A John Wick rendezője is beállt a Mátrix 4 stábjába! Lehet, hogy tényleg ugyanaz a két franchise?

A kaszkadőr Chad Stahelski Keanu Reeves országos cimborája, és már a Mátrix-trilógia idején is együtt dolgoztak.

Régóta pletykatéma, hogy Keanu Reeves két legsikeresebb akciófilmes franchise-a, a Mátrix és a John Wick valójában egy és ugyanaz, ahol John Wick csak egy pixelhalom a Mátrix mesterséges, zöldes világában. Gyanús, hogy a két film tervezett premierdátuma is ugyanakkor van (2021. május 21-én), magát a Mátrix 4 majdani elkészülését pedig nem más kotyogta el először a sajtóban, mint a John Wick-filmek rendezője, Chad Stahelski! Aki nem mellesleg Keanu Reeves országos cimborája, és már a Mátrix-trilógia idején is együtt dolgoztak, amikor a kaszkadőr Stahelski a sosem öregedő filmsztár dublőre volt. 

Chad Stahelski, David Leitch és Keanu Reeves a John Wick 2014-es New York-i premiervetítésén (fotó: Jamie McCarthy/Getty Images)

 

Most pedig maga Stahelski árulta el a Collidernek adott interjújában, hogy Lana Wachowski kérésére ő és állandó tettestársa, a szintén Mátrix-kaszkadőrből lett rendező, David Leitch is beszállt a Mátrix 4 munkálataiba. Stahelski így mesélt az új Mátrixról:

Azt határozottan ki tudom jelenteni, hiszen tudom, hogy hihetetlenül szórakoztató lesz. Szerintem ha az eredeti trilógia rajongója vagy, ezt is imádni fogod. Egy bosszúfilmmel térünk vissza!

A saját feladatkörét pedig úgy jellemezte, hogy az több, mint kaszkadőr-koordinátor, de kevesebb, mint second unit director. Vagyis neki és David Leitch-nek kellett kitalálnia a verekedések koreográfiáját, és segítenek fitt formába hozni a főszereplőket is, de konkrét rendezői feladatokat nem kaptak. De nem is bánták túlságosan:

Ez azért több, mint a koreográfia kitalálása és eljátszása. De a Mátrixban többek között pont az a nagyszerű, hogy Lana saját maga forgatja az akciókat. Voltak persze second unit directorok a korábbi Mátrix-filmekben is, de csak a logisztika miatt. A Mátrix 4-re különösen igaz , hogy ő maga veszi fel az akciójeleneteket. Másoknál a second unit is forgat bizonyos helyeken, ők a kazetta B-oldala. Lanánál nem, ő saját maga vesz fel mindent, és a B-csapatot is beilleszti a fő stábba, ezért néznek ki ilyen jól a filmjei!

Stahelski azt is elmesélte az interjúban, hogy a Mátrix 4 csapatában rengeteg olyan stábtag van, akikkel már annak idején, az 1999-es Mátrixon és a 2003-ban mozikba került két folytatáson is együtt dolgoztak. Így a mostani forgatás San Franciscóban nem egy stresszes munka volt, hanem afféle 20 éves osztálytalálkozó, rengeteg mókával. (via Collider)