A 9 legjobb filmes házibuli

A fiatal Sophie Marceau és a pályája csúcsán álló Leonardo DiCaprio vezetik a kezünket a kötelező bulizás napján.

Házibuli

 

Aki a nyolcvanas-kilencvenes években fiatalon látta ezt a filmet, azt most is magával ragadja egy megfoghatatlan hangulat, ha meghallja a Házibuli című francia film főcímdalát. Több generációnak égett a fülébe a szám, amire Sophie Marceau lassúzott a sötétben a szerelmével, amikor még a lassúzás volt a sláger minden táncos buliban.

 

 

Megáll az idő

 

Szintén a nyolcvanas évek kultfilmje a Megáll az idő, de világok választják el a francia Házibulitól. Gothár Péter filmje a hatvanas évek Magyarországán játszódik, és bár gimisekről szól, itt nem a csajozás az elsődleges, hanem a vágyakozás egy szabadabb, sokkal vonzóbb világ után. A házibuliban lengő csillár alatt ugrálnak a rockandrollra, miközben az képzelik, hogy beálltak az elérhetetlen Nyugatról érkezett Coca Colától. “Már képeslapokat látok tőle, ez kábítószer!” - mondja a srác, akinek a szülei egy egész üveggel hoztak Londonból, és jött vele Phillip Morris és magnó is.

 

 

 

Project X - A buli elszabadul

 

Hogy milyen egy nagyon durva lehet házibuli, ha úgy igazán ráségít a közösségi média, azt a Project X című vígjáték játszotta le. A hírekben egyszer-egyszer felbukkan egy olyan házibuli híre, ami túl nagy nyilvánosságot kapott, és a rendőrségnek kellett széjjelkergetnie a megjelent tömegeket. A sztori tényleg nem sokkal több annál, hogy pár végzős gimis meg akarja csinálni minden idők legdurvább buliját, és ez sokkal jobban sikerül, mint várták.

 

 



A Wall Street farkasa

 

Leonardo DiCaprio több filmben is megmutatta, hogy tud nagyvonalú házibulikat rendezni. Scorsese filmjében gátlástalan, drogfüggő szemétládaként tart fényűző megabulikat a tengerparti medencés villájában, ahol a nőkkel olyan lekezelően bánnak, hogy abból tanulmányokat lehetne írni. Itt minden megvan egy helyen, ami egy eszményi bulihoz kell, csak sajnos sok a köcsög.

 



A nagy Gatsby

 

Egész más húrokon muzsikál Baz Luhrman, aki látványos musicalfilmet csinált a 20. század elejének nagy amerikai regényéből. A történet magja mégis hasonló, és jó alkalmat ad arra, hogy a pénzes és gátlástalan felső tízezer magánéletén szörnyülködjünk. Leonardo DiCaprio játssza a titokzatos Gatsby-t, aki sosem látott extravagáns partikat szervez, őt mégse látja soha senki.

 






Boogie Nights

 

Ha az embernek medencés háza van Los Angelesben, akkor már fényes nappal indulhat a buli, pláne, ha az ember történetesen pornóproducer. Paul Thomas Anderson a Boogie Nightsban mutatta meg a pornó hőskorának világát, és a filmnek ez az egy snittben felvett házibulijelenet az egyik csúcspontja.

 

 



Kölykök

 

Larry Clarknál nyersebben kevesen tudták filmen bemutatni a tizenévesek életét. A rendező első és legbotrányosabb filmje a Kölykök, aminek az utolsó harmada egy nagy házibuli lépten-nyomon csókolózó, veszélyesen fiatal párokkal, és alkoholizáló, füvet szívó kiskorúakkal. A nagy bulizás ellenére ez nem egy könnyed és vidám film, a két főszereplő srác megbocsáthatatlan aljasságokat követ el a lányokkal szemben. Olyasmiket, amihez hasonló esetekről a hírekben azóta is olvashatunk, így ezt a filmet inkább értelmiségi beszélgetős bulik elé ajánljuk.

 

 

Micsoda buli 1-3.

 

 

Tökéletes zene, tökéletes tánckoreográfia, ennél sokkal több már nem is kell egy remekbe szabott házibulis filmhez. A Micsoda buli elsősorban azok számára kötelező mű, akik szeretik a kilencvenes évek kezdetének hiphop és R&B zenéjét. A főszerepet az akkoriban komoly hírnévnek örvendő rapcsapat, a Kid’n Play két tagja játszotta, közülük a toronyhajú Kid, azaz Christpopher Ray az emlékezetesebb figura. A filmben bemutatják az általuk kifejlesztett tánckoreográfiát, amit Kid n' Play Kickstepnek neveztek el. A Micsoda buli 1990-ben akkora lendülettel rúgta be az ajtót, hogy aztán összesen három mozifilm készült belőle, két újabb rész dvd-n jött ki, és most LeBron James, a híres kosaras szeretné újraéleszteni gyerekkora kedvenc filmjét, hogy a mai fiatalokat is elkapja a láz. A második filmben felbukkan a fiatal Queen Latifah, a harmadikban pedig a TLC nevű csajegyüttes a kilencvenes évekből.

 

 

Donnie Darko

 

A Donnie Darko annyira erősre sikerült, hogy Richard Kelly azóta sem tudott egy igazán ütős filmet rendezni. A film egy első látásra idilli amerikai kisvárosról szól, és benne néhány olyan gimnazistáról, akik nem egészen illenek bele a tökéletes képbe, hogy aztán egy meglepő időutazós sci-fi nőjön ki belőle. A sztori központi helyszíne Donnie-ék háza, amire rázuhan egy utasszállító repülő motorja. A film csúcspontjánál is a ház körül érnek össze a szálak, mikor Donnie nővére házibulit rendez, ahol Joy Division szól, és Donnie elveszti a szüzeségét.