender hozzávágja a cselédekhez a tápiókapudingot. No de mi a csuda az a tápiókapuding? Ma van a tápióka napja, így el is áruljuk rögvest.

A Csengetett, Mylord?-ban Lady Lavender Southwick kedvelt elfoglaltsága, hogy a felszolgált tápókapudingot hozzávágja a cselédekhez, elsősorban Ivyhoz, akit ő rendre Ethelnek hív.

No de mi az a tápióka?

A tápióka itthon kevésbé ismert keményítőféle, amit a manióka, más néven kasszava (vagy tápióka) nevű növény gumójából nyernek – a világ legjelentősebb kalóriaforrása a rizs, a cukor és a kukorica után. Többféle változatban kapható (granulátum, pehely, gyöngy és por), és édes, sós ételeket egyaránt készíthetünk a felhasználásával. Magas keményítőtartalma miatt remekül sűríthetünk vele ételeket, de levesbetétnek is kitűnő.  Zsírtartalma alacsony, szénhidráttartalma magas, viszont sok folyadékot felvesz, így igen kevés kell belőle, ha tápiókapudingot támadna kedvünk készíteni. Sok benne a vas, ráadásul gluténmentes – sok gluténmentes tésztához, lisztkeverékhez is tápiókalisztet szoktak adni.

Forrás: Pixabay

 

Sokféle receptet találhatunk, de alapjaiban így készül a tápiókapuding: 

80-100 gramm tápiókagyöngyöt beáztatunk 3 deci vízbe, hagyjuk állni 10-15 percet, hogy a gyöngyök jól megszívják magukat. Ha ez megtörtént, öntsünk hozzá 6 deci kókusztejet/magtejet/tejet, lassan kezdjük el melegíteni, majd forralni a tűzhelyen. Közben mehet bele egy vaníliarúd kikapart belseje, egy csipet só, és 15-20 percig még főzzük, míg a gyöngyök áttetszővé nem válnak. Ha kész van, húzzuk le a tűzről, keverjünk bele mézet vagy cukrot, ízlés szerint,  tegyünk bele gyümölcsöt, amihez épp gusztusunk támad.  Végül hűtsük be, mert hidegen az igazi.

(Források: HáziPatika.com, Femina)