A 10 legemlékezetesebb fürdőkádas jelenet

Amíg Julia Roberts Prince slágerét énekelte kissé hamisan a kádban, Will Smith vámpíroktól rettegett, Al Pacino pedig úgy káromkodott, mint a vízfolyás.

1828-ban Nagy-Britanniában elkészült az első öntöttvas fürdőkád, amiért mi nagyon hálásak vagyunk! Itt a négynapos hosszú hétvége, ünnepelje meg mindenki egy kellemesen forró kádfürdővel, miközben elolvassa mobilon az alábbi PORT.hu-összeállítást a mozifilmek és sorozatok legemlékezetesebb fürdőkádas jeleneteivel. Csak bele ne essen a telefon a vízbe!

FIGYELEM! AZ ALÁBBI JELENETEK NÉMELYIKE A NYUGALOM MEGZAVARÁSÁRA ALKALMAS JELENETEKET TARTALMAZ! MEGTEKINTÉSÜKET KIZÁRÓLAG FELNŐTT OLVASÓINKNAK AJÁNLJUK!

 

1. Isten megbocsát, én nem (1967)

Bud Spencer és Terence Hill első közös filmje egyáltalán nem az a vidám krimi-vígjáték, amit megszokhattunk a kedvenc pofonosztó párosunktól. Az Isten megbocsát, én nem bizony még egy kőkemény spagettiwestern volt, tele izzadt, borostás, koszos ruhájú cowboyokkal, akik bárkit lepuffantanak, ha egy láda arany a tét. A Jó, a Rossz és a Csúf mintájára A Macska, a Kutya és a Róka munkacímen futó filmben Terence Hill egy Cat Stevens nevű, fürge pisztolyhőst alakít, Bud Spencer pedig a buldogarcú Hutch Bessyt, akik együtt erednek a rókaképű rablóvezér, Bill St. Antonio (Frank Wolff) nyomába. Érdekesség, hogy ebben a filmben Terence Hill egyáltalán nem az a jófiú volt, mint aminek később annyira megszoktuk: itt még zokszó nélkül lelövi a kártyázás és fürdés közben rátámadó banditákat.

 

2. A sebhelyesarcú (1983)

A sebhelyesarcúban Al Pacino élete alakítását nyújtotta a drogbáró Tony Montana szerepében. Az egyik legemlékezetesebb jelenetben a szivarozó maffiózó egy igen pazarul berendezett fürdőszobában áztatja magát a kádban, miközben nézi a tévét (először a híreket, majd a madarakat),

de közben egyre idegesebb lesz, és úgy káromkodik – hogy stílszerűek legyünk –, mint a vízfolyás!

 

3. Micsoda nő! (1990)

Egyértelműen a filmtörténelem egyik leghíresebb fürdőkádas jelenete az, amikor Julia Roberts Prince Kiss című popslágerét énekli (kissé hamisan) a kádban ázva, vidáman walkmanezgetve. Érdekesség, hogy a jelenetben látható hab valójában mosószer volt, amit azért rakott a vízbe a stáb, hogy Julia Robertsből minél kevesebb látszódjon a jelenetben nyaktól lefelé. A mosószer azonban olyan erős volt, hogy kiszedte a vörös színt a színésznő hajából, ezért még aznap éjjel újra kellett festetnie.

 

4. A nagy Lebowski (1998)

Töki, a csimbókos hajú, ikonikus tekebolond antihős, akit Jeff Bridges alakított igen emlékezetesen A nagy Lebowskiban, okleveles szakértője annak, hogyan kell a semmittevést a legmagasabb szintre emelve művelni! A kádfürdőben füvezgető Töki jelenetéből szinte már csak egy finom White Russian koktél hiányzik (amelynek a pontos receptjét ebben a PORT.hu-cikkben írtuk le)... Ehelyett viszont betoppannak a bizarr bőrszerkós gengszterek, és látványosan elrontják Töki ejtőzését!

 

5. Amerikai szépség (1999)

Ma már képtelenség úgy nézni Kevin Spacey régi filmjeit, hogy ne lássuk benne azt, ami később kiderült róla: a neves színész egy szexuális ragadozó, akinek mostanra gyakorlatilag derékba tört a karrierje, mivel (ahogy arról mi is beszámoltunk itt a PORT.hu-n) több fiatal férfi is szexuális zaklatással vádolta meg (az egyik perben azóta felmentették, de továbbiak is folyamatban vannak). Spacey karaktere, Lester ebben a filmben egyfolytában a lánya legjobb barátnője, Angela (Mena Suvari) után vágyakozik. Bizarr szexuális képzelgései között rendre szerepel egy vörös rózsaszirmokkal teli fürdőkád, benne a kéjesen heverésző Angelával – ami lényegében a film jelképe lett. Mostanra viszont elég csúnyán öregedett ezen jelenet miatt az amúgy 5 Oscar-díjjal jutalmazott Amerikai szépség (hasonlóan az itt felsorolt blockbusterekhez).

 

6. Harcosok klubja (1999)

Bár a Harcosok klubjában a társadalomból kivonult felforgató, Tyler Durden (Brad Pitt) egy iszonyatosan lerobbant kecóban él, ahol  végig úgy jön-megy, mintha minimum valamelyik ötcsillagos Hilton Hotel elnöki lakosztályában élne. A kádas jelenetben az ekkoriban igencsak kipattintott izomzatú Pitt félmeztelenül cigarettázgat a kádban ázva, miközben arról filozofálgat Edward Norton társaságában, hogy

A mi generációnk férfiait nők nevelték fel.

 

7. Észvesztő (1999)

Bár ezért a filmért Angelina Jolie kapott Oscart, Winona Ryder is simán megérdemelte volna a díjat, mert igen nagy átéléssel játszotta el Susanna Kaysent, a borderline személyiségzavarral diagnosztizált, intézetbe zárt tinédzsert. Valerie nővér, akit Whoopi Goldberg alakít, egy kád hideg vízbe dobja Susannát, ezzel is jelezve, hogy a lány képes volna segíteni magán, kiléphetne a depresszió és az önpusztító viselkedésminták bűvköréből – ellentétben sok más nővel, akikkel együtt lakik benn a pszichiátrián.

 

8. Legenda vagyok (2007)

A „pofonbotrányáról elhíresült Will Smith 2007-es, disztópikus vámpírfilmje, a Legenda vagyok egészen Az éhezők viadala-széria megjelenéséig birtokolta „a világ legtöbbet kaszáló posztapokaliptikus sci-fije” megtisztelő címet a maga szerény, 585 millió dolláros bevételével. Ki ne emlékezne még ma is arra a jelenetre a filmből, amikor a New Yorkban magányosan lődörgő főhős a kutyájával együtt retteg a kádban elbújva az odakint tomboló éji fenevadaktól?

 

9. Breaking Bad (2008)

A nálunk Totál szívás címen futó sorozat, a Breaking Bad kultikussá váló jelenetében a zugdrogfőző kémiatanár, Walter White (Bryan Cranston) vegyészetben kevésbé jártas segédje, Jesse Pinkman (Aaron Paul) egy kád savban feloldva próbál eltüntetni egy hullát. Ám nemcsak a porcelán és a zománc lyukad ki hamarosan, de a padló is – így az áldozat belső szervei látványosan átloccsannak az alsóbb szintre... Érdekesség, hogy a jelenetet tavaly nyáron lemásolta egy botcsinálta gyilkos is, akit végül elkaptak.

 

10. Vaják (2019)

Henry Cavill, a Vaják című tévésorozat morcos szörnyvadásza hatalmas geek hírében áll, így nagyon jól tudta, hogy az eredeti Andrzej Sapkowski-regényben és a Witcher videójátékban is bemutatott fürdőzős jelenetnek benne kell lennie a Netflix szériájában is. Ez volt ugyanis a videójáték egyik legikonikusabb jelenete, ami annyira híres, hogy még gumikacsás szobor is készült belőle! Csakhogy (ahogy azt mi is megírtuk itt a PORT.hun) a sorozat fürdőzős jelenete nem a lengyel játékfejlesztők verzióját követte, amit Cavill utólag így indokolt meg:

Megpróbáltam én is feltenni a lábamat [a kád peremére], de nem ment. A kádnak ehhez túl rossz alakja volt. De azt hiszem, ez talán sok is lett volna ide.

Henry Cavill fürdőzős jelenete persze így is azonnal mém lett, mert legalább annyira kedvelik a mai nézők és animgif-gyártók a morcos Geralt kidolgozott felsőtestét, mint anno a hónalját suvickoló, szálkás Tyler Durdent.

(via Vogue & Anothermag.com)