10 ikonikus pulóver a filmek és tévésorozatok világából

Kevin piros szvettere, Töki kötött kardigánja és Freddy Krueger csíkos pulóvere is olyan emlékezetes ruhadarabjai az egyetemes popkultúrának, amelyek örökre beleégtek az emlékezetünkbe.

A mozifilmek és tévésorozatok szereplői gyakran viselnek pulóvert. Ez a ruhadarab sokat elárul a viselőjéről, sőt, olykor még a történetről is: egyből érti például a néző, hogy az adott szereplő fázik, de azért szeretné kényelmesen érezni magát, és a sztori vélhetően nem a Szaharában játszódik. Egy világos színű, elegáns kardigánt hordó szereplő valószínűleg jól szituált, pozitív karakter – míg szürke, rongyos pulóvert általában a trógerek, gonosztevők és egyéb deklasszált elemek viselnek a filmekben.

Az alábbi cikkünkben összeszedtük a popkultúra legikonikusabb kötött ruhadarabjait.

 

1. Freddy Krueger csíkos pulóvere

A filmtörténet legismertebb pulóvere minden kétséget kizárólag Freddy Krueger fekete-piros csíkos ruhadarabja. Lehet, hogy egyszer valamikor régen ez egy kényelmes és meleg pulóver volt, de a pengekezű sorozatgyilkos elég rojtosra koptatta, mivel mindig ugyanez az ikonikus ruha volt Robert Englundon az 1984-es Rémálom az Elm utcában-tól kezdve a 2003-as Freddy vs. Jason című crossoverig. Sőt, még a 2010-es Jackie Earle Haley-féle rebootban is ugyanilyen ruhája volt Freddynek,

úgyhogy ennek a pulóvernek mostanra már igen koszosnak és büdösnek kell lennie...

Forrás: Flamex

 

2. Drew Barrymore fehér pulóvere

Ha már kultikus horrorfilmek és pulóverek, nem hagyhatjuk ki a felsorolásból a Sikoly nyitójelenetét sem, amelyben

Casey Becker egy hófehér szvetterben diskurál  kedélyesen a vonal túlsó végén lévő maszkos sorozatgyilkossal,

majd miután elbukja a horrorfilmes kérdést, ő és a barátja is csúnya halált hal. Casey-t az akkor pályája csúcsán lévő Drew Barrymore alakította, így joggal gondolhatta azt a néző, hogy ő lesz a film egyik főszereplője, Wes Craven azonban jól átejtett mindenkit.

8 film, amiben nem az a főszereplő, akiről először gondoltuk

Hiába megyünk egy karakterrel, egyszer csak kiderül: nem is ő áll a középpontban.

Tovább

 

 

3. Chris Evans fehér pulóvere

Elsőre azt gondolnánk, milyen elegáns és kényelmes fehér kötött pulóvere van a milliárdos krimiíró unokájának, Ransom Drysdale-nek.

Csakhogy ez a ruhadarab igencsak viseltes – figyeljük meg például a Chris Evans nyakánál lévő szakadást a szövetben,

amiből rögtön sejthető, hogy ez a fickó nem is olyan rendes, mint amilyennek látszik! Ettől függetlenül persze ez egy igencsak ikonikus ruhadarab, ami a Tőrbe ejtve 2019-es premierje után azonnal mémmé vált, és futótűzként kezdett el terjedni az interneten, sőt, még Chris Evans kutyája, Dodger is kapott egy hasonlót!

Forrás: Netflix

 

4. Harry és Sally pulóverei

Érdekes, mekkora kirobbanó népszerűséget elérő mém lett Chris Evans Tőrbe ejtve-béli fehér pulóveréből, mikor egy már-már megszólalásig hasonló ruhadarab felbukkant jóval korábban, 1989-ben is:

Billy Crystal viselt szakasztott ugyanilyet a Harry és Sally című, kultikus népszerűségnek örvendő romkomban – mégsem teremtett vele divatot.

Forrás: Flamex

 

5. Kevin piros pulóvere

Ikonikus pulóveres összeállításunkból természetesen nem hagyhatjuk ki a kis Kevin McCallister (Macaulay Culkin) piros szvetterét sem, amit az 1990-es Reszkessetek, betörők!-ben viselt.

Kérdés persze, hogy miért kell pulóvert hordania a lakásban egy kisfiúnak, akinek kőgazdagok a szülei, hiszen az egész rokonságnak ki tudják fizetni az európai téli vakációt hotelestül és repülőjegyestül?

Az impozáns méretű McCallister-kúriában ráadásul tényleg hideg lehetett, mert Kevinnek még akkor sem volt melege, amikor fel-alá rohangált odabenn a betörők elől (akik ráadásul végig kabátban voltak).

Forrás: InterCom

 

6. Ross (és Tag) piros pulóvere

De ha már piros pulóver: nem maradhat ki a listánkból Ross Geller ruhája sem, ami történetesen pont ugyanolyan volt, mint amit Rachel exbarátja, Tag viselt a Jóbarátokban.

Az azonos színű ruhadarab egy kisebb kalamajkát is okozott a sorozatban, mivel Rachel ekkor már gyermeket várt, de nem árulta el, ki az apa – Phoebe viszont biztos forrásból tudni vélte, hogy az, aki Rachelnél felejtette a piros pulóverét.

 Csakhogy Tagen épp rajta volt az omizónus ruhadarab...

 

7. A Tuskó Lady kardigánja

Maradjunk továbbra is a kultikus '90-es évekbeli tévésorozatok háza táján, hiszen ha az emblematikus pulóveres/kardigános szereplőkről van szó,

nem hiányozhat az összeállításunkból a Twin Peaks csodabogara, a fatuskót szorongató és csupa furcsaságot beszélő Tuskó Lady sem...

 

8. Ron csúnya karácsonyi pulóvere

A 2001-es Harry Potter és a bölcsek kövében a kis Harry (Daniel Radcliffe) és Ron (Rupert Grint) is a Roxfort ódon falai között kénytelenek eltölteni a karácsonyt.

Ron egy csúnya, monogramos pulóvert talál a karácsonyfa alatt, amit Mrs. Weasly direkt neki kötött a szeretete jeléül,

de persze Harry ajándéka sokkal menőbb, hiszen az nem más, mint egy láthatatlanná tevő köpeny! 

 

9. Mark Darcy csúnya karácsonyi pulóvere

És ha már csúnya karácsonyi pulóver, akkor ne feledkezzünk meg Mark Darcy rénszarvasos garbójáról sem,

amit a szintén 2001-ben mozikba került Bridget Jones naplója című vígjátékban viselt egy brit főnemes eleganciájával a jó Colin Firth.

 

10. Töki barna kardigánja

Természetesen nem hagyhatjuk ki a listánkból minden idők legikonikusabb filmes pulóverét, ami nem más, mint az 1998-as A nagy Lebowski Tökijének krémszínű, középen szétcipzározható, vastag, kötött kardigánja,

ami ugyanúgy hozzánőtt Jeff Bridges kultikus, loncsos hajú figurájához, mint a tekézés, a semmittevés és a ráérősen kortyolgatott White Russian koktél.

Utóbbinak a receptjét egyébként ebben a PORT.hu-cikkben ismertettük.

7 híres ital a kedvenc filmjeinkből a vodka-martinitól a White Russianig

Ünnepeljük a nemzetközi koktélnapot Luke Skywalker, James Bond és Töki kedvenc itókájával!

Tovább

 

(via People & Mashable)