A fiatal Sztálinról forgat filmet Mundruczó Kornél

A magyar rendező ismét nemzetközi produkción dolgozik: a The Revolution According to Kamo különleges szemszögből mutatja be a diktátor ifjú éveit.

A nagy léptékű (harminc évet átölelő) film eredeti forgatókönyvét a Hidegháború rendezőjeként ismert Pawel Pawlikowski és Ben Hopkins írta, akiknek a scriptjét Mundruczó felesége és állandó alkotótársa, Wéber Kata dolgozta át. A produkció a Kamo néven ismert Szimon Arsakovics Ter-Petroszjan, Sztálin gyerekkori barátja, később harcostársa nézőpontjából mutatja be, hogyan lesz a Szoszóként becézett fiúból Joszif Visszarionovics Sztálin, minden idők egyik legkegyetlenebb diktátora.

A The Revolution According to Kamo 1891-től 1922-ig, Kamo haláláig követi a két férfi kapcsolatát,

akik együtt nőttek fel egy grúz kisvárosban, Goriban,

és közeli barátságba kerültek – annak ellenére, hogy Szoszó hihetetlen szegénységben nevelkedett, Kamo pedig egy tehetős kereskedőcsalád sarja volt.

Sztálin 1920-ban. Forrás: ullstein bild via Getty Images


A grúz nyelven beszélő film forgatása 2025-ben Grúziában kezdődik. „Nem egy férfiról akarunk mesélni, aki gonosznak született, hanem a hatalom működéséről és arról, hogyan emelkedik fel az illető a csúcsig. Filmünk emellett egy szenvedélyes barátság krónikája is, két olyan ember között, akik gyerekkoruktól kezdve ismerték egymást” – nyilatkozta a projektről Mundruczó Kornél a Varietynek.

„Azért tetszett meg a forgatókönyv, mert egy igaz barát és elvtárs perspektívájából ábrázolja a történelem egyik legvéresebb időszakát. Nem annyira életrajzi filmet akarunk forgatni, inkább azt szeretnénk elmesélni ebből a különleges nézőpontból, hogyan működik a hatalmi gépezet,

és hogyan korrumpálja még a legtisztább érzelmeket is”

– tette hozzá Wéber.


(via Variety)

 

A Sztálin-film előtt Mundruczó ezt is leforgatja

Amy Adams lesz a főszereplője Mundruczó Kornél új filmjének

Az At The Sea forgatása már idén nyáron elkezdődik Bostonban.

Tovább