Terminator-sorozat lett a Trónok harcából

Megint meghalt néhány mellékszereplő az HBO népszerű fantasy sorozatában, de ez már tényleg nem lep meg senkit. Spoileres Trónok harca kibeszélő: 6. évad 8. rész.

Hétfőnként a Port.hun is rendszeresen kibeszéljük a rajongókkal a Trónok harca legfrissebb történéseit, amelyek most már feltartóztathatatlanul rohannak az évadfináléhoz (a korábbi összefoglalók ittittittitt és itt olvashatók)Az már nagyon érződik a stábon, hogy nem akartak semmi fölösleges jelenetet, csak eljuttatni a főbb karaktereket oda, ahol a könyvekben már régen elvergődtek - gondolok itt Brienne fellógatására vagy Varys merényletére. Őrült Ramsay most sem ölt meg senkit csak úgy, nem villant öncélúan csöcs, és pöcs is csak azért, mert szegény Vérebnek már nagyon kellett brunyálnia. Kezdjük is vele az öt legizgalmasabb rész felelevenítését!

Vigyázat, extrém spoilerveszély!

Sándor odacsap

Nagyon féltem tőle, hogy az előző részben a Vérebnek segítő atyát és a követőit Beric Dondarrion és Myr-i Thoros vidám cimborái, a zászló nélküli testvériség tagjai mészárolták le. Igazam lett, mert Sandorunk egy sárga köpenyes martalócot keresett, ilyenje pedig csak Citromnak volt az erdőben bujkáló, urukat vesztett zsoldosok között. A Véreb mindenesetre kiszagolta a táborukat, és olyan mészárlást csapott köztük, mintha csak a Péntek 13, a Halloween meg a többi kaszabolós horror őrült sorozatgyilkosát látnánk, csak most maszk nélkül. 

Később persze kiderült, hogy a gyilkosok dezertőrök voltak, akiket fel is akaszt érte a Testvériség. Az viszont furcsa, hogy őket még mindig Dondarrion vezeti, és nem a feltámasztott Stark anyuka, akit a könyvben hörgő rémségként semmi más nem érdekelt, csak hogy véres bosszút álljon minden egyes Lannsiteren és Frey-en a Vörös Nászért. Ez a szál kimarad a sorozatverzióból.

A Hegy az új T-800-as

A Véreb hasonlóan morcos testvére is pont úgy intézte el az izgága vallási fanatikusok egyikét Királyvárban, mint egy ismert mozifilmes ikon. Igen, a jelenet a vasalóállú Arnolddal keménykedő punkok halálát idézte az 1984-es Halálosztóból. Ráadásul ez még viccesebb úgy, ha belegondolunk, hogy a '90-es években a magyar ponyvaíróink a Terminátor-hamisítványkönyveikben tényleg visszaküldtek egy legyőzhetetlen kiborgot a középkori Jeruzsálembe, hogy ott biztos ami biztos alapon öljön meg minden Connort és O'Connort.

Jól jön azért a háznál egy tiltott nekromanciához is értő, elcsapott Mester, főleg ha Cersei régenskirálynénak lényegében Qyburnon meg az élőholt Terminátoron túl egyetlen szövetségese sem maradt Királyvárban.

Menekülés a T-1000-es elől

A nyolcadik epizódban egy másik ismerőst is viszontláthattunk a Terminátor franchise-ból: az utálatos kis Waif pont olyan elszánt fejjel rohangál Braavos utcáin szegény Arya után, mint a folyékony fém Robert Patrick a T2-ben, amikor el akarta kapni John Connort és az anyját. Szerencsére ahogy a Terminátor filmekben, úgy itt is elintézi a főszereplő a gépiesen gyilkoló ellenfelét. Jogos a bosszú, hiszen Arya időközben megkedvelte a színésznőt, akit meg kellett volna ölnie a csepűrágók közül, ez az érzelemmentes, hülye kiborglány viszont brutálisan feltrancsírozta szegényt, hogy jó pontokat szerezzen Jaqen H'gharnál.

Arya és Varys is hazaindul

Többször leírtam már a kibeszélőkben, hogy Essos nem igazán izgalmas helyszín ahhoz képest, hogy milyen nagy leszámolás készülődik Westeros északi részén, és micsoda veszedelem közeledik a Falon túlról. Ezt mintha csak Arya is megérezte volna, úgyhogy előtúrta a rejtekhelyről kedvenc fegyverét, a Tűt, legyőzte vele az idegesítő bérgyilkoscsajt. Így most már egykori tanítómestere, Jaqen H'ghar sem küldhet utána újabb gyilkost, hiszen a Sokarcú Isten megkapta a maga levágott fejét a kis gyűjteményébe.

A kis Aryán kívül hazaindul Westerosra Varys is, hogy előkészítse az épp háborúzó Daenerysnek a győzedelmes hazatérést és trónra lépést. A regényeket ismerő, fanatikus rajongók persze jól tudják, hogy ő nem is nagyon mozdult ki Királyvárból, és pláne nem kódorgott az alkoholista barátjával, Tyrionnal Essos veszélyes vidékein, hanem szépen csendben kinyírta Kevan Lannistert. Persze ez jó eséllyel be fog következni a 6. évad végén is.

Jaime és Brienne búcsúzása

Jaime és Brienne az emlékezetes együtt menekülésük során egész jól összebarátkoztak (sőt, a hülye Bronn szerint több is van közöttük), csak hát most már nem Vargo Hoat félőrült kompániája az ellenfelük, hanem azok, akikkel a házaik épp háborút viselnek. Márpedig a Lannister csapatok most épp Zúgót készülnek elfoglalni, amit az a Fekete Hal védelmez, akinek a Tullyk seregével jó lenne észak felé masírozni, és segíteni a Stark-rokonságnak kizavarni Deresből az embernyúzó Boltonokat. Akik nem mellesleg a Frey-ekhez hasonlóan a Lannisterek hűbéresei, úgyhogy Jaime és Brienne mostantól nemigen bandázhat már együtt.

Ígyhát Brienne és Podrick hajnalban csendben kicsónakáznak Zúgóból, ami hiába hatalmas vár, egyes egyedül csak Jaime áll őrt a várfokon, hogy suttyomban integethessen régi harcostársainak - tényleg csak Howard Shore negédes Gyűrű Ura-dallama hiányzik a jelenetből.