7 film, amely már a nyitójelenetben sokkol egy csavarral

Egyik karakter sincs biztonságban.

A fordulatokat többnyire a finálétól várjuk, ehhez képest néhány filmben már az első jelenetekben megkapjuk a csavart. Van, ahol önmagában is meglepő, ami történik, máskor az alkotók direkt a film trailerei és promóciós anyagai által keltett elvárásokat cáfolják meg. Mutatunk példát mindkét verzióra.

Sikoly (1996)

Forrás: HBO

 

Drew Barrymore 1996-ban még óriási sztár volt, és nem véletlen akarta ráosztani Wes Craven Sidney Prescott szerepét. Barrymore-nak azonban volt egy jobb ötlete, és ez lett a horrorfilmek egyik legnagyobb átverése.

Az egész reklámkampány rá volt felépítve (például ő volt a leghangsúlyosabb alak a plakáton), hogy az E.T. , A gyújtogató és számos másik korábbi sikerfilm sztárjaként behúzza a Casey valódi sorsáról mit sem sejtő nézőket a moziba. Hogy aztán rögtön az elején brutálisan lemészárolják, miután egy titokzatos zaklató kezdi telefonon hívogatni, és kineveti, amikor a lány nem tudja, hogy az első Péntek 13-ban még nem is Jason Voorhees volt a gyilkos. Aztán nem csak megöli, de végigvonszolja az udvaron és felakasztja egy fára. 

Sikoly VI.

Az idén bemutatott Sikoly 6 nyitójelenete sem sokban maradt el a hírhedt eredetitől, már ami a meglepetés- és átverésfaktort illeti. A nyitányban egy brutális gyilkosságot látunk, amelyet látszólag a legújabb Szellempofa követ el. Ez az álarcos gyilkos azonban azonnal leleplezi magát, és már az első percekben felfedi az indítékát és kilétét - amire még nem volt példa a Sikoly-filmekben. Ezen a csavaron is lehetett még csavarni egyet, a gyilkos (Jason) ugyanis kap egy telefonhívást, amelyben tájékoztatják, hogy egy teljesen más gyilkos a Szellempofa személyiségét használja az ámokfutásához, és ő lesz az egyik áldozata.

Terminátor: Sötét végzet

Öt Terminátor-filmen keresztül próbálták életben tartani John Connort, így aztán elég váratlan volt, hogy Terminátor: Sötét végzet első perceiben meghal. Az eredeti filmben a címbéli Terminátort azért küldték vissza a jövőből, hogy ölje meg Sarah Connort, biztosítva ezzel, hogy leendő gyermeke, John ne tudjon lázadást vezetni a gépek ellen. John először a Terminátor 2: Az ítélet napjában tűnik fel hivatalosan, a narratíva teljes egészében az ő védelme köré szerveződik. A Terminátor: Sötét végzet ennek a filmnek a közvetlen folytatása volt, ami azt sugallta, hogy évtizedekkel később folytatódnak benne John és Sarah túlélési kísérletei. Ehelyett a film 1998-ban kezdődik, és Johnt szinte azonnal megölik.

Pancser Police (2010)

A 2010-es zsaruvígjáték egy hosszabb akciójelenettel nyitott, amelyben Samuel L. Jackson és Dwayne Johnson egy fergeteges üldözési jelenetben vett részt, ami tele volt zseniális klisékkel és műfaji sablonokkal. A film úgy mutatta be Jacksont és Johnsont, mintha ők lennének a főszereplők, de aztán kiderült, hogy nem ők az igazi hősök, sőt, amikor a két karakter egy háztetőről leugrott a bokrokat célozva, szörnyet is haltak.

Az amerikai nézők persze sejthették, hogy ők csak elterelésként vannak a filmben, hiszen az eredeti cím (The Other Guys, azaz A másik fickók) pont erre utal, szemben a hivatalos magyar verzióval.


A bombák földjén (2008)

Kathryn Bigelow Oscar-díjas filmje egy gyötrelmesen feszült jelenettel nyit, amelyben a Guy Pearce által alakított bombaspecialista talál egy robbanószerkezetet. A kamera végig Pearce alakítására fókuszál, mintha ő lenne a főszereplő. Pearce karaktere azonban nem tudja hatástalanítani a bombát, és szörnyethal, a nézők pedig csak ekkor jönnek rá, hogy egyáltalán nem ő a film főszereplője.


Ház az erdő mélyén (2011)

A Ház az erdő mélyén úgy indul, mint egy átlagos horrorfilm, amely annyira sztereotip, mint a címbéli helyszín, azaz a faház az erdőben. Az első jelenet azonban felfedte az első fordulatot a sok közül: a kunyhót egy irodai dolgozókból álló titkos csapat irányítja. A jelenet visszafogott és homályos volt, de jelezte, hogy Drew Goddard filmje nem fog megfelelni a műfaj sztereotípiáinak, hanem inkább aláássa azokat, méghozzá nagyszerűen. A jelenet azért olyan hatásos, mert a beszélgetés, amelynek tanúi vagyunk, hétköznapi és banális, mégis szöges ellentétben áll azzal, amit a közönség elvárhatott a filmtől a műfaji besorolás alapján.

The Suicide Squad – Az öngyilkos osztag (2021)

James Gunn filmjének nyitójelenete bemutatta a közönségnek az antihősök csapatának legújabb tagjait. Elsősorban az 1-es csapatra koncentrált, akik közül sokan felismerhetőek voltak - köztük Bumeráng kapitány az első filmből, valamint két új karakter, akiket Pete Davidson és Nathan Fillion alakított. Ráadásul a The Suicide Squad trailerében többen is szerepeltek közülük, ami azt sugallta, hogy ezek a karakterek valóban fontos szerepet kapnak majd. Ehelyett már a nyitójelenetben brutálisan kivégezték őket.

Via: Screenrant