A 10 legjobb film a '90-es évekből – Scorsese szerint

Vajon saját kultfilmjei felkerültek a toplistájára? Na és az olyan korai képregény-adaptációk, mint a Penge vagy a Batman visszatér?

Martin Scorsese vitathatatlanul a legnagyobb ma élő rendező, olyan lenyűgöző alkotásokkal, mint az Aljas utcák, a Taxisofőr, a Dühöngő bika, a Nagymenők, a Casino vagy A Wall Street farkasa. De Scorsese nemcsak alkotó, hanem a filmművészet és a filmipar szószólója is. Személyesen is rajong több filmes műfajért, beleértve a Hammer-horrorokat és a Godzilla-franchise-t, nem szíveli viszont a szuperhősfilmeket (és pár éve nem is rejtette véka alá véleményét, miszerint a mozik mostanra vidámparkká silányultak).

Forrás: Pascal Le Segretain / Staff / Getty Images


Na de akkor mik a legjobb filmek Scorsese szerint? Íme a '90-es évek legütősebb alkotásait rangsoroló toplistája, ami  jóval azelőtt készült, hogy divatba jöttek volna a filmes toplisták:

 

10. Szemtől szemben (1995)

Neil McCauley (Robert De Niro), a bűnözők királya az évszázad bűntényére készül. Vincent Hanna nyomozó (Al Pacino), a rendőrség legjobb koponyája, aki

már szinte mániákusan üldözi McCauley-t,

bármi áron el akarja kapni. Hanna a leggyengébb láncszemet, Christ (Val Kilmer) figyelteti, akit a barátnője megzsarolásával próbál elkapni. A rablást végül sikeresen végrehajtják, a menekülési tervbe azonban hiba csúszik.

 

9. Fargo (1996)

Hóborította kisváros fent az amerikai-kanadai határon. A helyi autókereskedő eredeti ötlettel akarja egyenesbe hozni zűrös pénzügyeit: két piti csirkefogóval elraboltatja a feleségét, hogy váltságdíjat zsarolhasson ki az apósától. Az emberrablók azonban az átlagnál is ütődöttebbek, s csak úgy mellékesen agyoncsapják túszukat.

A komikus alaphelyzet véres tragédiába fordul

– és az egészet az áldott állapotban lévő helyi seriffnőnek kell felgöngyölítenie.

 

8. Karambol (1996)

Miután egy házaspár, James Ballard (James Spader) és Catherine (Deborah Kara Unger) autóbaleset miatt kórházba kerül, megismerkedik egy furcsa közösséggel, melynek tagjait épp az autóbalesetek töltik el szexuális izgalommal. A gyönyör és a kín sosem volt ennyire közel egymáshoz Cronenbergnél, nem csoda, hogy a premier idején több helyen be is tiltották a filmet. A Karambol azt a beteges vágyat kutatja, amikor a roncsolt, deformált test ébreszt szexuális vágyat. Az alkotó rafinált rendező: gyakran pornófilmes kameravezetéssel pásztáz végig autóroncsokon és testi sérüléseken, miközben a nézőt végig a kívülálló, a megfigyelő, a szégyentelen voyeur szerepébe kényszeríti.

 

7. Petárda (1996)

Anthony (Luke Wilson) céltalan életet él. Nem találja a helyét a világban, idegösszeomlást kap. A kezelés után ismét kikerülve görcsösen próbál változtatni helyzetén. Barátja, Dignan (Owen Wilson) hasonlóan labilis személyiség, de szemei csillognak, mikor titokzatos tervéről beszél Anthonynak. A kitervelt bűntett homályos célpontja Dignan volt főnöke, Mr. Henry. A két ügyefogyott útra kel egy harmadik elfuserált gengszterrel.

Anthony útközben megízleli a rég elfeledett szerelem ízét is. Ám mire megtalálnák célpontjukat, az események egészen váratlan fordulatot vesznek.

 

6. Hullámtörés (1996)

Bess (Emily Watson) mélyen vallásos lány, aki megőrizve ártatlanságát megy férjhez Janhoz (Stellan Skarsgård). A férfi olajmunkásként dolgozik a tengeren, idegennek számít abban a zárt közösségben, ahova Bess tartozik. Az idegileg labilis lány, amikor megismeri a testi örömöket, nem tud betelni velük, de Jannak vissza kell térnie a fúrótoronyba, ami megviseli a szerelmes asszonyt. Bessnek várakozással telnek napjai, éjjelente Istenhez fohászkodik, hogy férje mihamarabb hazatérjen. Imái meghallgatásra találnak, hiszen Jan ugyan hazatér, de egy súlyos baleset következtében egész teste lebénult. Igazi próbatétel ez mindkettejük számára, de a szerelem hatalmas erő – ami csodákra képes. Bess, engedelmeskedve a belső hangoknak, feltétel nélkül teljesíti mozgásképtelen férje egyre perverzebb kívánságait.

 

5. A mocskos zsaru (1992)

LT, a New York-i zsaru (Harvey Keitel) semmiben sem különbözik azoktól a bűnözőktől, akiket üldöznie kellene. Egyre lejjebb és lejjebb csúszik a lejtőn, már nem tud és nem is akar tisztán és józanul élni. Rosszul kötött fogadásai miatt rengeteg adósságot halmoz fel, amit képtelen visszafizetni a bukmékereknek. A sok drogtól és italtól elveszti józan ítélőképességét, veszélybe sodorva ezzel saját családját is. A bajnokság utolsó meccsére egész kis vagyont tesz fel, de ha nem nyer a csapata, már senki sem mentheti meg a lezüllött hekust.

Az ötvenezer dolláros jutalom lendíthetne anyagi helyzetén, de a koronatanú, egy apáca, nem hajlandó segíteni a nyomozást.

 

4. Tágra zárt szemek (1999)

Dr. William Harford (Tom Cruise) és felesége (Nicole Kidman) is pszichológus. A New York-i elit tagjaként bejáratosak a legragyogóbb estélyekre. Az egyik karácsonyi partin Alice flörtölni kezd egy férfival, miközben férje két szexis lánnyal enyeleg. Ezen később összekapnak, és sorozatos kísértésekkel teszik próbára egymás iránti hűségüket. Amikor Alice elmondja, hogy lefeküdt egy szállodai portással, a férje úgy érzi, bosszút kell állnia.

Billt magukkal sodorják az események, amikor egy titkos csoport nyomára bukkan, ahol a szexualitás több mint játék az érzékekkel.

 

3. A Borrowed Life (1994)

Az elismert tajvani rendező, Vu Nien-csen filmje

önéletrajzi ihletésű tisztelgés édesapja előtt,

aki bányászként küzdött azért, hogy családját eltartsa az 1950-es évek Tajvanján. Az apa elfogult a japán kultúrával szemben, míg a fiú inkább a kínai életmóddal van tisztában, miután az ország a II. világháborút követően elfoglalta a szigetet.

 

2. Az őrület határán (1998)

Egy régi amerikai mondás szerint az épelméjűt csak egy hajszálvékony vörös vonal választja el az őrülttől. A távoli csendes-óceáni szigeten a Charlie század katonái ugyanezen a vonalon, az őrület határán egyensúlyoznak. A II. világháború idején az egyik legvéresebb csatát a Salamon-szigetek birtoklásáért vívták az amerikaiak és a japánok.

A guadalcanali partraszállással összecsapásukban új fejezet kezdődött. A paradicsomi szépségű, buja növényzetű sziget lángoló pokollá vált.

 

1. A lótolvaj (1986)

Miképpen lehetséges, hogy Scorsese kedvenc '90-es évekbeli filmje a '80-as években készült? Mert Amerikában csak a '90-es évek elején került a mozikba, és ekkor került Scorsese, valamint a filmkritikusok látóterébe.

Csodálatos tibeti táj, amatőr szereplők teszik különösen érdekessé ezt a dokumentarista stílusú, hallatlanul szép filmet, amit a kínai filmcenzúra betiltott...

 

(via Movieweb)