5 dolog, amit nem tudtál a Loganről, pedig iszonyú érdekes!

Ott is volt CGI, ahol nem is gondolnád, rögtönözték a legjobb jelenet, Logan kutyával járta volna a pusztaságot, mint Mad Max.

Vigyázat, enyhe spoilerveszély!

Egy hete mutatták be a Logant, de azóta is minden napra jut egy újabb érdekes cikk arról, hogyan készült Hugh Jackman utolsó X-Men-filmje, ami az R-es korhatárkarikája ellenére máris 254 millió dollárt kaszált a mozikban. A 48 éves ausztrál sztár ugyanis a Logannel örökre elbúcsúzott az öngyógyító képességgel és gyilkos karpengékkel rendelkező, mogorva Farkastól (tudjuk, tudjuk, Rozsomák). Pont ahogy Clint Eastwood temette el a Nincs bocsánattal azt a fajta poros-izzadt, kőkemény italowestern stílust, amit ő maga tett naggyá a Dollár-trilógiával a '60-as években.

 

A képregényrajongók és a média azonban nagyon nehezen akarja elereszteni szegény Logant: a Moviewebtől az Independenten át a Geektyrantig naponta jelennek meg dicsérő kritikák, Hugh Jackman-villáminterjúk bevételi adatok, forgatási érdekességek. Ezekből válogattuk most össze a legérdekesebbeket.

1. Hugh Jackman 17 éve kaszabol adamantium karmokkal

Az ausztrál sztár a 2000-es X-Men - A kívülállókban pattintotta elő az ökléből ikonikus adamantium karmait. Mostanáig összesen 9 szuperhősfilmben szerepelt Rozsomákként: a régi X-Men-trilógia és a saját trilógiája mellett a „retró” X-Men-trilógiában is szerepelt (bár Az elsőkben és az Apokalipszisben csak egy rövid cameo erejéig láthattuk). Nem csoda ha most már úgy érzi, épp ideje szögre akasztani a Logan feliratú dögcédulát, és más műfajú filmekben szerepet vállalni. A Fox stúdió a lenti videóösszeállításban szívbe markolóan mutatja be Hugh Jackman elmúlt 17 évnyi szuperhősködését, és azt, hogy a Logan utolsó forgatási napján a stáb egy hatalmas tortával búcsúzott el tőle.

2. Rengeteg CGI volt a Loganben, csak nem vettük észre!

Magam is azok közé a képregényfilmeket egyre kevésbé kedvelő képregényrajongók közé tartozom, akik szerint a most beköszöntő „geek aranykor” nem is olyan jó dolog. Sőt, kifejezetten idegesítő kéthavonta moziban nézni egy újabb kosztümös igazságosztó 200 millió dollárból leforgatott, parasztvakító CGI-piffpuffját, ami annyira sekélyes és önismétlő, hogy már a teremből kifelé jövet sem tudok visszaemlékezni arra, mit is láttam. A hollywoodi ötlettelenséget és a csúnya CGI-t viszont eszembe sem jutott a Logan kritikájában emlegetni - leginkább azért, mert nem is gondoltam volna, hogy ennyi CGI-t használtak ebben a filmben!

Forrás: Cartoonbrew.com

Itt ugyanis egyáltalán nem lógott ki a lóláb, nem érzékeltem, hol cserélték ki digitális Loganre Hugh Jackmant. Ellentétben mondjuk a Zsivány Egyessel, ahol kifejezetten idegesített, hogy a CGI Tarkin ordítóan elüt a környezetétől, és úgy néz ki, mintha egy amúgy szép videojáték átvezető videóit keverték volna össze a hús-vér színészek jeleneteivel. A Cartoon Brew oldalán viszont megjelent a napokban egy nagyon érdekes cikk arról, hol tart ma a motion capture technológia, vagyis az, hogy egy zöld háttér előtt ugráló, bepöttyözött arcú emberre utóbb annak a hollywoodi sztárnak a fizimiskáját rajzolhatjuk rá digitálisan, akét csak akarjuk!

Forrás: 20th Century Fox / Gifmaker.me

A fenti képek a kanadai Image Engine számítógépes boszorkánykonyhájában készültek. Bámulatos, ahogy Hugh Jackam dublőre átváltozik a megöregített Hugh Jackmanné - de úgy, hogy szálanként rajzolják meg az ősz haját! Ahhoz persze, hogy ide eljusson a filmes trükktechnológia, komoly szerepe volt a University of Southern California Institute for Creative Technologies-nél kifejlesztett arcszkennelő rendszernek, a Facial Action Coding Systemnek és a Yeti elnevezésű hajszimuláló programnak.

3. Rögtönzés volt a Logan egyik legjobb jelenete

A film egyik legviccesebb, szívmelengető jelenetében az országúton menekülő Logan, Xavier professzor és Rozsomák tinédszer klónja, a kis X-23 meghívást kapnak egy farmer (Eriq La Salle) házába, akit folyton sanyargat egy helyi farmer a fogdmegjeivel.

A családi vacsoránál szóba kerül az is, hogy a házigazda fia nem akar suliba járni, inkább utazgatna, erre válaszolja Hugh Jackman, hogy jól gondolja meg mit mond, Xavier ugyanis iskolaigazgató volt régen. Az ezután következő kedélyes múltidézés eredetileg nem is szerepelt a forgatókönyvben, a rendező, James Mangold csak annyit mondott Sir Patrick Stewartnak és Hugh Jackmannek, hogy rögtönözzenek valamit. A két sztár erre olyan vidáman sztorizgatós, egymást csipkelődő nosztalgiamaratont rögtönzött, hogy a rendező utóbb fájó szívvel vágta meg a 9 perces felvételt egy egyperces jelenetsorrá. Hugh Jackmanhez hasonlóan ugyanis Patrick Stewart sem vállal többé X-Men-filmben főszerepet, viszont érthető, ha 2000 óta neki is a szívéhez nőtt Xavier professzor figurája, hiszen hét filmben is lejátszotta a mutánsok kerekes székes tanítómesterét.

4. Western helyett Mad Max hangulatú lett volna a Logan

Elképesztően szép concept artokat tett fel a napokban a Twitter-oldalára a videojátékokon és hollywoodi szuperprodukciókon dolgozó Shae Shatz:

Forrás: Shae Shatz / Twitter

Eszerint tehát az eredeti elképzelések szerint a film disztópikus jövőképe nemcsak annyiban merült volna ki, hogy 2029-ben robotkamionok száguldoznak az amerikai autópályákon, és hatalmas, automatizált aratógépek takarítják be a génmódosított kukoricát, hanem Logan tényleg egy lepusztult, kataklizma utáni világban kóborolt volna a kutyájával - pont úgy, ahogyan Mel Gibson az 1981-es Mad Max 2-ben.

Forrás: Shae Shatz / Twitter

A disztópikus, westernfilmes és Mad Max-es hangulat persze nem véletlen. Hugh Jackman utolsó Rozsomák-filmje igen sok hangulati elemet átemelt Mark Millar és Steve McNiven ma már klasszikusnak számító, 2008-as Marvel-képregényéből, az Old Man Loganből (és persze a Last of Us című zombiapokalipszises videojátékból). Ebben a történetben Logan szintén megöregedett, és az X-Men tagjai is meghaltak a gonoszok ellen vívott harcban, így most a Vörös Koponya és a többi szuperbűnöző uralja Amerikát. A vidéki magányában remeteként éldegélő Logant azonban itt is felkeresi egy szuperhős, hogy aztán kocsiba vágják magukat, és a road movie-ba illő sztoriban szétcsapjanak a rosszfiúk között. A majdnem 10 éves kultképregény a mozipremierhez időzítve már magyarul is olvasható!

5. Kamuképregényt lapozgattak a Loganben

És ha már képregény: emlékszünk még, milyen képregényfüzetet volt Rozsomák kezében a filmben, amikor arról beszélt X-23-nak, hogy semmi sem igaz ezekből a sztorikból, csak valaki felturbózta a régi hőstetteiket és keresett vele egy rakás pénzt?

Nos, ez a pterodaktiluszos borítós X-Men füzet sosem létezett, direkt a film kedvéért készítették el, a régi X-Menek stílusában. Itt meg is lehet nézni belőle pár oldalt.