9 filmes tévhit, amit már rég megcáfoltak, mégis terjed

Nem lehet meghalni attól, ha valakit tetőtől talpig befestenek arannyal, és egyáltalán nem biztos, hogy Jack is elfért volna Rose mellett a vízen hánykolódó ajtón.

A népszerű blockbusterekkel kapcsolatban számos olyan tévhit él, amelyet a közönség igaznak hisz, holott már maguk a készítők is megcáfolták. Ezek a tévhitek évek óta szájról szájra terjednek, vagy épp online fórumokon bukkannak fel, és mindig akad olyan filmrajongó, aki „biztos forrásból hallotta”, hogy az adott konteó vagy kulisszák mögötti pletyka maga az igazság, és mindenki más rosszul tudja. Ezekből a tévhitekből szedtünk most össze egy csokorra valót.

 

1. Jack is elfért volna Rose mellett az ajtón

A közönség a Titanic 1997-es bemutatója óta vitázik arról, hogy az ajtón, ami végül megmentette Rose (Kate Winslet) életét, Jack is elfért volna, és nem kellett volna vízbe fúlnia. Számos tesztet elvégeztek már ennek bebizonyítására, többek között a Mythbusters egyik epizódjában is volt egy kísérlet, ahol lám lám, Adam Savage és Jamie Hyneman mindketten elfértek az ajtón.

Arra azonban már senki sem emlékszik, hogy ezt valójában ők is csak úgy tudták elérni, hogy Savage mentőmellényét alulról odakötözték az ajtóra,

máskülönben a nehéz fa úgy megsüllyedt volna kettejük súlya alatt, hogy mindketten nyakig merülnek a jéghideg vízbe, így ők is ugyanúgy kihűltek volna, mint szegény Jack! De bármi is legyen a kísérletek végeredménye, James Cameron szerint Jack halálának azért kellett megtörténnie, mert ez a végkifejlet illett a legjobban a karakterhez és az egész történethez.

Forrás: InterCom

 

2. Robert Shaw részegen mondta el a nagymonológját A cápában

Régi hollywoodi történet, hogy Robert Shaw ittas volt, miközben Quint híres monológját forgatta a USS Indianapolis legénységét megtámadó cápákról. Bár Shaw maga javasolta azt Steven Spielbergnek, hogy piálhasson, és ezáltal jobban beleélhesse magát a szerepébe, a rendező visszaemlékezése szerint

a színész végül túl sokat ivott, így a jelenetet aznap végül nem tudták felvenni.

Másnap Robert Shaw elég cefetül érezte magát, de immáron józanul újra leforgatta a monológját, és ekkor már nem ivott egy korty alkoholt sem a jelenet előtt.

Forrás: InterCom

 

3. Tom Cruise napszemüvegben táncolt a Kockázatos üzletben

A filmtörténelem egyik nagy pillanata volt, amikor az 1983-as Kockázatos üzletben a főszereplő Joel egyedül marad otthon, majd táncra perdül egy szál ingben és kisgatyában. Tom Cruise kultikus mozdulatait aztán évtizedeken át felidézték más produkciók is: láthatták a nézők A Simpson családban, Az ítélet: családban és a Dokikban is.

A paródiák közös eleme, hogy Joel táncát az adott szereplő mindig zokniban, ingben kisgatyában ÉS napszemüvegben adta elő,

holott Tom Cruise valójában nem is viselt napszemüveget ebben a jelenetben!

Persze érthető, hogy a közönség miért hiszi így (ez az úgynevezett Mandela-effektus, amiről már írtunk korábban itt a PORT.hun): a menő Ray Ban szerves része volt Joel elegáns megjelenésének, és a film plakátján is ezt viselte – ami olyan jó reklámnak bizonyult, hogy a Kockázatos üzlet premierjét követően megugrottak a napszemüveg-eladások.

Amikor tömegek emlékeznek rosszul: a rejtélyes Mandela-effektus

Milyen színű Thripio? Arany? Nem. Pedig mindenki azt hiszi. Ahogy a számtalan helyen idézett "Luke, én vagyok az apád' mondat sem hangzott el A Birodalom visszavágban.

Tovább

 

4. Jason Voorhees kedvenc fegyvere a láncfűrész

Ez is egy elterjedt tévhit, pedig a Péntek 13 hokimaszkos sorozatgyilkosa leginkább machetével szokott gyilkolni.

A félreértés oka alighanem az, hogy A Simpson család egyik epizódjában Homer hokimaszkot visel, és egy berregő láncfűrészt lengetve támad rá szegény Bartra...

A láncfűrész természetesen egy másik híres gonosztevőt, Bőrpofát hivatott ábrázolni a Texasi láncfűrészes mészárlásból, de a nézők először Jason maszkját vették észre, és az ő kedvenc fegyverének könyvelték el a láncfűrészt is.

 

5. DiCaprio a saját vérét kente kolléganője arcára a Djangóban

A Django elszabadul egyik legemlékezetesebb jelenetében Leonardo DiCaprio keze valóban megsérült, amikor az asztalra csapott, de nem esett ki a szerepéből, és vérző ujjakkal folytatta tovább a monológját. Quentin Tarantino pedig úgy döntött, hogy bár nem szerepelt ilyesmi a forgatókönyvben, megtartja a felvételt a színész parádés spontán reakciója miatt, így amikor a begőzölt ültetvényes szétkeni a Broomhilda (Kerry Washington) arcán a vért, a néző joggal hihette azt, hogy az DiCaprio valódi vére.

Természetesen a színésznő arcára kent vér már nem volt igazi,

mert bár DiCaprio sérülése benne maradt a filmben, nem akarta a munkatársai komfortérzetét kockáztatni a forgatáson. Tarantino valójában művért használt a jelenet második felének leforgatásakor, csak utólag trükkösen összevágta a két felvételt.

 

6. Ha valakinek az egész testét bekenik arannyal, meghal

A 1964-es Goldfingerben egy igen emlékezetes halálesetet láthatunk, amelyet ráadásul sok néző a valóságban is lehetségesnek tartott: amikor James Bond (Sean Connery) felfedezi Jill Masterson (Shirley Eaton) holttestét, amelyet tetőtől talpig aranyfestékkel borítottak be, kijelenti, hogy a nő halálának oka „fulladás" volt.

A Goldfinger azonban tévesen hitette el a nézőkkel, hogy megölhet valakit a festék, ha az egész testet befedi,

mert több neves bőrgyógyász is rámutatott arra a nem elhanyagolandó tényre, hogy nem a bőrünkön keresztül lélegzünk, hanem a tüdőnkkel. A Titanic ajtajához hasonlóan egyébként az arany testfestés is téma volt az egyik Mythbusters-epizódban, és ott is az orvosokéhoz hasonló következtetésre jutottak a végén.

Forrás: InterCom

 

7. Ricardo Montalbannak habszivacs izmai voltak a Star Trek 2-ben

A Star Trek 2. - Khan haragja sokak szerint az egyik, ha nem a legjobb Star Trek-film. Ráadásul a címbéli Khan Noonien Singh az egyik legjobb gonosztevő a franchise történetében. Persze Ricardo Montalban alakítása is nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a karakter ennyire népszerű legyen, és mivel a forgatás idején a színész már a 60-as évei elején járt,

mindenki meg volt győződve arról, hogy Khan jellegzetes, izmos testfelépítése valójában habszivacs protézis.

Ez azonban egy tévhit. A Khan haragja rendezője, Nicholas Meyer maga is elmesélte egy interjújában, hogy amikor először találkozott Montalbannal, őt is meglepte, hogy a színész mennyire fitt, és hogy a korához képest milyen remek formában van.

 

8. Víz helyett tej esett az Ének az esőben forgatásán

Az '50-es évek legismertebb musicaljének, az Ének az esőbennek mindig bérelt helye van a „minden idők legjobb filmjei” összeállításokban. Az egyik jelenet különösen megmaradt a nézők emlékezetében:

Gene Kelly a címadó dalt, a Singing in the Raint énekli a zuhogó esőben.

Mivel a záporesőt köztudottan nem könnyű megörökíteni kamerával, elterjedt az a tévhit, hogy a tejet vízzel keverték a forgatáson, ezzel erősítve az esős látványt. A film társrendezője, Stanley Donen azonban megcáfolta ezt a mítoszt, és elmagyarázta, hogy a jelenetben sima vizet használtak, és a lámpákkal trükközve érték el, hogy az esőcseppek jól látszódjanak a felvételen.

Forrás: InterCom

 

9. Viggo Mortensen spontán ütötte félre az uruk-hai tőrét

Peter Jackson Gyűrűk Ura-trilógiájában egyebek között pont a fegyverek és páncélok valósághű megjelenése volt az, ami segített életre kelteni Tolkien regényeit. A színészek amikor csak lehetett, valódi fegyvereket használtak a jeleneteikben, de persze szakértők felügyelték őket eközben. A gyűrű szövetségének végén volt egy emlékezetes párharc az uruk-hai vezér, Lurtz (Lawrence Makoare) és Aragorn (Viggo Mortensen) között. Azt a rendező, Peter Jackson is megerősítette, hogy itt Lurtz egy igazi fémtőrt hajított Aragorn felé, nem kellékfegyvert.

Az viszont már a legenda része, hogy a tőrnek Viggo Mortensen mellett kellett volna landolnia, ám Makoare rosszul célzott, és egyenesen a színész felé dobta, az Aragornt alakító sztár azonban időben reagált, és félreütötte.

Tény, hogy Mortensen reflexei gyorsak, de ez nem egy rögtönzött megoldás volt. A film rendezői kommentárjában maga Peter Jackson mesélte el, hogy a tőrt mindig is Mortensen felé akarták dobni, vagyis a színész számított a felé repülő fegyverre, de mivel már rögtön az első felvételen sikerült hárítania, azt a jelenetet tartották meg.

(via Screenrant)