10 dolog, amit nem tudtál a Spinédzserekről

Kamaszkorunk egyik legkedvesebb romkomját 1995 júliusában mutatták be – azaz pont annyi idős, mint a PORT.hu. Ennek örömére összeszedtünk tíz érdekességet a forgatás kulisszái mögül.

1. Habár a modern közeg miatt kicsit nehéz ráismerni, de a Spinédzserek Jane Austen Emma című regényén alapul (Emma karakterének maga a főhős, Cher feleltethető meg, Josh Mr. Knightley, Tai Harriet Smith, Elton Mr. Elton és így tovább). Amy Heckerling író-rendezőtől ugyanis csak annyit kért a Paramount stúdió, hogy készítsen egy tinifilmet, neki pedig a kamaszkoráról azonnal az Austen-könyv jutott az eszébe, mert nagyon szerette tinédzserként.

2. Heckerling és alkotótársai beültek néhány órára a Beverly Hills High Schoolba, hogy megfigyeljék, milyen a tinik stílusa, és minél hitelesebben ábrázolják a világukat a filmben.

3. A végül Alicia Silverstone által megformált főhősnő, Cher szerepére esélyes volt Reese Witherspoon, Alicia Witt, Keri Russell, Tiffani Thiessen, Angelina Jolie és Gwyneth Paltrow is (vicces, hogy utóbbi színésznő mindössze egy évvel a Spinédzserek premierje után eljátszhatta a filmet inspiráló, fentebb említett Emma adaptációjának a címszerepét). Cher legjobb barátnőjét, Dionne-t majdnem Lauryn Hill énekesnő játszotta, míg Tai a tragikusan fiatalon elhunyt Brittany Murphy helyett lehetett volna Leah Remini, Amber pedig akár Zooey Deschanel, akár Sarah Michelle Gellar (Gellar azért esett ki, mert nem engedték el az All My Children című szappanoperából).


4. A fiúk szerepe sem volt mindig egyértelmű: a végül Paul Rudd által életre keltett Josh szerepére kiírt meghallgatáson részt vett Ben Affleck és Zach Braff is, Seth Green, Owen Wilson és Jamie Kennedy pedig Travis szerepére hajtott (de a filmesek Breckin Meyert választották). Jeremy Renner Christian szerepére ácsingózott, Dionne pasiját, Murray-t játszhatta volna Terrence Howard vagy Dave Chappelle is, Cher apukája, Mel Horowitz pedig majdnem Jerry Orbach vagy Harvey Keitel lett (előbbi színészt Sarah Michelle Gellarhez hasonlóan nem adta ki a sorozata, az Esküdt ellenségek, utóbb sztár gázsiját pedig nem tudta volna kifizetni a produkció).

5. Ahogy arról 12 tini karakter a moziból, akit felnőtt színész játszott című összeállításunkban már írtunk, a 16 éves Dionne-t a 28 éves Stacey Dash formálta meg. Miközben a filmbeli legjobb barátnőjét hozó Alicia Silverstone valóban csak 18–19 éves volt a forgatás idején, Dash több mint két évvel idősebb annál a Paul Ruddnál, akinek a karaktere a Spinédzserekben már egyetemista. A színésznő ráadásul a filmet követően szerepelt a sorozatverzióban is, ami 1996 és 1999 között futott – ez pedig azt jelenti, hogy még 32 évesen is kamaszhőst játszott.

6. A forgatás ideje alatt Paul Ruddot kirabolták, és az eltulajdonított hátizsákjában benne volt a Spinédzserek forgatókönyve is. Szerencsére nem lett nagyobb baj a dologból.


7. Habár a filmben egészen szemkápráztatóak és látványosak a kosztümök, ráadásul rengeteg volt belőlük (a jelmeztervező 63 különböző outfittel készült), fősodorbeli filmhez képest kifejezetten keveset költöttek a ruhákra: mindössze 200 ezer dollárból kihoztak mindent, mivel Mona May jelmeztervező főként plázákból vásárolta össze a szükséges holmikat. Az egyetlen kivételt Chernek a nyitó jelenetben látható sárga skót kockás szerelése jelenti, amit Jean Paul Gaultier tervezett – és amit Alicia Silverstone (a többi ruhájával együtt, amit a Spinédzserekben viselt) felajánlott jótékony célra.

8. A Spinédzserek ihlette az Iggy Azalea Fancy című dalához készült 2014-es videóklipet (lásd fent), amelyben a rapper végig az említett Gaultier-ruha utánzatát viseli.

9. Amikor az új fiú, Christian (Justin Walker) belép az osztályterembe és Cher életébe, azonnal kapunk egy jelzést arra vonatkozóan, hogy SPOILER! hiába villanyozódik fel a lány, nem a srác lesz számára az igazi: a képkivágatban a válla felett balra egy „On the Road to Nowhere” (úton a semmibe) felirat látható a falon, egy újságból kivágva. Később pedig az alkotók számtalan célzást elrejtettek a filmbe, ami arra utal, hogy a karakter meleg: abban a jelenetben, amikor felhívja Chert, Christian épp egy múzeumban van, a háta mögött pedig egy olyan festmény látható, amelyen két férfi szenvedélyesen ölelkezik; a fiú és Cher ezenkívül közösen megnézik videón a Van, aki forrón szeretit (amelyben nőnek öltöző férfiak a főhősök) és a Spartacust (amelyben egy római nemes megpróbálja elcsábítani a szolgáját); végül óra alatt Christian a híres meleg író, William S. Burroughs A narkós című könyvét olvassa.


10. A Spinédzserekben a rendezőnek, Amy Heckerlingnek is van egy cameója: SPOILER! Miss Geist és Mr. Hall esküvőjén ő a nyoszolyólány, és a csokordobásnál is ott küzd a tömegben (ő a fekete hajú nő jobb oldalon).


(via IMDb)