A Dr. House indiai sztárja is kiakadt az Aladdin miatt a Disney-re

Kal Penn-nek sem tetszik, hogy barnára festik a fehér statiszták arcát, ahelyett, hogy több arab vagy pakisztáni embert vennének fel. A Disney közleményben válaszolt.

Tovább gyűrűzik a Disney élőszereplős Aladdin-feldolgozása körüli „whitewashing”-botrány! A napokban a Kalandférgek, Buliszerviz és a Doktor House tévésorozat indiai származású, de már Amerikában született sztárja is kiakadt azon, hogy a Guy Ritchie 500 fős Aladdin-stábjában minden ötödik szereplőt olyan fehér színész alakít, akinek a sminkesek varázsoltak keleties vonásokat. Holott a London melletti forgatásra simán szerződhettek volna statisztákat a brit főváros 1 millió fős indiai-pakisztáni-arab-perzsa lakosságából is.

Forrás: Paul Morigi / Contributor / Getty Images

 

Kal Penn így akadt ki a történteken a Twitterén:

Nagyon szeretem a Disney-t. De amikor egy PR-os olyanokat nyilatkozik, hogy 100 ember arcát azért kell barnára befesteni, mert közöttünk nincs ennyi képzett ember, na az egy nagy bullshit! Szerintem valaki egyszerűen csak nem megfelelően költötte el a rábízott pénzt. Idén mindannyiunknak jobban kellene figyelnünk az ilyesmikre!

A Disney hivatalos közleményben reagált:

 Nagy gondot fordítottunk arra, hogy megfelelően állítsuk össze a mozifilmek egyik legnagyobb és legváltozatosabb szereplőgárdáját. A szereplők, előadók és háttérmunkások etnikai sokszínűsége alapvető követelmény volt a stáb összeállításakor, és ettől csak egészen különleges esetekben tértünk el, amennyiben arra biztonsági okokból vagy egy különleges szakértelem miatt feltétlenül szükség volt (például a speciális effektesek, a kaszkadőrök vagy az állatok trénerei esetében).

Nem ez egyébként az első eset, hogy a Disney-vel kapcsolatban „whitewashing”-ot kiáltanak. Már tavaly szeptemberben is egy kisebb botrányt kavart, hogy Jázmin hercegnő szerepét nem egy arab vagy perzsa felmenőkkel rendelkező brit színésznő kapta, hanem a Terra Nova és a Power Rangers sztárja, az anyai ágon félig indiai Naomi Scott. Aladdinnal szerencsére nincs ilyen gond: a kanadai sztár,  ugyanis egyiptomi kopt keresztény családban született, Kairóban (ő mindössze 1 éves volt, amikor az Aladdin 1992-ben mozikba került, Naomi Scott pedig még meg sem született). Az élőszereplős Aladdin 2019. május 24-én kerül majd a mozikba.