5 jelenet, amit ki kellett vágni, mert sakálrészeg volt a színész

Néha túlságosan beleitták magukat a szerepbe.

Nem könnyű színésznek lenni: nagy odaadást igényel, hogy valami mássá váljunk annak érdekében, hogy hitelesen el tudjunk játszani egy történetet. Számtalan példa van arra, hogy a színészek és színésznők mélyen lemerültek a karakterük mélyére, hogy minél erőteljesebben átélhessék azt, és a lehető legjobb alakítást nyújtsák. A method acting képviselői hasonló módon viselkednek, hasonló életvitelt folytatnak, mint az általuk alakított karakter. Ebbe beletartozik az is, ha a figura alkoholt fogyaszt, akkor esetleg tényleg lerészegednek a forgatáson, hogy tökéletesen hozzák a karaktert. Ám az is előfordult, hogy túlzásba estek, és a rendezőnek le kellett állítani a forgatást, mert a színész túlságosan beleitta magát a szerepbe. Következzen öt olyan jelenet, ami ki kellett vágni a filmből, mert a színész kolomprészeg lett forgatás közben.

 

Robert Shaw – A cápa (1975)

Steven Spielberg filmje nem csak a bemutató idején volt hatalmas siker, és indította be a rendező hollywoodi pályáját, de mindmáig hivatkozási alap, és beépült a popkultúrába. Spielberg a 36. évforduló kapcsán beszélt hosszan a forgatásról, és ekkor kitért a veterán cápavadászt alakító Robert Shaw egy emlékezetes bekarmolására is. A híres indianapolisi beszédet akarták leforgatni, ám kétszer is neki kellett ugrani a jelenetnek.

„Az első alkalommal, amikor megpróbáltuk felvenni, Robert odajött hozzám, és azt mondta: »Tudod, Steven, a sztori szerint mindhárom szereplő ivott, és szerintem sokkal jobb munkát tudnék végezni, ha hagynád, hogy igyak egy kicsit, mielőtt elmondom a beszédet.« Én meg meggondolatlanul engedtem neki.”

Állítólag Shaw eléggé túlzásba esett: „Két kamerát is ráállítottam a jelenetre, de sosem jutottunk túl rajta. Túlzottan be volt tintázva.” Szerencsére a színész másnapra már jobb állapotban volt, így le tudták forgatni a jelenetet.

 

Martin Sheen – Apokalipszis most (1979)

Francis Ford Coppola háborús filmjét a műfaj egyik legjobbjaként tartják számon, pedig a forgatás igencsak körülményes volt, többek közt a drogfogyasztás miatt, de akadtak pénzügyi nehézségek, szívroham, és idegösszeomlás is. Az egyik ilyennek a forgatókönyv szerint is meg kellett történni: a film egyik első jelentében Willard kapitány (Sheen) részegen összeomlik egy hotelszobában. Sheen valóban részeg volt a jelenet alatt, és tényleg összeomlott, miközben összetört egy tükröt, amivel megvágta magát.

„Eléggé véreztem, és Francis megpróbálta leállítani a jelenetet, de én könyörögtem neki, hogy forgasson tovább – emlékszik vissza Sheen a történtekre – Ő így tett, és bizonyos értelemben ez lehetővé tette, hogy megküzdjek néhány démonommal.”

A színész valódi összeomlása a kész filmbe is bekerült, ám a legtöbb felvétel használhatatlan volt.

 

John Candy – Csobbanás (1984)

A néhai komikus színésznek a Disney romantikus vígjátékában sikerült kellőképp bekarmolni. A filmben Tom Hanks beleszeret egy sellőbe (Daryl Hannah) ám kezdetben mit se tud erről. A rendező, Ron Howard mesélt arról, hogy volt egy forgatási nap, ami teljesen értékelhetetlen volt, és mindez Jack Nicholsonnak köszönhető.

„John Candy profi srác, de az egyik nap elkésett. Mikor kiszállt a kocsiból azt mondta: »Ron, nagyon sajnálom.« Mondtam, hogy semmi baj, elkéstél, de már itt vagy, szóval máris indulunk forgatni. Mire ő: »Nem, nem, hát nézz már rám, részeg vagyok! Az történt, és hidd el, mert az igazat mondom, szóval az történt, hogy ülök egy bárban, és ott van Jack Nicholson is. És képzeld, Ron, tudta a nevemet! És elkezdte nekem egymás után fizetni az italokat!«”

Ám sajnos, mivel a Csobbanás forgatása reggel folytatódott, Candy keményen megfizette az árát a Nicholsonnal töltött estének: „Egy szemhunyást sem aludtam, Ron, egy szemhunyást sem!”

Ez is érdekelhet

Reggelire vodka, hat üveg whisky a koporsóban - nagy hollywoodi iszákosok

Hollywood aranykorában teljesen természetes jelenség volt, hogy mindenki ivott. Ittak reggel, délben, este, vezetés közben és a forgatások alatt is.

Tovább

 

Sacha Baron Cohen – Borat (2006)

A színész védjegye, hogy úgy képes beleélni magát egy-egy karakterbe, hogy bármi is történik, nem esik ki a szerepből. Egyik legnépszerűbb alteregója Borat, a naiv kazah riporter, aki mindig megbotránkoztatja interjúalanyait. Az egyik alkalommal egy borkóstolón jelent meg a karakter, ám a színész maga ritkán iszik, viszont Boratként kénytelen volt:

„Azt hiszem, 21 pohár bort ittam meg – emlékszik vissza Cohen – Szóltam, hogy vécére kell mennem, természetesen Borat hangján, aztán mikor jó ideje nem jöttem vissza utánam jöttek, és azt kellett látniuk, hogy elájultam.”

A komikust azonban nem hagyta cserben a rutin: ahogy Boratként ájult el, úgy Boratként is ébredezett.

 

Anna Kendrick – Ivócimborák (2013)

Az Olivia Wilde, Jake Johnson és Anna Kendric főszereplésével készült vígjáték-dráma párbeszédeit szinte teljes egészében improvizálták a színészek, csak annyi volt megadva neki, hogy bizonyos cselekménypontokhoz érkezzenek meg. A film nagy része egy sörözőben játszódik, ami úszik a piában:

„Az egész forgatáson végig be voltunk piálva, mivel a sör olcsóbb volt, mint a víz”

– mesélte Wilde. A dolgok annyira elfajultak, hogy a színésznő meztelenül fürdött a jéghideg óceánban.

Természetesen az iszonyú mennyiségű elfogyasztott sör miatt a legtöbb improvizált jelenet használhatatlan lett,

ám Anna Kendrick mindent megtett azért, hogy a film elkészüljön. „Úgy voltam vele, hogy most aztán brutálisan részeg lettem. Elborzadtam attól, hogy bevillant: lehet, hogy én leszek a következő bajkeverő sztár, aki berúg és elkezd asztalokat borogatni, vagy ilyesmi. Próbáltam meghúzni magam, és csendben ülni, amíg kijózanodom.”

 

(via Looper)