A rajongók iszonyúan kiakadtak azon, hogy nem Spielberg rendezi az Indiana Jones 5-öt

Szerintük az Indy 5 Spielberg nélkül olyan, mint a pizza sajt nélkül. Vagy csak egy brand lesz a sok közül a Disney egyik fiókjában.

A napokban robbant bombaként a hír: az Indiana Jones franchise történetében először nem Steven Spielberg fogja megrendezni a soron következő Indy-filmet, hiszen ilyen skandalumra az 1981-es Frigyláda óta nem volt példa! Nem csoda, hogy iszonyú mérgesek lettek a rajongók – és az a tudat sem vigasztalja őket, hogy Spielberg producerként továbbra is részt venne a munkálatokban (számos ismert film viseli ilyen felállásban a keze nyomát, a Szörnyecskéktől kezdve a Vissza a jövőbe-trilógián át a Transformersig). Az új rendező állítólag a Logant és Az aszfalt királyait is jegyző James Mangold lesz, de ez sem különösebben hatotta meg a fanokat.

Harrison Ford és Steven Spielberg a Frigyláda 30. évfordulójára megrendezett Los Angeles-i gálavetítésen, 2011-ben (fotó: Jason LaVeris / FilmMagic / Getty)

 

A közösségi oldalakat máris elárasztották az Indy 5-tel kapcsolatos kiakadások. A legerősebb állítások egyike Scott Wampler filmes újságíróé:

Véleményem szerint az egyetlen épkézláb indok az Indiana Jones 5-re az, hogy jóvá legyen téve a Kristálykoponya. Spielbergnek ezzel jó esélye lett volna arra, hogy méltóképp elbúcsúzhasson a franchise-tól, és átadja azt másnak. Most viszont, hogy ő kikerül az egyenletből, nem tudom, mi lesz ezzel az egésszel.

Scott Mendelson, a Forbes kritikusa így fakadt ki a Twitteren:

James Mangold félelmetesen jó filmkészítő. De tetszik vagy sem, Steven Spielberg távozása a rendezői székből, azzal együtt, hogy George Lucas már nem producer, azt jelenti, hogy Indiana Jones is csatlakozott a Star Warshoz. Vagyis már csak egy filmes franchise a sok közül, aminek a jogai a Disney-nél vannak.

 

De persze a rajongók is jól megmondták a magukét a Twitteren:

Egy Spielberg és Lucas nélküli Indiana Jones a hetvenes éveiben járó Harrison Forddal? Mi értelme van ennek?

Az egyik vicces Twitterező pizzás hasonlattal élt – kicsit olyan ez, mint anno a mi tévéreklámunk: „A kávé Completa nélkül? Olyan, mint a Dallas Bobby nélkül.”

Indiana Jones-filmet forgatni Spielberg nélkül olyan, mint pizzát sütni sajt nélkül. Lehet, de minek?

És a végén eljutottunk oda, hogy a Star Wars-fanok után mostanra már az Indy-rajongók is elkezdték szidni minden baj forrását, a Lucasfilmet tulajdonoló Disneyt:

Na jól van, most már iszonyú ideges vagyok! Szóval lesz egy filmünk, amiben nincs benne se Spielberg, se Lucas? Miért csinálja ezt a Disney?

És van, aki már előre temeti az Indy 5-öt:

Mi a csudáért néznénk meg egy Indiana Jones-filmet, amit nem is Spielberg csinált?

(via The Independent)