10 jel, hogy Tom Cruise filmjét nézed

Hihetetlen, de 60 éves lett az a Tom Cruise, aki már évtizedek óta fut, küzd, táncol, mosolyog, győz, buzdít és feltámad a mozivásznon. Az ő filmjeit már messziről fel lehet ismerni, el is mondjuk, miről!

1.  Egy rámenős, öntelt srác a főhős

A végtelenül magabiztos Tom Cruise mindent elintéz, mindent megszerez, amit csak akar. Tom Cruise tudja, hogy mindenre képes. Maverick a Top Gunban (1986) a legnagyobb ász pilóta, és az egyetlen, aki az útjába állhat, az önmaga, és amikor önmagát is legyőzi, a világ leborul előtte. Annyira nagy ász, hogy egy mítosz lesz, és amikor 36 évvel később visszatér, még mindig mindenki róla beszél, és most egy új generációnak mutatja meg, mekkora istenkirály. Bátran cseréljük ki a pilóta szót csaposra, sztárügyvédre, sportügynökre vagy kémre, és megkapjuk a Koktélt, A céget vagy a Jerry Maguire - A nagy hátraarcot, esetleg az első Mission: Impossible filmet. Cruise legtöbb korai filmje ezt a nárcisztikus, beképzelt személyiséget hozza, sőt, még rá is játszik a figurára, de még az is megtörténik, hogy egy duplacsavarral először ellenszenvesnek és arrogánsnak látjuk emiatt, majd a személyiségfejlődés csodájával képes hőssé válni – megint. A legjobb példa erre nyilvánvalóan az Esőember.

Top Gun - Forrás. UIP-Duna Film

 

2. Esetleg egy öntelt szemétláda a főhős

Tulajdonképpen az első pont „szálkásítása” ez a második, ahol az öntelt, arrogáns, nárcisztikus főhős már nem valamiféle jót akar elérni, hanem a harc önmagáért való, a saját felsőbbrendűségének bizonyítéka. Jobb példát nem is lehetne felhozni a Magnólia (1999) főhősénél, a hímsoviniszta, szemétláda életvitel-tanácsadónál, akinek ugyan van érzékeny pontja, de az élete alapvetően arról szól, hogy ő jobb mindenkinél. Ilyen továbbá a Vanília égbolt  (2001) sérült yuppie-ja, a Gyávák és hősök (2007) manipulatív szenátora, a Collateral - A halál záloga (2004) hidegen kalkuláló bérgyilkosa is.

Magnólia - Forrás: Kinowelt

 

3. Valami baj van az arcával!

Ez csak feltételezés, de a dolog eredete az lehet, hogy Tom reggel felébred, belenéz a tükörbe, és újra és újra konstatálja, hogy milyen pokolian jóképű. Annyira jóképű, hogy ezt nem lehet csak úgy, nagy adagban a világra önteni, így bizony rendszerességgel olyan szerepet választ, ahol az arca eltorzul. Ilyen volt a Született július 4-én (1989), ahol ráadásul a teste is sérült volt, természetesen ilyen a Vanília égbolt (2001) – sőt, ez a legilyenebb filmje! -, a Valkűrben (2008) félszemű, a Trópusi viharban (2008) pedig a felismerhetetlenségig el van rondítva, igaz, itt a vicc kedvéért. A B verzióban nincs eltorzítva, viszont maszkkal takarja el az arcát, mint Stanley Kubrick klasszikusában, a Tágra zárt szemekben (1999), és kapott egy nagyon bizarr álarcot a Különvéleményben (2002)  is, de gonoszak vagyunk, mert ez az egész arceltakarás akár lázadás is lehet saját jóképűsége ellen.   

Valkűr - Forrás: HBO

 

4. Sokat látott veterán

Az egész persze Oliver Stone vietnámi háborús eposzával, a Született július 4-énnel (1989) kezdődött, majd Az utolsó szamurájban (2003) az amerikai polgárháború kiégett veteránjaként kerül Japánba, hogy kiképezze a modernizáció előtt álló japán hadsereget – és pár nap alatt legyőzhetetlen szamurájjá váljon. A Jack Reacher (2012) címszereplője egykori kommandós, aki minden tudását a seregben szedte össze, és ugyanez igaz a Kéjjel-nappal (2010) bájgúnárára is. A sort a persze a Top Gun és a Top Gun: Maverick nyitja és zárja, de ne feledkezzünk meg a Feledésről (2013)  és a nagyszerű A holnap határáról (2014), amiben ugyan újoncként vág a harcnak, de napról napra egyre keményebb veterán lesz belőle.

Született június 4-én - Forrás: UIP-Duna Film

 

5. Van egy mentora

Bár Tom mindig is egy saját akaratából érvényesülő ún. self-made man volt, és ilyen karaktereket szeretett játszani, karrierje elején gyakran találta magát az „ifjú titán, akinek egy mesterre van szüksége, hogy elérje a csúcsformáját” szerepkörben. Ez régi hollywoodi recept olyan esetekre, amikor a stúdió még nem bízik teljes mértékben egy fiatal tehetség rutinjában és munkabírásában, ezért egy sokat látott, régi rókát tesznek mellé. Ilyen volt Paul Newman A pénz színében (1986), Bryan Brown a Koktélben (1988) Robert Duvall a Mint a villámban (1990) és ha úgy vesszük, Tom Skerritt is a Top Gunban. Az egész mentorosditól Tom egy nagy durranással búcsúzott a Mission: Impossible-ben (1996), ahol Jon Voight mentorból lesz a legfőbb ellensége.

A pénz színe - Forrás: Buena Vista

 

6. Vagy ő maga a mentor

Az előző képlet aztán a feje tetejére állt, és Tom Cruise lett az a bölcs harcos, aki tanít, tanácsot ad és megmutatja az utat. Ez volt vámpírként a kis Claudia számára az Interjú a vámpírralban (1994), a Mission: Impossible 3.-ban (2006) Keri Russell számára, és később a Mission: Impossible - Fantom protokollban (2011), majd ritkán látott apából lett igazi példakép a Világok harcában (2005). A holnap határában (2014) van egy kis csavar: először ő a harcos amazon Emily Blunt mentoráltja, ám ahogy egyre több tudás és tapasztalat birtokába kerül, a szerepek felcserélődnek. És ne feledjük, a Top Gun: Maverickben egy egész évfolyamnyi kezdő pilóta mentorává kell válnia.

A holnap határa - Forrás: InterCom

 

7. Egy előre elrendezett románc

Talán csak utólag látjuk bele mindezt a szerepeibe, és bármely más sztár filmográfiájában találhatnánk hasonló mintát, de tény, hogy több filmet is fel tudunk hozni, amiben Tom „megveszi” a nőt, aki kell neki. A Kockázatos üzletben (1983) konkrétan megrendeli a Rebecca De Mornay által alakított prostituáltat, Jerry Maguire - A nagy hátraarcban (1996) pedig érdekből veszi el Renée Zellwegert. A Vanília égbolt (2001) duplán érdekes, egyrészt azért, mert a filmet Cruise eredetileg részben azért csinálta, hogy összejöhessen a női főszerepet alakító Penelope Cruzzal, másrészt mind ebben a filmben, mind a Feledésben (2013) kiderül, hogy az adott nőt a főhős számára rendelték.

Vanília égbolt - Forrás: UIP-Duna film

 

8. A főhős mindig fut

Ha Tom Cruise-on múlna, a kaszkadőrök munkanélkülivé válnának, hiszen újabb és újabb filmjei már-már semmi másról nem szólnak, csak arról, hogy a színész egyre veszélyesebb mutatványokat hajtson végre, kitolva az emberi tűrőképesség határait – olyan dolgokat is élesben csinál meg, amit egyébként könnyűszerrel megoldhatnának akár filmtrükkökkel is. Mindezekhez képest szinte smafu, hogy gyakorlatilag végigrohanta az egész karrierjét, egy profi sportolónak is komoly ellenfele lenne.

 

9. Örökké él!

Az Interjú a vámpírral (1994) Lestatja elpusztíthatatlan, pedig nadragulyát itatnak vele, elvágják a torkát és felgyújtják, de nem tudják megölni. Patkányhúson élve várja ki a megfelelő pillanatot, hogy visszatérjen – és visszatér. Nem lehet elpusztítani A holnap határa (2014) főhősét sem – igaz, meg lehet ölni, és meg is hal ezerszer, de másnap újrakezd mindent, és egyre jobban csinálja. Teljesen más kontextusban, de a Vanília égbolt (2001) és a Feledés (2013) főhőse is az örök életre kárhoztatott.

Interjú a vámpírral - Forrás: Warner Bros.

 

10. Az őrült mosoly

Itt valószínűleg elég egy kép a magyarázat helyett, de senki más nem képes erre a kissé ijesztő,  egyszerre csibészes és mániákus molyra!

Forrás: Entertainment Weekly

 

Forrás: Entertainment Weekly

Címlapkép: Tom Cruise 2022-ben a Top Gun: Maverick sajtókonferenciáján, Dél-Koréában, Szöulban; Fotó: Han Myung-Gu/WireImage