9 sztár, akiről tuti nem tudtad, hogy benne volt a Star Wars-filmekben

Rose Byrne Keira Knightley-hoz hasonlóan Amidala szolgálólányai közé tartozott, Daniel Craig rohamosztagos volt, Simon Pegg pedig egy kövér űrlény maskarája alatt rejtőzött.

Azt valószínűleg minden Star Wars-rajongó kívülről fújja, hogy az 1981-es Bond-film, a Szigorúan bizalmas és az Indiana Jones és az utolsó kereszteslovag gonoszaként megismert Julian Glover volt Veers tábornok A birodalom visszavágban, vagy hogy a Natalie Portmanre „megszólalásig hasonlító” Keira Knightley alakította Sabét, az Amidala királynőt a vészterhes időkben helyettesítő szolgálólányt. No de azt vajon tudta-e a kedves PORT.hu-olvasó, hogy Amidala másik komornáját Sofia Coppola lánya alakította? No és azt, hogy Tom Hardy volt az egyik rohamosztagos Az utolsó Jedikben, csak végül kivágták a filmből a jelenetét? Alábbi cikkünkben ilyen és ehhez hasonló érdekességeket szedtünk össze kedvenc űrmesénk háza tájáról.

 

1. Treat Williams

Forrás: InterCom

 

A Hair című 1979-es kultfilm Bergere, Treat Williams állítólag csak azért ugrott be A Birodalom visszavág forgatására a nagy-britanniai Elstree stúdióban, hogy meglátogassa Carrie Fishert. Végül aztán szó szót követett, és a végén Williams már azon kapta magát, hogy az egyik lázadó katona uniformisában a Hoth-on lévő Echo bázison rohangál fel-alá.

 

2. Dominic West

Forrás: Port.hu

 

A Star Wars-előzménytrilógia tele volt olyan színészekkel, akik később óriási hollywoodi karriert csináltak – de akkoriban még jobbára csak kisebb háttérszerepeket kaptak a Csillagok háborúja-univerzumban. Dominic West például az 1999-es Baljós árnyakban Amidala királynő palotaőrségének egyik jellegtelen tagja volt. Semmi olyasmit nem csinált a vásznon, amire emlékezhetne az utókor (egyszer beengedte a kis Anakint a királynőhöz, és nagyjából annyi), nem úgy, mint később Jimmy McNulty szerepében az HBO Drót című kultsorozatában.

 

3. Sofia Coppola

Forrás: Stephane Cardinale / Corbis via Getty Images

 

Francis Ford Coppola lánya, Sofia Coppola, mielőtt főállású rendező lett volna, színészként kereste a kenyerét Hollywoodban. Szerepelt A keresztapa 3-ban, de ő volt Amidala királynő Saché nevű szolgálólánya is a Baljós árnyakban. Érdekesség, hogy néhány évvel az 1999-es Star Wars-film után, a 2003-as Elveszett jelentésért már Oscar-díjra jelölték a legjobb rendező és forgatókönyvíró kategóriákban – az utóbbit ráadásul meg is nyerte a 2004-es gálán.

 

4. Rose Byrne

Forrás: Hungaricom

 

Mielőtt az Insidious című népszerű horror franchise állandó főszereplője lett Patrick Wilson mellett, és még azelőtt, hogy csatlakozott volna az X-Men szuperhőscsapathoz, mint Moira MacTaggert ügynök, Rose Byrne szintén Amidala királynő népes udvartartásában tűnt fel a Star Wars-előzményfilmekben. Ő volt ugyanis Dormé, az a szolgálólány, aki elkísérte Padmét a Coruscantra, hogy ott az immáron királynőből a Naboo bolygó szenátorává avanzsált főhősnő különféle politikusi kötelezettségeinek tehessen eleget.

 

5. Simon Pegg

Forrás: UIP

 

Ugye mindenki emlékszik még Unkar Pluttra, a 2015-ös Az ébredő Erő kövér és ellenszenves ócskavas-kereskedőjére, aki a Jakku bolygón tengődő Rey-nek mindig kevesebb élelmiszeradagot osztott ki, mint amennyit az aznap szerzett limlomjai értek? Nos, a fösvény űrlény habszivacs jelmeze alatt nem kisebb sztár bújt meg, mint a Star Trekből és Edgar Wrigh kultfilmjeiből is ismert brit komikus, Simon Pegg!

 

6. Daniel Craig

Forrás: Sean Gallup / Getty Images for Sony Pictures

 

A James Bond-filmek sztárja, Daniel Craig volt az egyik rohamosztagos Az ébredő Erőben – igaz, az arcát nem láttuk, mert végig sisak volt rajta. Az minden esetre biztos, hogy ő volt az az őr, akit Reynek sikerül egy Jedi-elmetrükkel rávennie, hogy engedje szabadon.

 

 

7. Tom Hardy

Forrás: Steve Granitz / WireImage / Getty Images

 

Daniel Craig cameójához hasonlóan a Mad Max 4 és a Venom sztárja, Tom Hardy is rohamosztagos-egyenruhába bújt egy Star Wars-filmben. Egészen pontosan Az utolsó Jedikben, de az ő jelenetét Craigével ellentétben végül kivágták a filmből. Tom Hardy ugyanis abban a snittben szerepelt volna, amikor egy csapat rohamosztagos a liftben belebotlik az Első Rend tisztjeinek beöltözött, álruhás Finrbe, Rose-ba és DJ-be. Hardy karaktere felismeri Finnt, és az egykori bajtársa egyenruháját mustrálgatva harsányan gratulál neki az előléptetéséhez, sőt, barátilag még rá is csap egyet a fenekére!

 

 

8. Justin Theroux

Forrás: Budapest Film

 

A Zoolander és a Mulholland Drive sztárja, aki nem mellesleg a Trópusi vihar és a Vasember 2 forgatókönyvírója, egy nagyon vicces karaktert a Mesterkódtörőt (Master Codebreaker) alakította Az utolsó Jedikben. A Canto Bight bolygón játszódó kaszinós jelenet érdekessége egyébként az, hogy Justin Theroux jelmeze egy az egyben Harrison Fordét idézi az Indiana Jones és végzet templomából, amelyben a régészprofesszor egy piros virággal díszített fehér szmokingban sétált be a sanghaji Obi Wan(!) mulatóba.

 

9. John Williams

Forrás: The Boston Globe via Getty Images

 

A Star Wars-filmek állandó zeneszerzője egy apró szerepben is feltűnt a Skywalker korában. Ő is ott volt ugyanis az Első Rend rémuralma alatt nyögő Kijimi bolygón, amikor hőseink Babu Frik robotjavító műhelyét keresték. John Williams egy félszemű, kopasz, kacatok közt matató kocsmárost alakított az ominózus jelenetben, amelyben egyébként a rendező, J.J. Abrams összesen 51(!) utalást rejtett el a legendás komponista korábbi filmzenéivel kapcsolatban: az őt körbevevő tengernyi limlom közt ott volt például Indiana Jones ostora, A cápa felrobbantott hordója és a Ryan közlegény megmentése X alakú tankakadálya is!

 

(via The Wrap)