A legendás magyar vámpír feltámad

Lugosi Béla (olyan klasszikus rémfilmek sztárja, mint a Drakula, A fehér zombi, A fekete macska vagy a Frankenstein fia) jövőre ismét „eljátszhatja” Drakulát.

A filmeket is gyártó Legendary Entertainment képregényes részlege, a Legendary Comics 2020 végén egy igazán különleges kiadvánnyal rukkol elő. A Bram Stoker’s Dracula Starring Bela Lugosi című füzetben a legendás magyar származású színész, az elsősorban vámpíralakításairól ismert Lugosi Béla, pontosabban egy róla mintázott, rá a megszólalásig hasonlító rajzolt figura „formálja meg” az ikonikus vérszívót.

„Lugosi Béla Drakula gróf általa kialakított különleges figuráját a Broadway színpadán alkotta meg, ami ezután az 1931-es filmnek köszönhetően kulturális ikonná vált. Ez a képregény gyönyörűen válaszolja meg azt a kérdést, milyen lenne Lugosi Béla játéka Bram Stoker regényének közvetlen adaptációjában.

Hiszünk benne, hogy amit a rajongók már régóta tudnak, azt most a Legendary Comics be is bizonyítja, miszerint Lugosi Béla az igazi Drakula”

– nyilatkozta a projektről Lynne Lugosi Sparks, a Lugosi Kft. ügyvezető igazgatója, egyúttal a színészlegenda unokája.

„Születtek már nagyszerű képregények a Drakula alapján, de a Bram Stoker-regény hűséges adaptációjának az egyetlen és igazi filmes Drakula, azaz Lugosi Béla alakjával megtámogatott verziója olyan, mintha egy álom válna valóra” – tette hozzá a Legendary Comics vezető alelnöke, Robert Napton. A Bram Stoker’s Dracula Starring Bela Lugosi egyébként valamikor 2020 őszén jön majd ki, és az előttünk álló hétvégén további részleteket is megosztanak róla a Los Angeles-i Comic Con rendezvényen.

Helen Chandler és Lugosi Béla az 1931-es Drakulában. Forrás: Bettmann / Getty Images

 

Lugosi Béla 1882. október 20-án született Blaskó Béla néven Lugoson, az akkori Osztrák-Magyar Monarchia területén. Színpadi karrierjét az 1900-as évek elején már szülőhazájában megkezdte, de 1919-ben baloldali tevékenysége miatt emigrálni kényszerült: ekkor Németországon keresztül az Egyesült Államokba költözött. Itt karakterszínészként lett népszerű, amit Bram Stoker Drakulájának legendás Broadway verziójával alapozott meg, amely 1927-től kezdve három éven át futott, majd Tod Browning 1931-es filmváltozatával örökre halhatatlan lett. Lugosi 1956. augusztus 16-án halt meg szívrohamban – Drakula jelmezben helyezték végső nyugalomra.


(via The Hollywood Reporter)