Terror a háznál

  • TóCsa / PORT.hu

Mivel manapság még az olyan minőségi horrorok, mint a Stephen King-féle A köd is egyből csak DVD-n látnak nálunk napvilágot, hálát kell adnunk azért, ha a műfaj egy-egy képviselője a várható mostoha fogadtatás ellenére mégis bemutatkozhat nagy vásznon. A Hívatlanok a tengerentúli ország meglepetéssikere volt pár hónappal ezelőtt, ráadásul Liv Tyler nagy visszatérését is szolgálta A hihetetlen Hulkkal egyetemben.

Terrorfilmek
A "Veled is megtörténhet!" típusú terrorfilmek sokak szerint az Al Kaidás kivégzős videofelvételek hatására jöttek létre. A saját belső logikájuk azt diktálja, hogy bárkit, bármikor, bárhol elkaphatnak, megkínozhatnak és megölhetnek, pusztán csak a gyilkolás öröme kedvéért, különösebb cél nélkül. Ebben az a legrémisztőbb, hogy nincs esély a menekülésre, hiszen az elkövetőket nem érdekli a váltságdíj, vagy bármiféle alku lehetősége. Az áldozat egy olyan játék részesévé válik, amiből képtelenség, hogy ő jöjjön ki győztesen. Erre a logikára épült a Fűrész- és a Motel széria, de hazánk fia, Antal Nimród is ezt az utat követte az Elhagyott szoba forgatásakor. Nála egy isten háta mögötti motel szolgált a cselekmény helyszínéül, most azonban a megtámadott párocska egy hétvégi házban esik áldozatul egy csapatnyi maszkos idegennek.

A para-faktor
Az elsőfilmes Bryan Bertino a klasszikus horror cselekményépítési módszert használja. Az első fél órában próbálja megismertetni és megszerettetni velünk a Liv Tyler - Scott Speedman párost, hogy aztán a rájuk törő terror idején a néző már izgulni tudjon értük. Mivel egy hollywoodi filmben illik valami jellemfejlődést is produkálni, így az elején kicsit morcosak egymásra, hogy aztán a baj idején újra fellángoljon köztük a szerelem. Az ijesztgetések szép fokozatosan jönnek. Eleinte csak furcsa zajok és kopogtatások zavarják az éjszaka nyugalmát, de amikor a maszkos idegenek belépnek a házba, nyilvánvalóvá válik, hogy csak játszadoznak áldozataikkal, kiélvezve azok félelmét. Ekkor már némi nyers erőszakra is sor kerül, de aki az ilyesmit nem bírja gyomorral, ne is üljön be horrorfilmeket nézni.

Summa
A túl sovány cselekmény - ami ráadásul feltűnően ismerős az Elhagyott szobából - sajnos felemás érzetet kelt a nézőben. A másfél órás játékidő nagyjából úgy telik el, mintha mi sem történt volna. Egyszer-kétszer az adrenalinszintünk talán túllépte a nyugalmi állapotot, de a Hívatlanok minden perce fogyasztás után azonnal törölhető a memóriánkból. Igazi agy- és memóriakímélő popcornmozival van tehát dolgunk, ami ugyan egyáltalán nem kellemetlen, csak túlságosan jelentéktelen.

Kinek ajánljuk?
- Akik szeretnék látni Liv Tylert sikítás közben.
- Akik szeretnek biztonsági játékot játszani, és valódi félelem nélkül horrort nézni.
- Az Elhagyott szoba lelkes rajongótáborának.

Kinek nem?
- Akik már az Elhagyott szobát sem kedvelték.
- Széplelkű, az erőszaktól irtózó embertársainknak.
- Akik a hétvégét épp a család isten háta mögötti nyaralójában készülnek tölteni a párjukkal.


6/10