A nyúlon innen és túl! - Rémes nyulak a filmvásznon

A húsvéti nyuszi aranyos - ezek a nyulak egyáltalán nem azok, avagy filmek, amelyek elérték, hogy féljünk a nyuszitól!

A vérnyulak éjszakája (1972)

Cole Hillman farmján annyira elszaporodnak a nyulak, hogy egy zoológushoz fordul segítségért. Aki kísérleti jelleggel hormonkezelésnek veti alá a nyulakat, mert úgy gondolja, így azok már bizonyos mértékig nemzőképtelenné válnának. Az egyik tesztnyúl azonban megszökik, és a természetben találkozva más nyulakkal olyan egyedek születnek, melyek már

akár egy tehenet is képesek elpusztítani!

A vérszomjas állatok iszonyatos mértékben szaporodnak, a veszélyben lévő helyiek kénytelenek a Nemzeti Gárdát is segítségül hívni, de lehet, hogy már késő! A "vérnyulakat" egyébként igazi nyuszik játszották miniatűr díszletek között - vagy nyúlnak öltözött emberek, és ez látszik is! Fun fact: ezt az „olyan rossz, hogy az már jó” filmet nézik a Mátrixban a gyerekek az Orákulum várótermében.

Forrás: MGM

Gyalog galopp (1975)

A Monty Python 1975-ös kultfilmjének több részlete is a tömegkultúra részévé vált, de talán egyik sem olyan híres, mint a megdöbbent kérdés, hogy: „A nyúlon túl?”. Arthur király (Graham Chapman) és a Kerekasztal lovagjai épp Caerbannog barlangja előtt keresik a szörnyet, ami a bejáratot őrzi, és amit Tim, a varázsló (John Cleese) ekképpen írt le:

„oly teremtmény, oly vérengző, oly gonosz, hogy aki kiállt ellene, mind holtan maradt ott. Ötven férfi komplett csontváza hever szerteszét az odújában. […] Halál vár ott rátok nagy, görbe, randa fogakkal.”

Aztán meglepve tapasztalják, hogy a barlang szájánál egy aprócska fehér nyúl ugrándozik a csonthalmok közt. De igazán csak akkor lepődnek meg, mikor a nyuszi ugrik egy nagyot, és egyetlen harapással lefejezi a lovagot, aki elindult felé. Szerencse, hogy kéznél van az Antiochiai Szent Kézigránát!

A vérengző nyulat egyébként a párizsi Notre-Dame egyik domborműve ihlette,

melyen egy lovag épp megfutamodik egy nyúl elől, de ez a furcsa ábrázolás meglepően elterjedt volt a középkorban.

Forrás: Duna TV

 

Gesztenye, a honalapító (1978)

Az aranyosnak tűnő cím ellenére a Richard Adams azonos című kultregénye alapján készült, Martin Rosen rendezte egész estés rajzfilm kifejezetten felnőtteknek készült. A történet – legalábbis az eleje – és a karakter akár egy gyerekmeséből is jöhettek volna: egy rakás nyuszi ugyanis, mivel a földet, ahol élnek, hamarosan beépítik, elindul új hazát keresni. Végül a jövőbe látó Vakarcs segítségével eljutnak a Watership Down fennsíkra, ám meg kell küzdeniük az új otthonért az itt élő nyulakkal, és az emberek is veszélyt jelentenek rájuk. Eddig nem is lenne gond, de a nyulakra tényleg halálos veszélyek várnak, és nem csak sólymok, vadmacskák, sirályok, vércsék ritkítják őket, hanem más nyulak is, a legdurvább módokon.

Sokak szerint ez minden idők legerőszakosabb rajzfilmje

– a regényből készült a Netflixre egy 2018-as minisorozat is, ott kissé visszavettek a vérből.

Forrás: youtube

 

Bill és Ted haláli túrája (1991)

A két főszereplő, Bill és Ted, a két "emberalakot öltött kaliforniai szlengszótár". Övék a nagy megtiszteltetés, hogy megjárhatják a Poklot, eljuthatnak a Mennyországba és még azon is túlra. Missziójuk során túl kell járniuk gonosz hasonmásaik eszén, meg kell menteniük barátnőiket,

meg kell védeniük a jövő generációját az ördögi erőktől,

és meg kell nyerniük a Rockbandák Összecsapását. Haláli túrájuk olyan "arcokkal" hozza össze őket, mint a Halál Kaszása, Isten, az Ördög, két marslakó, Albert Einstein és a Húsvéti nyuszi – ez utóbbi Ted "Whoa" Logan  (Keanu Reeves) gyerekkori mumusa. Amivel most, a második Bill és Ted-filmben szembe kell néznie. Merthogy, mint kiderül, a cuki, szöszös óriásnyuszi nem másnak dolgozik, mint a Sátánnak! 

Forrás: Columbia Pictures

 

Szexi dög (2000)

Jonathan Glazer (Érdekvédelmi terület) majd’ két és fél évtizede bemutatott, zseniális munkájának hőse Gary (Ray Winstone), a visszavonult angol gengszter boldogan éli életét szeretett nejével, DeeDeevel egy spanyol szigeten. Élvezi a napot, a cimborákat, no meg a jólétet, ám az idill ízzé-porrá törik, amikor Don (Sir Ben Kingsley), a volt "kolléga" megérkezik Londonból, és munkát ajánl: bankrablást, amelyet egykori főnökük ötlött ki. Gary nemet mond, de Don, a zavaros elméjű bűnöző

úgy dönt, ráveszi őt a munkára bármilyen áron, bármilyen eszközzel.

Don – és minden más baljós esemény – eljövetelét egy ember méretű, géppisztolyos nyúl jelzi a főhős álmában, de nincs menekülés az őrület gravitációs vonzásából!

 

Donnie Darko (2001)

A fiatal, hamvas A Jake Gyllenhaal főszereplésével készült filmben láthatjuk minden idők egyik legikonikusabb filmes nyulát – természetesen csak a Gyalog-galopp után, amiben Caerbannog barlangját őrzi a vérengző tapsifüles. Ez a nyúl azonban nem igazi, csak egy jelmez, egy másik bőr, amiben a címszereplő előtt megjelenik egy srác,

aki útmutatásokat ad neki, miként állíthatja meg a közeledő a világvégét.

Frank, az óriásnyúl veszi rá Donnie-t arra a sok furcsa, megmagyarázhatatlan tettre, amik hozadékaként összeomlik az a világ, amit hősünk ismer – és ami megmenti a családját és a szerelmét –, és amiből kiderül: lehetséges az időutazás, de fény derül egy bűntényre is, amit a főhős követett el. Richard Kelly ezzel az összetett, néha érthetetlen, de zseniális hangulatú filmmel robbant be a köztudatba – hogy aztán ne legyen belőle senki.

Forrás: Mokép

 

Wallace & Gromit: Az elvetemült veteménylény (2005)

Íme a film, amely annak idején elhappolta Tim Burton és A halott menyasszony elől a legjobb animációs filmnek járó Oscart! Wallace és Gromit, a hóbortos angol vidéki feltaláló és hű négylábú segédje ekkor már ismert figurák voltak: Nick Park és az Aardman Animációs stúdió sikeres rövidfilm sorozatában mutatkoztak be. Az egész estés filmben is galibába keverik őket saját találmányaik, hőseink ugyanis azzal keresnek némi mellékest, hogy humánus módon tartják távol a kerteket megdézsmáló nyúlhadat. Ám hirtelen egy hatalmas, rejtélyes, zöldségdúló „fenevad” kezd garázdálkodni a környéken, és innentől

egy vérbeli horrorparódiát láthatunk,

a műfaj minden klasszikus ijesztgető elemével, és egy vérszomjas gróf személyében még igazi gonosztevő is akad.

Forrás: UIP-Duna Film