10 nagyszerű film költőkről és a költészetről

A legismertebb és persze a legkülöncebb vagy éppen legtragikusabb sorsú költőkről hálás téma filmet készíteni, mi pedig a költészet világnapja alkalmából jó kis listát raktunk össze ezekből.

Teljes napfogyatkozás (1995)

Arthur Rimbaud (Leonardo DiCaprio) és Paul Verlaine (David Thewlis) a tizenkilencedik század második felének legnagyobb francia költői voltak. Az ő történetüket mutatja be a film,

extravagáns, radikális és megbotránkoztató életmódjukat,

amivel nem csak a legnagyobb költő de a legnagyobb botrányhős, számukra mindenképpen megtisztelő címét is elnyerték. A film azonban meggyőző naturalizmussal mutatja be a két férfit mint magánembert is: Paul Verlaine-t, aki brutális módon alázza meg nap mint nap gazdag és kiszolgáltatott feleségét, miközben a fiatal Rimbaud-t akarja még jobban magához kötni. Rimbaud mint naiv és a világból tökéletesen kiábrándult ifjú jelenik meg előttünk, aki romantikus és soha be nem teljesülő vágyait kergetve rohan az elmúlás felé...

Forrás: Budapest Film

 

Oscar Wilde szerelmei (1997)

1882-ben Oscar Wilde (Stephen Fry) sikeres amerikai körútját követően visszatér Angliába. A harmincöt évesen már világszerte ismert író és költő elveszi feleségül a gyönyörű Constance Lloydot (Jennifer Ehle), és kiadja "Dorian Gray arcképe" című remekművét. Magánélete boldognak tűnik, ám feleségével és fiával való szoros érzelmi kapcsolata ellenére nem tudja elnyomni férfiak iránti vonzalmát. Megismerkedik a jóképű Alfred Douglasszal (Jude Law), és első látásra beleszeret.

Viharos és szenvedélyes kapcsolat alakul ki közöttük,

amelynek a férfi édesapja vet véget, amikor beperli az írót. Ennek eredményeképpen a merev viktoriánus társadalom kétévnyi kényszermunkára és teljes kirekesztettségre ítéli őt. A büntetés letöltése után Wilde csak álnéven publikálhat, egészsége ekkor már kritikus állapotban van.

Forrás: Budapest Film

 

Mielőtt leszáll az éj (2000)

Julian Schnabel filmje Reinaldo Arenas (Javier Bardem) memoárjai alapján készült. A vidéken, nagy szegénységben felnőtt meleg kubai költő és regényíró eleinte Castro és a kommunista rendszer híve, majd életmódja miatt hosszú börtönbüntetés után Amerikába kénytelen szökni. Arenast az Egyesült Államokban sem a Paradicsom várta: azt a fajta szabadságot, amire vágyott, talán sehol sem találta volna meg.

Reinaldo Arenas 1990-ben halt meg New Yorkban nagy szegénységben.

Három évvel később adták ki önéletrajzát, amelyet a New York Times könyvkritikai rovata az 1993-as év tíz legjobb könyve közé sorolt. Kéziratait a Princeton Egyetem archívumában őrzik.

Forrás: Cool

 

Sylvia (2003)

Tehetséges, ám zaklatott lelkivilágú költő Sylvia Plath (Gwyneth Paltrow). Férje és költőtársa, Ted Hughes (Daniel Craig) árnyékában Sylvia képtelen rátalálni a saját "hangjára", ráadásul férje hűtlensége tovább rombolja önbizalmát.

A fiatalasszony depresszióssá, egyre bizonytalanabbá válik.

Amikor útjaik végre elválnak, iszonyatos teher esik le Sylvia válláról. Képes lesz fölemelkedni a lélek sötét bugyraiból, megtalálni önmagát. Ekkor írja perzselően briliáns költeményeit, amelyek meghozzák számára a várva várt sikert – a végeredményt azonban mindenki tudja, aki ismeri Plath életét és munkásságát. A címszerepet mintha csak Paltrow-ra írták volna, és nagyszerű Craiget is egy intellektuális szerepben látni – merthogy mielőtt James Bond lett volna, sok ilyet (is) játszott.

Forrás: BBC Films

 

Fényes csillag (2009)

London, 1818. Titkos szerelmi viszony kezdődik a 23 éves angol romantikus költő, John Keats (Ben Whishaw) és a szókimondó szomszéd hölgy, Fanny Brawne (Abbie Cornish) között. A furcsa pár eleinte egymáson köszörüli nyelvét, a férfi azt gondolja, hogy a nő csak egy elegánsan kacérkodó társasági liba, míg a saját útját kereső Fannyt egyáltalán nem érdekli Keats költészete, sőt, az irodalom sem. Az Oscar-díjas Jane Campion (Zongoralecke, A kutya karmai közt) filmje a fiatalon elhunyt Keats és a korát meghaladóan önálló és merész Fanny Brawne három évét meséli el, aminek a költő halála vetett véget.

Forrás: Budapest Film

 

Öld meg kedveseid (2013)

Allen Ginsberg (Daniel Radcliffe) 1944-ben kezdi meg tanulmányait a Columbia Egyetemen. Az ifjú rövid idő alatt a vonzó és karizmatikus évfolyamtársa, Lucien Carr (Dane DeHaan) hatása alá kerül. Carr révén ismeri meg a két feltörekvő írót, William Burroughs-t és Jack Kerouac-ot. A négy barát elhatározza, hogy fellázadnak a konzervatív hagyományok ellen. Eközben egy David Kammerer (Michael C. Hall) nevű fickó őrülten beleszeret Carrba. Amikor a fickó rejtélyes körülmények között meghal, a rendőrség azzal gyanúsítja őket, hogy közük van a halálához. John Krokidas rendező a beat nemzedék legismertebb, legbefolyásosabb költőjének korai éveit és egyik legfurcsább kalandját örökítette meg – aki Ginsberg egy későbbi korszakára és legismertebb verse születésére kíváncsi, annak az Üvöltést (2010) ajánljuk James Francóval.

Forrás: United Talent Agency

 

Dylan Thomas Amerikában (2014)

Dylan Thomas walesi költő (Celyn Jones) az első amerikai útjára készül 1950-ben. John Brinnin (Elijah Wood), a feltörekvő költő gondoskodik a fogadásáról. Sok vad történetet hallott már róla, de mind eltörpült a valóság mellett. Thomas zseniálisan bánik a szavakkal, de nem ismeri a mértéket az italban és a bulizásban, egyszerűen kezelhetetlen és kiszámíthatatlan. Az amerikai körút közben kis vidéki házban szállnak meg, abban a reményben, hogy kipiheni magát. Ám a semmi közepén Thomas hallgatóságot talál művészetének: a szenvedélyének, szerelmének - és agressziójának.

Az egészben az a szép, hogy abszolút igaz történetről van szó.

Ha valaki további Dylan Thomas kalandokra vágyik, annak ott van A szerelem határai  (2008) Keira Knightley-val. 

Forrás:Mad as Birds

 

Neruda (2016)

Az életrajzi filmek legnagyobb modern mestere, a chilei Pablo Larraín (Spencer, Jackie) hazája legismertebb költője, az irodalmi Nobel-díjas Pablo Neruda (Luis Gnecco) történetét meséli el. Aki a negyvenes évek második felében a rendszer ellenségévé válik: a kommunista segítséggel hatalomra jutott kormány egykori szövetségesei ellen fordul, és

a költő bujkálni kényszerül.

Egy fiatal rendőrnyomozót (Gael García Bernal) bíznak meg az elfogásával, aki nemcsak Nerudához kerül egyre közelebb, de munkásságát is egyre jobban megismeri – először csak azért, hogy könnyebben érhesse utol, később már egészen más okból. A film a költészet apropóján a halhatatlanság kérdését járja körül, de maga a hajsza önmagában is elég izgalmas.   

Forrás: Funny Balloons

 

Paterson (2016)

Jim Jarmusch nem egy valós és ismert költőről készített filmet, hanem arról, hogy bárki lehet költő. Hőse, Paterson (Adam Driver) buszsofőr napjaink Amerikájában: egy New Jersey-beli városban, a vele azonos nevű Patersonban él. A befelé forduló férfi csöndes boldogságot talál egyszerű életében. Minden napja ugyanúgy telik:

vezetés közben megfigyeli a várost, beszélgetésfoszlányokat kap el, esténként iszik egy pohár sört a törzshelyén, sétálni viszi a kutyáját, szabad perceiben pedig filozofikus verseket ír.

Felesége, Laura (Golshifteh Farahani) pont az ellentéte: impulzív, harsány, és mindenben az állandó változást igényli. Mindennap új tervei vannak, és új célokat kerget. Ők ketten nem is lehetnének különbözőbbek, mégis harmóniában élnek egymással.

Forrás: Cirko Film

 

Most vagy soha! (2024)

Rebesgették, hogy már most március 15-én bemutatják minden idők legdrágább, összesen 6,1 milliárd forintból, óriási díszletek között, 10 000 statisztával leforgatott magyar filmjét, de a mostani állás szerint egy évet még kell várnunk, hogy megtudjuk, milyen utcai harcos volt Petőfi Sándor (Berettyán Nándor). A Lóth Balázs (Pesti balhé) rendezte, de elsősorban Rákay Philip nevéhez köthető film eddigi előzetesei alapján érezhetően elsősorban Guy Ritchie Sherlock Holmes-filmjei adták az ihletet, de röpke egy év múlva kiderül, milyen történetet kerítettek Petőfi köré, mivel bevallottan lesznek kitalált elemek is a sztoriban. Persze nem ez az első Petőfi-film, az 1953-as Föltámadott a tengerben Görbe János játszotta a forradalmár költőt.