7+10 érdekesség a 70 éves John Travoltáról

A színész, aki táncol is, énekel is, és még repülőgépet is vezet, és bármilyen furcsa, nem Tarantino a kedvenc rendezője.

1. A születés

1954. február 18-án született, 14:53-kor a New Jersey-i Englewoodban, John Joseph Travolta néven. Édesapja, Salvatore Travolta olasz származású volt, édesanyja, Helen Cecilia Travolta (Helen Cecilia Burke) pedig ír felmenőkkel rendelkezett, de ő már New Jersey-ben született. Hat gyerek közül ő a legfiatalabb, és mivel vézna volt, a „Csont” becenevet kapta.

 

2. A suli

John Travolta 16 éves volt, amikor úgy döntött, hogy követi az álmait:

otthagyta a középiskolát, és New Yorkba költözött, hogy színész legyen.

Első szerepét a Grease című musicalben kapta egy turnézó társulat tagjaként, és a Broadway-en is fellépett, ahol a Sherman Brothers Dream Drummin című dalát énekelte.

3. A meló

Bármennyire is jól hangoznak ezek a szerepek, megélni még nem lehetett belőlük, így Travolta különféle munkákat vállalt, hogy eltartsa magát.

Dolgozott többek közt szupermarketben pénztárosként, és reptéri culadárként (poggyászhordó) is.

A hetvenes évek végére lett befutott színész, miután főszerepet kapott a Szombat esti lázban (1977) és a Grease-ben (1978).

 

4. A házasság

Néhai feleségével, Kelly Prestonnal az 1989-es Zűrös páros című film forgatásán ismerkedtek meg. A filmet 1987-ben készítették, és Preston ekkor még Kevin Gage felsége volt, ám nem sokkal ez után elváltak. Preston és Travolta 1991-ben házasodtak össze Svájcban, és három gyermekük született. Egyik fiuk, Jett 2009-ben meghalt, Kelly Preston pedig 2020. július 12-én hunyt el mellrák következtében.

John Travolta és Kelly Preston
Forrás: Kevin Winter/Getty Images

 

5. A visszautasítás

Pályafutása során Travolta több szerepet is visszautasított, amit felajánlottak neki – többek közt a Forrest Gump címszerepét –, de csak egy van köztük, amit azóta nagyon megbánt. A legjobban a Chicago című filmet sajnálja, amiben Billy Flynnt alakította volna, akit végül Richard Gere formálta meg . Travolta véleménye akkor változott meg, mikor megnézte a filmet, és látta, hogy mennyire szenvedélyes lett – pedig

háromszor is felajánlották neki a szerepet.

 

6. A duett

Travolta nemcsak remeke színész, de kiváló énekes is – tehetségét valószínűleg édesanyától örökölte, aki a The Sunshine Sisters nevű rádiós együttes énekesnője volt. Travoltát is hallhattuk énekelni, mármint a Greasen kívül is: a 2009-es animációs filmben, a Voltban ő adta a címszereplő kutya hangját, és ő dalolt duettet Miley Cyrus-szal, Penny eredeti hangjával, az I Thought I Lost You című dalban.

7. A ruha

Kevesen mondhatják el, hogy ruhát neveztek el róluk, pláne egy hercegnő. Történt ugyanis, hogy Diana hercegnő nagyon szeretett volna táncolni Travoltával, amikor a Fehér Házban járt 1985-ben. A színész éjfélkor végre odament hozzá, és felkérte.

A ruhát, amit Diana aznap este viselt, elnevezte Travolta-ruhának,

mivel úgy érezte, hogy a csodás ruha csak annak a férfinak a nevét viselheti, akivel akkor táncolt.

 

8. Az író

Már említettük Travolta színészi és énekesi tehetségét is. Ezen felül remek táncos, ahogy az jó pár filmjéből kiderül, és tehetséges író is. Egyik legnépszerűbb könyve a Propeller One-Way Night Coach, ami sajnos nem jelent meg magyarul, számtalan pozitív kritikát kapott. Ebben Jett nevű fiáról emlékezik meg, akit csecsemőkorában Kawasaki-betegséggel diagnosztizáltak, és 2009-ben, mindössze 16 évesen egy roham következtében meghalt.

Forrás: Grand Central Pub

 

9. A pilóta

De ne gondoljátok, hogy ezzel kimerültek Travolta képességei, mivel nemcsak színész, énekes, táncos és író, de pilóta is.

Mivel magánrepülők vezetésére is van engedélye, a birtokában lévő öt repülőgépet ő maga szokta vezetni.

Életveszélyes helyzetbe csak egyszer került, amikor az egyik repülő teljes elektronikája meghibásodott, de végül sikeresen hajtotta végre a kényszerleszállást.

 

10. Az önkéntes

Persze, aki azt gondolja, hogy csak szórakozásra használja a repülőgépeit, nem is tévedhetne nagyobbat. A 2010-es haiti földrengés után ő is csatlakozott azoknak a hírességnek a névsorához, akik valamilyen módon segítettek a természeti katasztrófa károsultjainak. Travolta beindította a Boeing 707-es repülőgépét, és ellátmányt, orvosokat, valamint önkénteseket szállított Haitire.

11. A kaszkadőr

Oké, vegyük át még egyszer: színész, énekes, táncos, író, pilóta, és ha ez még nem volna elég, kaszkadőrmutatványokra képes. Az 1980-as Városi cowboy forgatásán ugyanis maga Travolta csinálta meg a rodeós jelenetet. Ehhez mindössze annyi kellett, hogy beszereltetett az otthonába egy mechanikus rodeóbikát, amin annyit gyakorolt, hogy végül nem volt szüksége dublőrre.

 

12. A kávé

Talán mire idáig eljutottál a cikkben, te is szívesen meginnál egy kávét. Ha szeretnéd travoltásan inni, akkor fél kiló erős keverékre lesz szükséged, a színész ugyanis

bitang erősen szereti a reggeli kávéját,

és sosem inná másként. Az ételekben is az erőset szereti, kifejezetten kedveli ugyanis a csípős mustárt.

13. A tanács

Állítása szerint élete egyik legfontosabb tanácsát nem kisebb személyiségtől kapta, mint magától Marlon Brandótól:

„Ne várj el olyan dolgokat az emberektől, amiket úgysem tudnak megadni neked.”

Valóban megszívelendő tanács.

 

14. A ruha 2.

Van még egy ruhás sztorink, ugyanis a Szombat esti láz forgatásán a táncjelenetek olyan megerőltetők voltak, hogy

Travoltának minden jelmezből kettő kellett, ugyanis elég hamar átizzadta őket.

Így, amíg az egyiket gyorsan kimosták, és száradt, addig a másikban táncolt tovább a kamerák előtt.

15. Vincent Vega

Talán nem túlzás azt mondani, hogy mindmáig az egyik legnépszerűbb filmje a Ponyvaregény, ami ráadásul ismét bebikázta a karrierjét. Tarantino azonban eredetileg nem Travoltát, hanem Michael Madsent szánta Vincent Vega szerepére, hiszen a színésszel már a Kutyaszorítóban című filmben is együtt dolgozott. Madsen viszont egyéb filmes elfoglaltsága miatt nem ért rá.

 

16. A rendező

Na nem, azért mindent nem tud még ő sem, ez most arra vonatkozik, hogy ki a kedvenc rendezője, és tuti, hogy meg fogsz lepődni, ugyanis nem Tarantino. Travolta azt mondta, hogy Sylvester Stallonét bírja a legjobban, aki az 1983-as Életben maradni című filmben rendezte őt, ugyanis elmondása szerint

Sly tudja a legjobban, hogyan kell kinéznie a képernyőn.

17. Az érték

Minden idők egyik legértékesebb színészeként tartják számon, mivel

filmjeinek összbevétele 4,3 milliárd dollár.

ezt láttad már?

John Travolta Mikulásként járja újra kultikus táncát a Szombat esti lázból

A 69 éves színész egy karácsonyi reklám kedvéért lépett újra táncparkettre.

Tovább

 

(via IMDb, Discover Walks, Little Things)