10 folytatás, amit totál felesleges volt leforgatni

Sharon Stone az Elemi ösztön 2-vel, Dolph Lundgren az Ovizsaru 2-vel, Mila Kunis az Amerikai pszichó 2-vel, Travolta és Stallone a Szombat esti láz folytatásával járult hozzá a botrányosan rossz második részek listájához.

Ahogy azt korábban mi is megírtuk itt a Port.hunmárcius 30-án jelenik meg Sharon Stone önéletrajzi kötete, a The Beauty of Living Twice (A kétszer élés szépsége), melyben a 63 éves színésznő részletesen beszámol arról, hogy az 1992-es Elemi ösztön forgatása előtt egy producer arra kérte, létesítsen szexuális kapcsolatot a főszereplőjelölttel, hogy „működjön köztük a kémia a mozivásznon”. De felidézte azt is, hogy a híres-hírhedt lábkeresztezős jelenete forgatásakor a rendező, Paul Verhoeven átverte őt azzal, hogy azt ígérte, az intim részek nem fognak látszódni a filmben, így amikor a színésznő meglátta a kész jelenetet, mérgében felpofozta Verhoevent.

Sharon Stone az Elemi ösztön 2-ben (forrás: Intersonic)

 

Arról egyelőre nincs hír, hogy a könyvből kiderül-e, miért vállalta el a színésznő a 2006-os Elemi ösztön 2 főszerepét – de régi újságcikkekből és nyilatkozatokból azért rekonstruálni lehet az indokait. Egyrészt ezt a filmet szánta a nagy visszatérésének, amellyel az új évezredben is megismételheti a '90-es évekbeli nagy dobásait (Elemi ösztön, Sliver, Casino, A gömb, Az óriás, Az utolsó tánc, stb.), és olyannyira biztos volt a sikerben, hogy az már Elemi ösztön 3 is be volt tervezve, amit ő maga rendezett volna. Másrészt olyan „pay or play”-szerződést írt alá, ami akkor is garantálta neki a 13,6 millió dolláros sztárgázsit, ha végül nem is lesz film. Az Elemi ösztön 2 végül hosszas huzavona után 2006 tavaszán mozikba került – hogy aztán úgy emlékezzen rá az utókor, mint minden idők egyik legfeleslegesebb folytatása. Alábbi cikkünkben ehhez hasonló, hatalmas bukásokat szedtünk össze.

 

1. Grease 2 (1982)

Az 1978-as Grease máig minden idők egyik legjobb filmmusicalje. Az 1982-es folytatásáról ez már egyáltalán nem mondható el... 1961-ben járunk, Travoltáék karakterei már végeztek a Rydell gimnáziumban, és most új évfolyam készül a vizsgákra. Stephanie (Michelle Pfeiffer) úgy érzi, már nem érdekli Johnny (Adrian Zmed), és egy új szerelemre vágyik. Jelölt persze akad több is, de Michael (Maxwell Caulfield) a legkitartóbb közülük. Szüksége is van minden türelmére, mert a lány úgy tesz, mintha észre sem venné – szerencsére az ének és a tánc minden problémát megold!

 

2. Életben maradni (1983)

Ma már egészen elképesztő belegondolni, hogy a '80-as években a bugilábú John Travolta másik nagy filmsikeréhez, az 1977-es Szombat esti lázhoz is készült egy folytatás – ráadásul nem kisebb mozilegenda rendezésében, mint Sylvester Stallone (aki ráadásul a film egyik forgatókönyvírója is)! Öt év telt el, de Travolta halhatatlan karaktere, Tony Manero továbbra is lázban ég. Sőt, élete legnagyobb kihívása felé tart, Bee Gees-slágerekre ugráló sztártáncos akar lenni a Broadway-en!

 

3. Tinifarkas 2 (1987)

Michael J. Fox 1985-ben Az ifjú farkasember című vígjátékban sanyarú sorsú gimnazistaként változott át vonyító, szőrös rémpofává, épp akkor, amikor a legjobban oda kellett volna tennie magát az iskolai kosárlabda csapatban, no meg a csajozásban. A két évvel későbbi folytatásban az első rész főhősének unokatestvére (Jason Bateman) szintén beilleszkedési nehézségekkel küzd a főiskolára készülődvén, mivel neki is vérfarkasként és emberként kell kettős életet élnie. Ám hamarosan ráébred, hogy a családban nem ő az egyetlen, aki teliholdkor vérengző fenevaddá változik...

 

4. Amerikai pszichó 2. (2002)

Mindössze két évet kellett várni Christian Bale 2000-es kultfilmje után, hogy készüljön hozzá egy folytatás, amelyben Rachael Newman (Mila Kunis), a hírhedt pszichopata, Patrick Bateman egyetlen túlélő áldozata felnőtt, és ambiciózus pszichiáter lett belőle. Fő kutatási területe a sorozatgyilkosok lelkivilága. Sikerrel pályázik egyetemi asszisztensi állásra Robert Starkman professzor (William Shatner) mellé, ahonnan egyenes út vezethetne számára az FBI-ig. Nem könnyű azonban eredményeket produkálni a feszült légkörben, ahol mindenki a magasabb posztra pályázik. Rosszindulatú ellenségei szerint ő még túl fiatal egy ilyen álláshoz. De hogyan lehet szert tenni még több tudásra sorozatgyilkosság tárgyában? A feldühített Rachel számára kézenfekvő a megoldás: ő maga kezd öldökölni...

 

5. Jégtörők 2 (2002)

Valahol nem is vicces, hanem inkább szomorú, amikor a „minden idők 10 legjobb sportfilmjének egyikeként” méltatott, Paul Newman főszereplésével 1977-ben bemutatott Jégtörők folytatása már csak a „minden idők 10 legfeleslegesebb folytatása” listán kap helyet. Sean Linden (Stephen Baldwin) a Charlestown Chiefs béketűrő kapitánya és edzője, ám a jégkorongcsapat dicsőséges napjai már csak távoli emlékek. Az új, milliomos tulajdonosnak (Gary Busey) új terve van: alakítsák át a csapatot kétbalkezes, béna vesztesekké egy színlelt, a tévének készülő hokibajnokságban! És ha ez nem lenne épp elég, a nyakukra ültetnek egy új, női edzőt (Jessica Steen) is! No persze ezt már Seanék sem hagyhatják annyiban...

 

6. Dirty Dancing 2 (2004)

Piszkos tánc 2. című film érdekessége, hogy a létezését nem más legitimálta, mint a kultikus, 1987-es első rész közönségkedvenc főszereplője, Patrick Swayze, aki itt egy latinos temperamentumú tánctanárt alakít! A történet szerint a 18 éves Katey (Romola Garai) Havannába érkezik, ahol apja a Ford Művek vezetője. A kissé különc lányt mágnesként vonzzák az utcai táncosok, de legfőképpen egy tüzes tekintetű kubai sráchoz, Javierhez vonzódik – akit nem más alakít, mint a Zsivány Egyes sztárja, Diego Luna. Katey rábeszéli a fiút, hogy tanítsa meg a salsára, és legyen a partnere a táncbajnokságon. Rövidesen a színjeles, kitűnő tanuló Katey sutba dobja könyveit, és szüleit félrevezetve, éjjel-nappal Javier társaságában igyekszik felfedezni Kuba másik arcát.

 

7. Elemi ösztön 2 (2006)

A korábban gyilkossággal vádolt írónő, Catherine Trammel (Sharon Stone) balesetet szenved egy drága sportkocsival, de épp bőrrel megússza a kalandot. Különös viselkedése miatt azonban egy neves pszichiáter, Michael Glass (David Morissey) hallgatja ki. A szakvélemény: kockázatfüggőség. Nagy befolyásának köszönhetően persze Catherine-t ismét felmentik a gyilkossági vád alól, de jelentkezik Glass magánrendelőjében. Glass számára nem kétséges, újabb játszma vette kezdetét... Érdekesség, hogy ezt a filmet már 2000-ben le akarták forgatni David Cronenberg vagy John McTiernan, rendezésében, de együk sem tudott megegyezni Mario Kassar producerrel. Michael Douglas nemet mondott a főszerepre, mert túl öregnek érezte magát ahhoz, hogy újra ő alakítsa Nick Currant, és később visszatáncolt a filmtől Jude Law, Ewan McGregor, Gabriel Byrne, Javier Bardem, Benicio Del Toro, Viggo Mortensen és Aaron Eckhart is. Robert Downey Jr. az akkori drogügyei miatt esett ki, Kurt Russellnek és Pierce Brosnannek pedig azzal volt baja, hogy meztelen jelenetük is lett volna a filmben.

 

 

8. Bajos csajok 2. (2011)

A 2004-es Bajos csajok egy egész generáció kedvenc tinglitangli csajos vígjátéka lett, ami nem utolsó sorban annak volt köszönhető, hogy olyan sztárok szerepeltek benne, mint Lindsay Lohan, Rachel McAdams, Amanda Seyfried, valamint az utóbbi évek Oscar-gáláinak házigazdái, Tina Fey és Amy Poehler. A 2011-ben elkészült folytatásban viszont már nagyítóval kell keresni a hírességeket... Igazából csak a címet és alaptsztorit tartották meg a készítők: az amerikai középiskolai élet úgy van benne beállítva, mint az árulások és intrikák Trónok harcát megszégyenítő világa. Az egyik új felsős lány, Jo (Meaghan Martin) ügyesen lavírozik ebben a közegben, miközben mindig a saját érdekeit tartja szem előtt. Amikor azonban a Mandi (Maiara Walsh) vezette lánybanda továbbra is piszkálja, terrorizálja a többieket és rászáll Abbyre (Jennifer Stone), Jo és Abby összefognak, hogy együtt tesznek keresztbe a gonosz lánybandának.

 

9. Dumb és Dumber kettyó (2014)

Egyes vélekedések szerint már az 1994-es Dumb és Dumbert sem kellett volna leforgatni, de akik szerették, azoknak egészen 2014-ig kellett a folytatásra várnia – a 2003-as Dumb és Dumberer: Dilibogyók 2 ugyanis előzményfilm volt, így nem szerepelt benne se Jim Carrey, se Jeff Daniels. A 20 évvel későbbi igazi második részben Dumb katatón állapotban, egy szanatóriumban múlatja az időt, mióta álmai asszonya elutasította, Dumbernek pedig sürgősen új vesére van szüksége. Mit ad isten, kiderül, hogy van egy felnőtt lánya, a tökéletes donor, akit már csak meg kell találnia. Miután Dumb bevallja, hogy két évtizedig megjátszotta magát, és valójában kutya baja, a páros hatalmas lelkesedéssel veti bele magát a családegyesítésbe. Természetesen kő kövön nem marad...

 

10. Ovizsaru 2 (2016)

Arnold Schwarzenegger hihetetlenül vicces volt 1990-ben, amikor az Ovizsaru című akcióvígjátékban egy sittről frissen kiszabadult, gátlástalan bűnöző felesége és gyereke védelmében rendőrnyomozóként óvóbácsinak álcázta magát. Ugyanez a felállás 26 évvel később, egy másik vasgyúró akciósztárral, Dolph Lundgrennel a főszerepben (aki itt már nem mezei zsaru, hanem profi FBI-ügynök) jóval kevésbé volt szórakoztató...

(via Taste of Cinema)