Újra itt a híres kettős

Todd Philips rendező a legendát igyekszik új életre lehelni két új színésszel, Ben Stillerrel és Owen Wilsonnal a főszerepben.

Az amerikaiak nem érik be egyszerű sikerekkel. Mindenből a lehető legtöbbet akarják kihozni, és a lehető legtöbbször. Ezért születik számtalan második és harmadik epizód a filmekből illetve a megszámlálhatatlanul sok remake, azaz jól működő filmek amerikanizálása. Európa megfelelő bázisa az elötlettelenedő amerikai forgatókönyvíróknak. Ezúttal azonban egy vérbeli amerikai rendőr-sztorit újítottak fel: szó nem érheti a ház elejét. Legfeljebb a figurákat eredetileg kitaláló íróról nem beszél senki. A jobbára filmen híressé vált nyomozók, mint Colombo, Kojak vagy Starsky és Hutch, mind Ed McBain köpenyéből bújtak elő, az ő krimijeiben szerepeltek először. A leleményes filmírók egyszerűen "lenyúlták" a kész alakokat és világsikert értek el.

Starsky és Hutch történetei Magyarországon is hatalmas érdeklődés mellett mentek az állami televízióban. Emlékszem, még az óvodások is nézhették, hiszen nem voltak ezek az epizódok különösebben véresek vagy agresszívak, inkább kedvesen, szórakoztatóan bugyuták. Todd Philips rendező a legendát igyekszik új életre lehelni két új színésszel, Ben Stillerrel és Owen Wilsonnal a főszerepben.

Az idő és a helyszín a régi. Az egész film nagy időutazás a hetvenes évek Amerikájába. Tagadhatatlan, hogy nagy gondot fordítottak a hitelességre a filmkészítők: a legkisebb ruhabojtig minden olyan, mint akkor. Ebben nem kell csalódnunk. És a történetben sem: szokásos kábítószer-kalamajka, nagyon gonosz bűnözők nagyon sok fegyverrel. Érezhető az ironizálás szándéka: a film nem akarja túlságosan komolyan venni magát, inkább a jóleső visszaemlékezés varázsát nyújtja.

Természetesen kellően gyermetegek a poénok és a fordulatok, de nem is akarnak másnak látszani. Könnyed délutáni szórakozás a film és plusz élvezet az idősebbeknek, akik még az eredetit is látták. A film legfontosabb jelenete a vége, amikor megjelenik a nyomozókat eredetileg játszó két színész, ugyanúgy öltözve, mint a mostaniak. Új autóval ajándékozzák meg Starsky-t. Szép megoldás, amitől kicsit el tud emelkedni a puszta blődlitől a film. Vállalható munka, egyszeri kikapcsolódás. Üdítő kivétel a gyengébbnél gyengébb amerikai filmek áradatában.