A leghűségesebb filmes barátok

Minden hősnek szüksége van egy jóbarátra, egy fegyverhordozóra vagy szárnysegédre, és ez így van a filmekben is. Összeszedtük a saját kedvenceinket!

Inigo Montoya - A herceg menyasszonya (1987)

A herceg menyasszonya nem egy egyszerű kalandfilm: itt valahogy minden idézőjelbe van téve, minden a feje tetejére áll. A szerelme, Boglárka elrablóit üldöző, fekete álruhát viselő Westley (Cary Elwes) és későbbi hű barátja, Inigo Montoya (Mandy Patinkin) például

először halálos ellenfelek, akik hosszan megvívnak egymással,

de már ekkor is kölcsönös tisztelettel bánnak egymással Montoya nemcsak engedi felmászni a másikat egy meredek sziklafalon, de egy kötelet dob le neki, felhúzza, majd azt is megvárja, hogy a másik kipihenje magát, miközben elmeséli élete történetét. Merthogy Montoya bosszút esküdött apja gyilkosa, a „Hatujjú Ember” ellen, akire történetesen Westley is vadászik. A spanyol kardforgató oly sokszor emlegetett hitvallása „A nevem Inigo Montoya. Megölted az apámat. Készülj fel a halálra!” – hamar szállóigévé vált.

Forrás: Fórum Film

 

Chewbacca – A Star Wars-trilógia

George Lucas nagy testű, bozontos kutyája, Indiana két ikonikus filmes karakter „szülőapja” is volt. Nevét a világ leghíresebb régészprofesszora, Dr. Jones kapta meg, az eb azon szokása, hogy a fiatal rendező autójának anyósülésen utazzon, ahol a szél lobogtatta a szőrét, pedig a hűséges wookie harcos és tehetséges másodpilóta, Chewbacca megalkotásához adta az ötletet. A hatalmas termetű, 200 éves, félig majom, félig oroszlán lény nem csupán Han Solo (Harrison Ford) jobb keze, de legjobb barátja is – és csakis Solo érti, mit „mond” –, akinek fegyvere egy látszólag ártalmatlan, valójában halálos számszeríj. Chewie hangja ma már legenda, akárcsak a bőrébe bújt langaléta brit színész, Peter Mayhew.

Forrás: InterCom

 

Doc Holliday - Tombstone - A halott város (1993)

Kurt Russellnek jól áll a bajusz, és ennél fogva jól áll a western is, itt pedig a vadnyugat egyik legnagyobb legendáját, Wyatt Earpöt alakítja, aki barátjával, a halálos beteg Doc Hollidayjel (Val Kilmer) egy kisvárost szabadít meg a gonosztevőktől, de persze ő maga is nagy árat fizet ezért. Wyatt Earp ugyan nem túl bonyolult karakter, George P. Cosmatos filmje azonban van annyira izgalmas, hogy súlyt adjon az igazságtevő – és később bosszúálló – cowboy minden szavának. A végig holtsápadtra maszkírozott Val Kilmer remekül egészíti ki Russellt hű barátként – ráadásul ő valamivel izgalmasabb háttérsztorit és saját, méltó ellenfelet is kapott. Arról nem is beszélve, hogy Kilmer a jobb színész, de tudta, hogy ez itt nem csak róla szól.

Forrás: InterCom

 

Csavardi Samu - A Gyűrűk Ura-trilógia (2001, 2002, 2003)

Bár látványos csaták zajlanak jobbra-balra, és rengeteg színes karakter vonul fel, a Gyűrűk Ura-filmek lényege mégis az, hogy Zsákos Frodó (Elijah Wood) eljut-e a Végzet Hegyére és képes-e elpusztítani a Gyűrűt Gollam minden ármánykodása és a Gyűrű toxikus hatása ellenére is. A válasz az, hogy nem képes, de ott van az oldalán hű, önfeláldozó barátja, Csavardi Samu (Sean Astin), aki gyakran szó szerint is – segít cipelni a terhét, és

aki hajlandó elviselni barátja gyakran az őrület határát súroló viselkedését.

Samuban Gollam nem véletlenül látja a legnagyobb ellenfelét: ő az, aki megmenti Frodót a Banyapóktól és kimenti az orkok karmai közül, ő az, akire nem hat a Gyűrű igéző hatalma, és még sorolhatnánk. Mert ez valójában Samu trilógiája.

Forrás: InterCom

 

Doktor Watson - Sherlock Holmes (2009) és Sherlock Holmes 2. – Árnyjáték (2011)

A legtöbb Sherlock Holmes-feldolgozásban Doktor Watson csak afféle hűséges fegyverhordozó, aki leesett állal hallgatja nála nagyságrendekkel okosabb társa bölcsességeit, Guy Ritchie azonban teljesen más szintre emelte a kettejük közötti dinamikát. Watson itt majdnem egyenrangú partner: nyilván nem akkora zseni, mint Holmes,

de ugyanolyan jól nyomoz, mint ő, és ugyanolyan jól is harcol

– mert ugye itt harcra kész nyomozópárosról van szó. Ne feledjük, a katonaorvos Watson, aki itt még bulizni is nagyon szeret, végigcsinálta a véres afganisztáni hadjáratot, és a két film egyik alapmotívuma, hogy házasodna, de Holmes nem akarja őt elveszíteni. Be is kavar az ifjú párnak rendszeresen, ráadásul miatta lesznek Watsonék többször is célpontok. Ha ez nem lenne elég, nagyszerű a kémia Robert Downey Jr. és az ezúttal bajszos Jude Law között.

Forrás: InterCom

 

Ed – Haláli hullák hajnala (2004)

Shaun (Simon Pegg) a törzshelyén, a Winchester Pubban tölti zsákutcába jutott életét legjobb cimborája, Ed (Nick Frost) társaságában, emellett állandóan veszekszik az anyjával és elhanyagolja a barátnőjét. Amikor Liz kiteszi a szűrét, Shaun rászánja magát, hogy ráncba szedje az életét,

ám balszerencséjére egy zombijárvány tör ki.

Shaun, Ed, a mama és a mostohaapa, valamint Liz és barátai a Shaun által ismert legbiztonságosabb helyen, vagyis a kedvenc kocsmájában barikádozzák el magukat. Szegény lassú felfogású, gyermeteg Ed nemcsak Shaun legjobb barátja és állandó ivócimborája, de minden problémájának egyfajta kivetülése: ahhoz, hogy hősünk megváltozzon, tőle kéne megszabadulnia, pedig úgy ragaszkodik hozzá. Ezt a dilemmát végül a film rendkívül frappánsan oldja meg.

Forrás: CineMax

 

Walter Sobchak - A nagy Lebowski (1998)

Walter Sobchak (John Goodman) nem csupán Jeff "Töki" Lebowski (Jeff Bridges) legjobb barátja, de egyben hősünk rossz szelleme – és lehető legrosszabb tanácsadója. Minden rosszat, ami Lebowskival történik, Walter tanácsainak köszönhet, aki egy agresszív, öntelt, nagyszájú paraszt. Walter, aki akár ölne is, ha valaki megszegi a bowling szabályait, vietnámi veterán, aki bár harcot nem nagyon látott, mégis mindig erre hivatkozik. Katolikus lengyel származása ellenére felesége miatt gyakran zsidóként hivatkozik magára, sőt tartja a zsidó ünnepeket is, főleg, ha az pont kényelmes neki. A fegyverbuzi, erőszakos Walter a másik barátját, szegény Donnyt (Steve Buscemi) mindig leugatja, de Töki mégis kitart mellette, mert tudja, hogy Walter minden hibája ellenére csak jót akar neki. Igaz, abban rendszerint nincs sok köszönet.

Forrás: Budapest Film

 

Saul Silver - Ananász expressz (2008)

Seth Rogen teljes munkássága, talán két film kivételével, a tépésről szól, és egyik szerepében sem drogozott annyit, mint itt, ahol James Franco személyében tökéletes partnert talált minden idétlenkedésre.

Rogen a kliens és Franco a dílere, akitől a címbéli, nagyon ütős anyag származik.

A történet szerint az alaposan betépett párosnak menekülnie kell, amikor egyikük egy gyilkosság szemtanúja lesz. A tettes a helyi fődíler, akinek a társa egy korrupt rendőrnő, Rogenék egyetlen segítsége pedig egy megbízhatatlan, sértődékeny haver. Itt egy perc sem telik el elszállt poénok nélkül, amikkel olyan szinten feszegetik a határokat, hogy még az is majdnem belefér, hogy hőseink kisiskolásoknak adnak el anyagot. Rogen és Franco párosa igazán pazar, ami attól működik jól, hogy az utóbbi hajlandó teljesen alárendelni magát az előbbinek.

Forrás: InterCom