A galaxis őrzői filmek 10 legjobb karaktere

6 év várakozás után pár nap múlva itt A galaxis őrzői harmadik része, és visszatérnek kedvenc hibbant karaktereink, akikből a tíz legjobbat válogattuk össze!

1. Yondu Udonta (Michael Rooker)

Yondu Udonta eleinte nem tűnik erősnek, csak egy űrkalóz kék fejjel, de a Yaka-nyil feletti teljes uralma azt bizonyítja, hogy veszélyes ellenség – nem véletlenül ő a szedett-vedett banda főnöke. A Yaka-nyil egy rendkívül gyors, páncéltörő antigravitációs nyíl, amelyet Yondu a kibernetikus headsetjén keresztül fütyüléssel irányít. Yondu tökéletesen irányítja a nyílvesszőt, akár Peter Quill torkához szorított tőrként használja, akár arra, hogy egy egész hajórakomány Fosztogatót iktasson ki, de nem ez a lényeg, hanem az, hogy,

bár ezt maga se vallaná be, igazi apafigura Peter számára,

akit megmentett Ego elől, amikor megtudta, az milyen sorsot szán neki. Nem véletlen tragikus áldozata sem az Ego elleni harcban, a mindig „karcos” Michael Rooker pedig remek a szerepre.

 

2. Ego (Kurt Russell)

Már az első részben is fontos vonal volt, hogy kicsoda Peter Quill apja, de akkor még csak annyi derült ki, hogy egy földönkívüli ejtette teherbe az anyját, és miatta hozták el a Földről a kisfiút. Az illető neve Ego, és Kurt Russell alakítja. Ego kozmikus lény, aki a Marvel univerzumának félreeső sarkából, a Fekete Galaxisból származik, ahol vírusként kezdte az életét, és addig a pontig nőtt, míg képes volt gondolkodni és cselekedni, majd egy élő bolygóvá fejlődött ki.

Szinte isteni hatalommal bír,

és tulajdonképpen nem gonosz, hanem önző, ami a neve alapján nem túl meglepő. Mániája a teremtés, amihez viszont pusztítania kell, és ezt tette a számos galaxisban általa teherbe ejtett nőkkel is, például Peter anyjával is, arról nem is beszélve, hogy milliárdokat akart megölni puszta szeszélyből. Vagy felveszi David Hasselhoff alakját!

 

3. Kraglin Obfonteri (Sean Gunn)

Yondu Udonta első tisztje, aki a legénység nagyobb részével ellentétben végig hűséges marad parancsnokához. Habár részben miatta tör ki a Yondu elleni lázadás, Kraglin jóváteszi a hibáját azzal, hogy segít Yondunak és Mordálynak kiszabadulni a hajó tömlöcéből, és leszámolni a lázongókkal. Ezután követi Yonduékat Ego bolygójára, ahol Yondu feláldozza magát Peterért és barátaiért. Ezt követően Kraglint nevezik ki a Fosztogatók parancsnokává.

Megörökli a híres Yaka-nyilat, de eleinte képtelen irányítani.

Fontos szerepet kap aztán a A galaxis őrzői – Ünnepi különkiadásban (2022), ahol a viccesebb oldalát is megmutatja - miközben teljesen félreérti, miről is szól a Karácsony. A rendező kisöccse, Sean Gunn alakítja.

4. Mantis (Pom Klementieff)

Bár csak A galaxis őrzői vol. 2.-ben (2017) tűnt fel,  Mantis empatikus képességeinek köszönhetően a Galaxis egyik legerősebb Őrzője, ennek ellenére továbbra is alulértékelt MCU-hős – ami jó eséllyel megváltozhat a harmadik részben. A csápokkal rendelkező humanoid lány képes átérezni mások érzelmeit, és teljesen manipulálni tudja azokat, ami azért furcsa helyzet, mert egyáltalán nem az a manipulatív alkat. Noha Mantis harci képességei nem olyan nyilvánvalóak, mint néhány csapattársáé, attól még rátermett harcos. Mantis állt a terv középpontjában, hogy elvegyék Thanostól az Végtelen Kesztyűt, és ha nem szúrják el, megállíthatták volna az őrült titánt, mielőtt elpusztítja a fél univerzumot. Bár Mantis alapvetően gyermeteg karakter, aki sosem helyezi magát előtérbe, cseppet sem lebecsülendő hős.

 

5. Drax, a Pusztító (Dave Bautista)

Íme, a remek példa arra, amikor a színész/előadó és a karakter tökéletes párosítás, hiszen a volt pankrátor Dave Bautista enyhén döcögős, mégis rendkívül karakteres előadása tökéletesnek bizonyult a bosszúálló Drax túlzott önbizalmához és masszív naivitásához. Drax félelmetes, háttértörténete viszont szomorú, hiszen Thanos megölte az egész családját, egész testét masszív tetoválások borítják, az alapötlet, mely szerint hogy fajtája nem tudja értelmezni a metaforát, meglepően sokszor elsüthető vicc: "Semmi sem megy át a fejemen. A reflexeim is túl vannak rajta. gyorsan – elkapnám." Ettől persze időnként kissé tompának tűnik, talán az is, de olyan elképesztő lojalitása és megkérdőjelezhetetlen bátorsága van, hogy ez bőven kárpótol minket hibáiért, még ha néha fejjel is megy a falnak, de ez legyen a fal baja.

6. Rocket Racoon (Bradley Cooper)

Cooper remek hasonlattal élt, amikor egy interjúban leírta az által „játszott” Rocketet (magyar fordításban Mordály, de arra nem áll rá a nyelvünk), aki szerinte olyan, mint Joe Pesci volt a Nagymenőkben – nyilván azzal a különbséggel, hogy a mosómedve nem egy pszichopata állat. Talán Rocket megteremtése volt a legnagyobb kihívás James Gunn és társai számára, hiszen egy szófosó, félig gépi alkatrészekből összerakott fejvadász mosómedvéről beszélünk, de az eredmény magáért beszél, ráadás. A karakter attól működik igazán, hogy

bár nagy szíve van, néha egy igazi pöcs,

mint amikor egy börtönlázadás során pusztán csak viccből küldi el Petert egy végtagprotézisért, aki ezért az életét kockáztatja. Persze tudjuk, a pöcsködés és a keménykedés mögött jó eséllyel a tragikus emlékek elfojtása áll, hiszen hősünk egy kegyetlen és bizarr kísérlet áldozat, amiről az új részben többet is meg fogunk tudni – és ami jó eséllyel az egész széria egyik legszomorúbb momentuma lesz.

7. Nebula (Karen Gillan)

A luphomoid fajbába tartozó, Nebula, aki fajának egyik utolsó képviselője, akárcsak Rocket, „össze lett rakva”, és ez olyan mély sebeket ejtett rajta, ami a lelkét is eltorzította – de mint látjuk, nem menthetetlenül vagy véglegesen. Gamora féltestvérét, Thanos fogadott lányát eleinte gonoszként, Ronan, a vádló hadnagyaként ismerjük meg,

akit szinte felemészt a gyűlölet az apjuk által jobban szeretett testvér iránt,

és időbe telik, mire megérti a valós helyzetet és képes elengedni a gyűlöletet. Akárcsak Draxnak, neki is sajátos a humorérzéke, már az a kevés, ami van neki, de pont azért olyan izgalmas a karakterfejlődése, hiszen neki adatott meg a legkevesebb kapaszkodó azon az úton, amit be kell járnia. Talán, de csak talán a harmadik rész Nebula nőiesebb oldalát is kihozza, miután Peternek váratlanul megtetszik.

 

8. Groot (Vin Diesel)

Groot egy fa formájú élőlény, faját tekintve Flora colossus. Emberi és növényi tulajdonságok keverednek benne, és érti a beszédet, ő maga viszont egyetlen mondatot tud mondani ("Én vagyok Groot" – az eredetiben "I am Groot"), emellett kissé együgyű teremtmény. Rocket társa, aki megmenti a galaxis őrzőit saját élete feláldozásával a Ronan elleni harc során. Később maradványaiból újra kihajt, és újra növekedni kezd, és mivel ekkor még tini, idejét videojátékozással tölti, ám

amikor szükség van rá, áldozatot hoz,

hogy Thor új pörölyt kaphasson. Thanos „felezésének" ő is áldozatul esik, később társaival együtt feltámasztják őt. James Gunn szerint kicsi Groot nem azonos az eredeti Groottal, de Kevin Fiege, a Marvel filmek atyaúristene azt nyilatkozta, hogy bár kicsi Groot úgy néz ki, mintha gyerek lenne, de mentálisan nem az - ő még mindig Groot. Akkor mit gondoljunk?

 

9. Gamora (Zoe Saldana)

Gamora a Zen-Whoberi faj utolsó életben lévő képviselője, zöld bőrű, amazon természetű nő, akit gyerekkorában fogadott örökbe Thanos, miután megölte népének felét, köztük édesanyját is. Képességei közé tartozik az emberfeletti közelharc-tudás, orgyilkos kiképzés, valamint mechanikus javítások a testében.

Egy vicces hasonlattal élve ő az Őrzők Törpillája,

vagyis a leginkább nő a férfias csapatban – van is némi románc Peter Quillel -, de mégsem egy csinibaba, hanem egy halálosan veszélyes, bizalmi problémákkal küszködő gyilkos – „leghalálosabb nő a galaxisban”. Neki is vannak gondjai a humorérzékkel, vagy, ahogy Rocket mondja, kiszívja az örömöt mindenből”, de ő az, aki leginkább változni akar, és akinek ez a legjobban sikerül. Mivel Gamora, akit Thanos áldozott fel a Lélekkő megszerzéséért, ő nem a „népességfelezés” áldozata esett, így azon kevesek közé tartozik, akik nem támaszthatóak fel.  Legalábbis azt hittük. 

 

10. Peter Quill / Űrlord (Chris Pratt)

Hősünk földi anyától és egy bolygóközi istenség apától származik akit édesanyja halála után elrabol a Földről Yondu Udonta űrkalóz és csapata, miután megbízást kapnak hogy leszállítsák őt apjának, ám Yondu megtartja és felneveli a fiút, aki bő 20 évvel később intergalaktikus piti tolvajként ismerünk meg. Aki mindig az édesanyjától kapott Walkmant hallgatja régi földi zenékkel, és aki szerint Kevin Bacon egy félisten.

Peter szeretné magát Űrlordnak hívatni, de erre szinte senki nem vevő,

ami visszatérő poén, különösen Thor feltűnése után, ami jól illusztrálja saját bizonytalanságát szerepét és férfiasságát illetően, de a Galaxis őrzőit pont ez különbözteti meg a többi szuperhős történettől, hogy ezeket a karaktereket nem kell halálosan komolyan venni. Mert Peternek helyén van a szíve, ha kell oroszlánként küzd és mindig feltalálja magát, de szíve mélyen egy szerethető lúzer. Aki szeret táncolni!