A Karácsonyi ének a vásznon

Charles Dickens kisregénye az egyik legismertebb karácsonyi történet, és (talán) ezt adaptálták filmre a legtöbbször. Nézzük a legismertebbeket és legfontosabbakat!

Némafilmek

Az első filmváltozat 1901-ben készült Scrooge, or, Marley's Ghost címmel, de a korai darabok közül a Thomas Edison vállalatánál készült 1910-es, illetve az 1913-as Old Scrooge című feldolgozások a legismertebbek.

 

 

Scrooge (1951)

Ezt tartják a mai napig a legjobb feldolgozásnak, ami alapjában meghatározta, hogyan is képzeljük el Ebenezer Scrooge-t. Alastair Sim alakítása egyszerűen zseniális, haraggal és fájdalommal tölti meg az öreg pénzeszsák figuráját, és nálánál őszintébben senki sem mondja a karácsonyra, hogy "Bah! Humbug!"

 

Scrooge (1970)

 Az 1970-es feldolgozás a korszak musicaljeinek szellemében készült: pazar díszletek, pompás jelmezek, tánc- és dalbetétek, és a történet tanmese jellege nyilván ilyen kellékek között csak kidomborodik. A címszerepben az akkor még csupán 34 éves,  visszataszítóan elcsúfított Albert Finney-t láthatjuk, Marley szellemeként pedig Sir Alec Guinnes csörgeti láncait. A film rendezője, Ronald Neame (Poszeidon katasztrófa, Az Odessza-ügyirat) írta egyébként Dickens másik legnépszerűbb regényének, a Szép reményeknek forgatókönyvét - David Lean (Híd a Kwai folyón, Arábiai Lawrence, Doktor Zsivágó)  filmje számos későbbi alkotóra óriási hatással volt.

 

Mickey's Christmas Carol (1983)

Ha a Disney saját, bevált rajzfilmfiguráival dolgozza fel Dickens történetét, akkor ki más lenne a megátalkodott Ebenezer, mint Dagobert bácsi? A dúsgazdag, zsugori kacsát csak a magyarban hívják hívják Dagobertnek, mert eredetileg Scrooge a tisztességes neve... 

 

Szellemes karácsony (1988)

Richard Donner (Omen, Superman, Halálos fegyver-sorozat) modern adaptációja kiváló szórakozás: ez részint Bill Murrey-nek köszönhető, aki Scroogeként egy nagy tévétársaság rosszindulatú, cinikus vezérigazgatóját alakítja. Fura ez a film, mert egyszerre vígjáték, dráma, a romantikus elemeket sem nélkülözi, és kifejezetten horrorisztikus részei is vannak. Feltétlenül meg kell említeni továbbá Danny Elfman különösen erős zenéjét is, bár Elfman a Karácsonyi lidércnyomás, az Ollókezű Edward és a Batman visszatér a téli, karácsonyi hangulat megidézésnek szakavatott mestere.

 

Muppeték karácsonyi éneke (1992)

A szegény Bob Crachit Breki, felesége Miss Röfi, Marley szelleméből ezúttal kettő van, méghozzá a két zsémbes, Scrooge pedig Michael Caine - kell ennél több? Zseniális feldolgozás, remek dalokkal, a Muppetekre jellemző idétlen humorral és elképesztő látványvilággal. Az egyik legjobb.