10 jó film a szakításról - Valentin-nap utánra

Egy filmes szakítás lehet ugyanúgy dráma, mint komédia, valami új kezdete vagy valami értékes elvesztése - mi mindegyikből szedtünk csokorra Valentín-nap utánra.

1. Rózsák háborúja (1989)

A vérbő fekete komédia egy tizenhét éves házasság megromlásának, darabokra hullásának hiteles krónikája. Rózsáék háborúja – merthogy a pár Oliver és Barbara Rose - a nemek háborújáról szól. A nagy szerelemről, amely néhány csodálatos, romantikus pillanattal kezdődik, az oltár előtt folytatódik, majd eljut a válóperes ügyvéd (ez Danny DeVito, aki egyben a film rendezője is) irodájába. De ez még mindig nem a végállomás: Oliver és Barbara,

az egykor boldog pár nemsokára külön ágyban találja magát,

a barikád két oldalán. A nehéztüzérség akcióba lép. Repül a váza és a gyertyatartó, és a helyzet egyre rosszabbodik, Michael Douglas és Kathleen Turner pedig életük alakítását nyújtják.

A film kölcsönözhető az Apple TV-n és a Google Playen

Forrás:HBO

 

2. A nő kétszer (1998)

A film egy kicsit a sorsról, egy kicsit az időről és nagyon a szerelemről szól! Helen (Gwyneth Paltrow), a menő londoni menedzser életében eddig minden tökéletes volt. Érdekes munka és egy izgalmas barát, a regényíró Gerry, aki nem mellesleg kitűnő szerető. Ám amikor Helen-t váratlanul kirúgja a főnöke és ezért a szokásosnál hamarabb ér haza, élete furcsa fordulatot vesz,

merthogy megcsalják és kidobják.

De mi történik, ha lekési a metrót és még ki is rabolják? Ebben a különleges és romantikus vígjátékban mindkét helyzet kérdéseire választ kapunk egyfajta furcsa formagyakorlatként.

Forrás: Cool

 

3. Egy makulátlan elme örök ragyogása (2004)

Jim Carrey és Kate Winslet az emberi psziché belsejében kalandoznak Michel Gondry egyik legjobb filmjében. Az érzelmes sci-fi dramedy Alexander Pope "Eloise to Abelard" című verséről kapta a nevét, és egy olyan világban játszódik, ahol az emberek fizethetnek azért, hogy kitöröljék legfájdalmasabb emlékeiket.

Mert egy dolog, ha ejtenek, és egy dolog, ha még az emlékedet is ki akarja valaki törölni magából.

Clementine és Joel története attól olyan szomorú, hogy már a kapcsolat lezárulta után leshetünk bele a legszebb pillanataikba – és Joel ezekbe a szép lassan eltűnő pillanatokba kapaszkodik a legvégsőkig, de persze vannak itt csavarok is. Charlie Kaufman megérdemelten kapta meg 2004-ben a legjobb eredeti forgatókönyv Oscar-díját.

Forrás: SPI

 

4. Szakíts, ha bírsz (2006)

A film forgatásakor Jennifer Aniston és a férfi főszereplő Vince Vaughn valóban egy párt alkottak, mindenhol azt nyilatkozva, hogy mekkora a szerelem – Jennifer nem sokkal korábban szakított Brad Pittel -, aztán mégis hamar szétmentek. És ironikus módon erről szól maga a film is. Hogy a nagy találkozás, a csodás közös élmények után

jön az összeköltözés, az unalom és a veszekedések,

amiért jelen esetben főleg a pasi a felelős. És két hősünk lassan ki sem állhatja a másikat, és hamarosan versenyezni kezdenek, ki tud jobban a másik alá vágni, ki tud genyóbb lenni, és a háborúból hamarosan az összes ismerős, barát, sőt idegen kiveszi a részét, akár akarják, akár nem. Ami sokszor vicces, néha sajnos nem az.

A film kölcsönözhető az Apple TV-n és a Google Playen

Forrás: UIP

 

5. Lepattintva (2008)

A mérsékelten sikeres – értsd, ismeretlen - zeneszerző Peter (Jason Segel) és a szexi sorozatsztár Sarah (Kristen Bell) hosszú évek óta járnak. Kapcsolatuk meglehetősen egyoldalú, minden Sarah körül forog, de most ennek is vége, a lány kiteszi Peter szűrét.

Az összetört szívű srác képtelen túltenni magát a dolgon,

nemcsak nőcsábásznak nem válik be, az állásából is majdnem kirúgják. Végül a barátja tanácsára Hawaii szigetére utazik kikapcsolódni. Balszerencséjére a volt barátnője is ugyanabban a szállodában piheni ki a fáradalmakat legújabb szerzeményével, a menő angol rockerrel (Russell Brand, aki ezzel a filmmel lett világsztár, legalábbis egy-két évre). Peter számára iszonyú kínos a dolog, ám megismerkedik a szálloda alkalmazottjával, a gyönyörű Rachellel (Mila Kunis).

A film kölcsönözhető az Apple TV-n és a Google Playen

Forrás: UIP

 

6. 500 nap nyár (2009)

Minden romantikus vígjáték logikus módon arról szól, hogyan jön össze két nagyon fotogén fiatal. Ez pont nem. Ez arról szól, miért mentek szét. A bájos Summer (Zooey Deschanel) ugyanis váratlanul kiadja Tom (Joseph Gordon-Levitt) útját. Ötszáz napot töltöttek együtt, minden klappolt, ugyanazt a zenét szerették, és a fiatalember azóta is képtelen felfogni, hogy a felhőtlen boldogságtól hogyan fajulhattak idáig a dolgok. A lány nem érti, hogy a fiú mit nem ért, hiszen az elején megmondta: nem vágyik tartós kapcsolatra – azóta születtek is elméletek arról, hogy Tom valójában rossz ember, és

a film a zaklatás cukorsziruppal leöntött találása.

Merthogy  a lány nem gondolja meg magát egy őszinte vallomás hatására, ezt kell a srácnak végül elfogadnia – és ilyesmit kevés romantikus film mert bevállalni.

A film kölcsönözhető az Apple TV-n és a Google Playen

Forrás: Twentieth Century Fox

 

7. Őrült, dilis, szerelem. (2011)

Hajlamosak lehetünk azt gondolni, hogy ez a film erről szól, hogy a bámulatosan kigyúrt testű, sima modorú Ryan Gosling , aki már ekkor is úgy nézett ki, mint Ken egy Barbie filmből, összejön a hatalmas szemű Emma Stone-nal, de ez csak egy mellékszál, ami – spoiler riadó! – legvégül összekapcsolódik a főszállal, amely arról szól, hogy Steve Carell vissza akarja hódítani a feleségét. Aki Julianne Moore, és aki

érzelmi kómában lévő ura helyett egy másik pasit választott,

de a régi érzés ott van még valahol mélyen, mert akik ennyi időt lehúztak együtt, azokban ott szokott lenni, és a vizuálisan és mentálisan is feltuningolt Carell pedig csatába indul az asszonyért, mint egy igazi férj!

A film kölcsönözhető az Apple TV-n és a Google Playen

Forrás: InterCom

 

8. Ötéves jegyesség (2012)

Hosszú jegyesség címmel már készült egy francia háborús dráma, ez most más műfaj. A film egy szerelmes pár útját meséli el az álmaik esküvője napjáig, amely természetesen a legideálisabb pillanatra volt betervezve. Sajnos, ahogy az az életben lenni szokott, az ideális pillanatot nagyon nehezen lehet elkapni, ezért hőseink azt újra és újra elhalasztják, ahogy az a címből kiolvasható. Ezért Tom és Violet eljegyzése eléggé sokáig tart, először azért, mert a legjobb barátaik beelőzik őket, majd a lány kap máshol ösztöndíjat, hol más kavar be a Judd Apatow istálló aktuális darabjában -

majd szétesik maga a kapcsolat is.

Jason Segel és Emily Blunt párosa nagyszerű, az előbbi pedig társforgatókönyvíró is volt, mellékszerepben pedig ott van az ekkor még csak majdnem híres Chris Pratt és Dakota Johnson.

A film kölcsönözhető az Apple TV-n

Forrás: UIP

 

9. VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan (2014)

VAN olyan, hogy egy film rátapint valamire, nem kell hozzá nagy költségvetés és izzadós marketingkampány, mert az alkotói beleadják minden tudásukat és szeretetüket, az emberek pedig érzik ezt, beszélnek róla, hírét viszik. Ilyen Reisz Gábor hosszú című munkája is, ami papíron akár rosszul is elsülhetett volna, hőse, Áron - Ferenczik Áron – ugyanis kifejezetten idegesítő muki. Többnyire csak motyogva beszél, nem tudja, mit akar, könnyen megsértődik, és nem tudja értékelni azt, amije van.

Jól ott is hagyja a csaja, ő pedig bánatában leissza magát a haverokkal, és szülei egyhavi fizetéséből lisszaboni repjegyet vesz.

Ennyi a sztori, meg egy csinos BKV ellenőr is befigyel, de a többi lötyögés a pesti éjszakában, ami bennfentes és/vagy unalmas is lehetne, de messze nem az, és számos külföldi fesztiváldíj igazolja, hogy nem kell pesti fiatalnak lenni ahhoz, hogy valaki értékelni tudja Reisz munkáját.

A film megnézhető a Netflixen

Forrás: Cirkofilm

 

10. A kém, aki dobott engem (2018)

A listán már szerepelt Mila Kunis volt pasijáról kiderül, hogy CIA ügynök, és bérgyilkosok üldözik, ezért a lánynak és legjobb barátnőjének, Kate McKinnonnak Bécsbe – majd Prágába, Amszterdamba és egy csomó más helyre – kell utaznia, hogy a megfelelő kezekbe juttassák azt a valamit, amit a pasas rájuk bízott, és amiről ők sem tudják, micsoda. Maga a sztori majdnem lényegtelen, csak arra szolgál, hogy mozgásban tartsa a főhősöket, akik, a javukra legyen mondva, valóban elképesztő mennyiséget futnak, ugranak, és persze kiabálnak, ami egy női vígjátéknak amúgy is kötelező eleme. És ez a lányokról szól, hiába van mellettük jóképű angol ügynökként Sam Heughan (Outlander – Az idegen) és persze Justin Theroux az expasi spionként. Mila Kunisnak nagyon jól áll az akció-vígjáték, de szinte minden poént Kate McKinnon nyúl le.

Forrás: Freeman Film