A 10 legjobb karácsonyi film – amibe nem fért bele a Reszkessetek, betörők!

A The Hollywood Reporter listájának első tíz helyezettje tartogat meglepetéseket.

Íme tíz film, ami a legkülönfélébb módokon csempész ünnepi hangulatot tévékészülékeinkbe. Van vígjáték, animáció, musical, akciófilm, fantasy és horror, szóval remélhetőleg mindenki megtalálja a kedvére valót.


1. Karácsonyi történet (1983)

A 9 éves Ralphie-nak (Peter Billingsley) egyetlen vágy van karácsonyra: egy Red Rider légpuska. Ám ennek sem a szülei, sem maga a Mikulás nem örül, pedig a kisfiú mindenkinek csak erről a fegyverről tud beszélni. A film olyan népszerű lett, hogy musical adaptáció is készült belőle, amit a Broadway-n is játszottak, idén pedig elkészült a folytatása: az Egy új karácsonyi történetet az HBO Max-on nézhetjük meg, melyben Billingsley már a felnőtt Ralph szerepében tér vissza.


2. Tapló Télapó (2003)

A Télapó nem mindig hoz ajándékot, van amikor elvisz. A szélhámos Willie (Billy Bob Thornton) áruházi Mikulásnak öltözve rámolja ki az üzleteket, ám ezúttal elég közel áll a lebukáshoz.


3. Karácsonyi vakáció (1989)

Chevy Chase Vakáció-sorozatában természetesen a karácsony sem lehet felhőtlen: a Griswold-család végre otthon marad az ünnepekre, és azt gondolják, itt biztonságban vannak. Mekkorát tévednek! És az áramütéssel sokkolt macska, meg az emberrablás csak a kezdet.


4. Drágán add az életed! (1988)

Alig látsz ki a sok tennivalóból karácsonykor? Valami mindig közbejön, amikor már azt hiszed, a teendők végére értél? Gondolj John McClane-re (Bruce Willis), akinek egy egész terrorista csoporttal kell elbánnia szenteste, egy 34 emeletes irodaházban. Akár egy akciódús adventinaptár: minden nyílás mögött egy rosszfiú rejtőzik.


5. Ollókezű Edward (1999)

Tim Burton gótikus karácsonyi meséje a féktelen fantázia és a kisvárosi bűvöletképtelenség találkozásáról, Johnny Depp és Winona Ryder közreműködésével. A szívszorító és szatirikus film ráadásul egy jó adag tanulsággal is feltölt minket az elfogadásról.


6. Mi a manó (2003)

Buddy (Will Ferrell) nem illik a Mikulás manói közé: akkora mint egy ember, nemigazán ért a játékkészítéshez, és minden tekintetben kilóg az Északi-sarkról. Szóval, ő igazából egy ember, ígyhát elindul Manhattanbe, hogy megkeresse az édesapját.


7. Szörnyecskék (1984)

Ne érje víz, éjfél után ne egyen, és mindig óvd a napfénytől! Ezt a három, egyszerű szabályt kell betartani, ha karácsonyra egy Mogwai-t kaptál. Ám Gizmó gazdája, Billy (Zach Galligan) mégsem figyel eléggé a különleges lényre, akiből így kipattannak gonosz verziói, és elözönlik a kisvárost.


8-9. A Grincs (2000) + How the Grinch Stole Christmas! (1966)

A kilencedik helyen álló, 1966-os animációs rövidfilm igazi ünnepi klasszikus Amerikában. Nem csoda, hogy 2000-ben elkészült az élőszereplős változat Jim Carrey főszereplésével. A történet, melyben az undok, büdi és zöld Grincs el akarja lopni a karácsonyt, Dr. Seuss 1957-es könyvén alapul.


10. Egész évben farsang (1942)

Szerelem, barátság, és rengeteg jó zene: ez az Egész évben farsang, Bing Crosbyval, Fred Astaire-rel és Virginia Dale-el a főszerepben. Nameg a White Christmas című dal remek feldolgozásával.

A Reszkessetek, betörök! viszont csak a 11. a listán, így sajnos már nem fért bele a válogatásunkba.

(via The Hollywood Reporter)