Új év, új trashreality

Visszatér a méltán híres, az örökbecsű, a televíziós szórakoztatás alfája és ómegája: jön egy újabb évadnyi Négy esküvő.

A Viasat nem szórakozik, ha műsorkészítésről van szó. Ennek a csatornának köszönhetjük az Éden Hotelt, az Aranypartot, az unalmas kvízműsorokba hatalmas csavart pakoló Észbontókat, valamint a Négy esküvőt is, mely utóbbi egy új évaddal újra képernyőre kerül.

A műsor egy faék egyszerű dolgon alapszik: meglepő módon az esküvői cécón, a nagy idegbajoskodáson, a feszültségekkel teli élőkészületeken. Köztudott tény, illetve a népi hiedelem szerint a boldogító igent megelőző rövid időszak, a ruhapróba, az esküvői torták tesztelése, az ülésrend kialakítása, a meghívottak listájának egyeztetése kemény próbatétel elé állítja a jegyes párt. Ennél talán csak a házépítés nagyobb párkapcsolatgyilkos. Szóval, ha nem lenne elég a kedves párunkkal viaskodni az asztaldísz színén, és a vendégeknek szánt borok pancsoltságának mértékén, akkor még jön két teljesen idegen ember, akikkel közös esküvőt, közös lagzit kell tartani. És naná, hogy mindent jobban, de leginkább máshogy tudnak és képzelnek el az igen kimondásával kapcsolatban.

Zenekar vagy DJ? Parasztlagzi vagy visszafogott bálozás? Kirántott hús rizsával vagy rákfalatkák? Na, ezek ám a nem mindegy dolgok. A két pár lemeózza a másik elképzelését az esküvővel kapcsolatban, a helyszínt, a menüt, a mindent, aztán pontoznak. Így dől el, hogy kinek kell nagyobb kompromisszumokat hoznia, hogy ki áldozza be a paleo menüt a lakodalmas rezesbandáért cserébe. Nyilván van egy keret, amit nem lehet átlépni, azaz nem lehet bemondani helyszínnek egy kósza Venice Beach-et, ami ellen még a festői Szentendre is csúnyán elvérezne. A nagy hajtépés és dilemmázás után még a fergeteges bulikázásból is kapunk egy-két képkockát, azaz minden jó, ha a vége jó alapon zárul egy rész.

Nem mintha önmagában nem lenne elég a patikamérlegen kimért konfliktusokból, de csak a poén és a hitelesség kedvéért néha az anyósokat is be lehetne dobni a nagy vitákba, mert ők aztán richtig beleszólnak mindenbe, de az sem lenne egy utolsó dolog, ha a tisztes polgári esküvőn kívül egy szolid vallási háborút megpendítve a templomi ceremóniák közül is választania kellene a jegyeseknek. Képzeljenek el egy evangélikus vs római katolikus szellemi ketrecharcot! Minden ízében mennyei lenne. 

Feltehetőleg az esküvőszezon végéig, azaz kábé őszig kell várni a műsorral, de addig is szépen fel lehet készülni az eddig lement részekből.