11 film és sorozat, amit meg kellett változtatni a szeptember 11-i terrortámadás miatt

Kivágtak egy bombás poént a Jóbarátokból, Pókember nem a World Trade Center ikertornyai között himbálózott, Schwarzenegger egyszemélyes terroristák elleni harcát hónapokkal eltolták.

18 évvel ezelőtt, 2001. szeptember 11-én al-Kaida terroristák által eltérített repülőgépek csapódtak a New York-i World Trade Center ikertornyaiba, amelyek aztán órákon belül összeomlottak, több ezer ártatlan civil valamint a mentésben résztvevő tűzoltó halálát okozva ezzel. A köztudatba 9/11-ként bevonuló terrortámadás nemcsak az Egyesült Államokat, de az egész világot megrázta, mivel a lángoló első tornyot mutató híradófelvételek élőben közvetítették a másik toronyba becsapódó repülőgépet, majd a két felhőkarcoló összedőlését is.

A sokkoló terrortámadás megrázó képsorai miatt nagyon sok hollywoodi produkcióban változásokat kellett eszközölni – korábban ugyanis a tornyok New York jelképei voltak, egyes sorozatok előszeretettel használták vágóképnek a WTC-t, sőt, King Kong is az ikertornyok egyikére mászott fel az Empire State Building helyett az 1976-os filmváltozatban. Az alábbiakban 11 ilyen módosítást szedtünk össze az Insider cikke alapján.

1. Pókember (2002)

Tobey Maguire kasszarobbantó blockbusterét már 2001 nyarán egy olyan trailerrel reklámozták, amiben a helikopterrel menekülő bankrablókat Pókember egy szuper-pókhálóba ragasztja bele, amit a World Trade Center ikertornyai közé feszített ki. Sam Raimi azonban 9/11 után úgy gondolta, fél évvel a tragédia után nem etikus ilyesmivel viccelődni, így a 2002-es premierre ezt a jelenetet inkább kivágta a filmből.

2. Szex és New York (1998-2004)

A WTC ikertornyok, mint New York emblematikus épületei több tévésorozat intrójában is feltűntek. 9/11 után azonban kegyeleti okokból kivágták a Szex és New York, a Maffiózók és a Különleges ügyosztály elejéről is.

3. Jóbarátok (1994-2004)

A Jóbarátok 8. évadában volt egy necces poén, amit végül kivágtak a készítők – ki más sütötte volna el, ha nem a cinikus humorú Chandler? A Monicával közös nászútján ugyanis elkezdett azzal viccelődni a repülőtéren, hogy nem szabad még viccelődni sem repülőre felvitt bombákkal. Naná, hogy Chandlernek volt egy bomba jó poénja, aminek természetesen rendőrségi kihallgatás lett a vége, ahol Chandler és Monica is olyan szerencsétlenül válaszoltak mindenre, hogy egyre gyanúsabb, béna terroristának tűntek a hatóság szemében. Mivel ez az epizód 2001. október 11-én került volna adásba, a készítők végül a téma érzékenységére való tekintettel kivágták, és csak évekkel később, a 2004-es dvd-kiadásba tették vissza.

4. Szörny Rt. (2001)

A két kedves szörnyeteg a kis Boo-val való menekülés közben eredetileg egy sushi bárban rejtőztek volna el a Gyerekészlelő Ügynökség munkatársai elől, akik fel is robbantották volna az egész kócerájt. A Pixarnál azonban úgy döntöttek, másfél hónappal a szeptember 11-i tragédia után megkímélik inkább a családokat a felrobbanó épületek látványától, és a jelenetsort az utolsó pillanatban kivágták.

5. A Simpson család (1989-)

A 30 éve töretlenül népszerű rajzfilmsorozat egyik 1997-es epizódjában kedvenc gyagyás családunk elkeveredett New Yorkba. Amíg Marge-ék a kínai negyedben kujtorogtak, a jó Homér annyit zabált és piált a WTC tövében, hogy el kellett rohannia vécére, egyenesen fel az egyik torony tetejére – hogy ott kiderüljön, működő vécé természetesen csak a másik toronyban van. 9/11 után azonban a Fox csatorna nem tartotta már olyan jó poénnak ezt, ezért inkább kivették az epizódból.

6. Kémjátszma (2001)

Brad Pitt és Robert Redford Budapesten forgatott, Amerikában 2001 októberében mozikba kerülő kémfilmjénél a rendező, Tony Scott érezte úgy, hogy kegyeleti okokból nem szabad megmutatnia, ahogy füstoszlop száll fel egy bombával felrobbantott épületből, mert az túlságosan is a szeptember 11-i terrortámadásra emlékeztetné a nézőt.

7. Armageddon (1998)

Bár Bruce Willis katasztrófafilmje évekkel a szeptember 11-i terrortámadás előtt volt kasszasiker a mozikban, annál a jelenetnél, amikor meteoreső csap le New Yorkra, és olyan ikonikus épületek gyulladnak ki, mint Chrysler Building, a tévécsatornáknak szánt verziókból Jerry Bruckheimerék inkább kivágatták a füstöt okádó World Trade Center képeit. 

8. Men in Black - Sötét zsaruk 2 (2002)

Will Smith és Tommy Lee Jones izgalmas űrlénykergetős filmjében a fekete zakós ügynökök New York felhőkarcolóival a hátuk mögött csaptak volna össze az idegen létformával a nagy fináléban. A szeptember 11-i eseményekre tekintettel azonban végül csak a Szabadság-szobor került be ebbe a jelenetbe a World Trade Center helyett.

9. Az igazság nevében (2002)

Szeptember 11. miatt tolták el Arnold Schwarzenegger egyik utolsó igazán klasszikus akciófilmjének, Az igazság nevébennek is a premierjét 2001 októberéről 2002 februárjára. Az osztrák izomkolosszus ugyanis egy olyan amerikai tűzoltót alakított benne, aki nagyon a szívére vette, hogy a családja egy Los Angeles-i terroristatámadás áldozata lett, ezért maga indult el rendet tenni a Kolumbiában bujkáló merénylők között. A filmben ráadásul Sofia Vergara egy repülőgépet is eltérített volna, amit a készítők szerint végképp nem lett volna szerencsés megmutatni a vásznon pár hónappal azután, hogy az al-Kaida eltérített repülőket vezetett a WTC-ikertornyokba, ezért inkább kivágták a kolumbiai színésznő jelenetét a filmből.

10. Lilo és Stitch (2002)

A Disney 2002-es sikerrajzfilmjében az utolsó pillanatban kellett átrajzolni azt a jelenetet, amikor Stitch-ék konkrétan egy ugyanolyan menetrend szerinti, Boeing 747-es légijáratot térítenek el, amilyeneket az al-Kaida is felhasznált a szeptember 11-i támadásban. Ráadásul a rajzfilmben a gép nem egyszer nekiment a felhőkarcolóknak és más épületeknek egy zsúfolt metropoliszban, így ebből végül az lett, hogy Stitch-ék kurtán-furcsán egy Boeing-szerű, idegen űrhajóval lavírozgatnak nyaktörően egy trópusi sziget hegyei között.

11. Szezám utca (1969-)

Miközben mindenki igyekezett kivágni minden szeptember 11-re utaló elemet az összes létező hollywoodi filmből és tévésorozatból, a Szezám utca készítői inkább fordítva gondolkodtak: Elmo és a többiek segítségével mutatták be a gyerekeknek, hogyan ne veszítsük el a fejünket egy épülettűzben. Magát a terrortámadást persze nem mutatták meg, csak egy konyha kapott lángra, nehogy nagyon megijedjenek a kiskorú nézők, viszont egy rakás tűzoltó barátságos hangon elmagyarázta Elmónak a tűzoltók laktanyájában, mi a helyes viselkedés katasztrófa idején.