10 dolog, amit nem tudtál a Mulanról

Ki maradt ki az eredeti rajzfilmből, hogy jön ide a Rick és Morty, mit akarnak a rajongók a McDonald's-től, illetve kik bojkottálják a filmet, amire a #metoo mozgalom is jókora hatással volt?

Mulan valóságos személy volt. A vezetékneve Hua volt, egy kicsi faluban született Észak-Kínában, és Kr.u. 581-618 között élt a Sui-dinasztia uralkodása alatt, habár más források életét Kr.u. 386 és 534 közé helyezik, az Északi Wei-dinasztia uralkodására. Mulan édesapja katona volt, és a lány úgy nőtt föl, mint egy fiú - is. Nemcsak a szövést és a hímzést tanulta meg az édesanyjától, hanem kitanulta a lovaglást, íjászatot, vívást is az apjával. Miután apja helyett bevonult a hunok ellen harcolni, 12 évet szolgált a hadseregben, és számos elismerést kapott, végül tábornok lett. Miután a háborúnak vége lett, csak egy jó lovat kért szolgálataiért, és azt, hogy visszatérhessen a családjához.

Mulan a hős harcosnő történetét nem csak az 1998-as egészestés Disney animációs film – és annak 2004-es, kifejezetten videóra szánt folytatása -, illetve a mostani, élőszereplős, szintén Disney film dolgozta fel, hanem összesen 10 játékfilm és öt sorozat. Az első játékfilm még a némafilmek korában született 1927-ben. A feldolgozások között volt operafilm is, sőt, 1998-ban a kínaiak is megcsinálták a maguk saját egészestés rajzfilmjüket, Mulan titka címmel, amiben minden szereplő állat volt, maga Mulan egy hernyó, akiből aztán harcos pillangó lesz, ami így utólag kicsit bizarr koncepciónak tűnik.

A rajzfilm Mulan sok mindenben volt első a Disney számára: ez volt az első filmjük, amit DVD-n adtak ki, ez volt az első munkájuk, amiben a háború központi téma volt, az első, amelynek távol-keleti hősnője volt, és Mulan volt a második nadrágot hordó Disney „hercegnő” – bár ilyen rangja neki nincs, de muszáj minden Disney hősnőt hercegnőnek hívni valamiért – az Aladdin (1992) után. És ennek a filmnek köszönhette a karrierjét Christina Aguilera, akinek az első Amerikában kiadott kislemeze a Reflection volt a Mulanból, és az annyira jól ment, hogy lemezszerződést ajánlott neki az RCA Records.

A rajzfilm promóciójának részeként a McDonald's limitált ideig a kínálatában szerepeltette a szecsuáni szószt, aminek különös története lett. A Rick és Morty 2017. április 1-i, tehát Bolondok Napi epizódjában, a The Rickshank Rickdemptionben Rick karaktere a saját elméjében kutatva egy traumatikus élményhez jut vissza, amikor elment a McDonald'sba, és amely kapcsán elmereng azon, mennyire szerette a szecsuáni szószt, és milyen szemétség, hogy kivonták a forgalomból. A témát rögtön felkapták a neten, és a rajongók petícióban kérték a McDonald'stól, hogy hozzák vissza a szószt, az pedig engedett a nyomásnak, és 2017. október 7-én limitált mennyiségben újra piacra dobták azt – majd 2018 elején megismételték az akciót, és elég valószínű, hogy az új Mulan bemutatójakor is újráznak majd.

Az élőszereplős Mulan esetében a Disney már a legelején eldöntette és hangsúlyozta, hogy csakis kínai származású színészeket keresnek a film főbb szerepeire – ami mondjuk inkább logikus és praktikus, mint politikailag korrekt döntés volt. A szereplőválogatás is elsősorban Kínában zajlott, de a casting kiterjedt mind az öt kontinensre, és csak Mulan szerepére több mint 1000 színésznőt hallgattak meg. Az elvárás a „hihető” harcművészeti képzettség, az angol nyelvtudás és az ismertség volt. Így jutottak el Yifei Liuhoz, akinek elég szép filmográfiájában sok olyan nyugati koprodukció is szerepel, mint A becsület lovagjai vagy A tiltott királyság, sőt, pár évig élt Amerikában, ahol még az állampolgárságot is megkapta.

A hírek szerint az új Mulan (2020) költségvetése eléri a 290 millió dollárt, és ezzel hivatalosan is a legdrágább olyan film lett, amit nő rendezett. Pedig a Disney eredetileg Ang Lee-t kérte fel, de ő valamiért nemet mondott, és csak utána került képbe Niki Caro (Menedék, Kőkemény Minnesota, Bálnalovas), pedig ő nem is kínai, hanem új-zélandi.

A film bemutatóját eredetileg 2018. november 2-ra tervezték, majd jócskán elcsúsztatták 2019. december 20-ra, hogy ne ütközzön egy másik Disney projekttel, a később csalódást keltő A diótörő és a négy birodalommal (2018). Ekkor viszont a Star Wars: Skywalker kora (2019) zavart be, és mivel a film munkálatai sem haladtak a kívánt tempóban, másodszor is eltolták a premiert, ezúttal 2020. március 27-re, de, mint azt már tudjuk, ez kicsit optimista döntés volt, aztán olyan stádium is volt, amikor törölték a bemutató dátumát, és mindenki online forgalmazásra számított - egy francia mozitulajdonos a hírre dührohamot is kapott! - de most itt a film, nagy sokára.

A rajzfilmverzió legszimpatikusabb alakja, Li Shang parancsnok nem lesz jelen a Mulanban. A kapitány gyakorlatilag egy másodfőhős volt, aki segítette a címszereplő fejlődését, ezért is hördültek fel sokan, ráadásul állítólag még egy kisebb LMBTQ-ikonná is vált, mivel ugye a férfinak öltözött Mulan és Li Shang között kialakul egy mély érzelmi kapcsolat. Állítólag a #MeeToo-mozgalomnak volt fontos szerepe a döntésben. Eszerint nem lett volna helyes, ha a szexuális zaklatási botrányok utáni években egy olyan film kerül a mozikba, amelyben a főhősnő és parancsnoka között (tehát alá-fölérendelt viszonyban) bontakozik ki szerelem.

Más fontos karakter is kimaradt az új filmből: Mushu, a törpesárkány. A figura, akinek Eddie Murphy adta az angol hangját, a klasszikus Disney recept szerinti kötelező vicces mellékszereplő volt, és Amerikában imádták – mint utólag kiderült, Kínában nem. Nagyon nem, sőt, egyfajta sértésnek vették, mert arrafelé a sárkány a méltóság és a bátorság jelképe, amolyan szent tehén, hogy némi képzavarral éljünk. A másik dolog, hogy Murphynek így is felkínálták újra a szerepet, de ő nemet mondott – valószínűleg csak ezután gondoltak a kínaiak érzékenységére.

Ma már nincs nagy költségvetésű film kisebb - vagy nagyobb – botrány nélkül. A bajt ez esetben maga a főszereplőnő, a mellesleg Wuhanban született Yifei Liu hozta a produkcióra, amikor közösségi oldalán megosztotta a kormánypárti People's Daily egyik újságírójának posztját, aki a rendőrség „helytállását” dicsérte a hongkongi demokrácia párti tüntetőkkel szemben. Ennyi ma már elég, jött is a #BoycottMulan jelszó, a Disney pedig azóta többnyire mellőzi a színésznőt a film promóciós eseményein. A másik oldal sem tétlenkedik, és a #SupportMulan hashtaggel állnak ki a film mellett. Még pár nap, és meglátjuk, melyik hashtag győzött.