Amikor egy mellékszereplő jobb, mint a főszereplő

Fura, hogy ezek a karakterek általában gonosztevők.

Ralph Fiennes - Schindler listája

Liam Neeson kétségkívül remek alakítást nyújt Oskar Schindler szerepében, pedig gyaníthatóan nem volt egyszerű dolga, hiszen egy ellentmondásos, jóformán kiismerhetetlen fickót kellett eljátszania. A film legemlékezetesebb pillanatai azonban a szadista táborparancsnokhoz, Amon Göth-höz köthetők - és Ralph Fiennes egyszerűen zseniális, mert tényleg eléri, hogy a néző is rettegjen tőle.

 

Robert De Niro - Keresztapa 2.

Fura, hiszen a Keresztapa második része olyan, mintha két filmet néznénk egyszerre, a fiatal Vito Corleonét alakító Robert De Niro mégis mellékszereplő - mint ahogy azt az ebben a kategóriában nyert Oscar-díja is jelzi. Kétség sem férhet hozzá, hogy De Niro és Pacino is zseniális színészek, ám a film flashback-szála sokkal hangulatosabb, sokkal keresztapásabb, mint az egyébként szintén kiváló jelenkori szál - no és azt se feledjük el, hogy De Niro tökéletesen hozza Marlon Brando minden gesztusát.

 

Javier Bardem - Nem vénnek való vidék

A Coen-testvérekre jellemző, hogy egyik legjobb filmjük végére gyakorlatilag már nem is érdekli őket a főszereplőjük, hiszen a történet végi leszámolást nem is látjuk, Anton Chigurgh, a férfi nyomában loholó bérgyilkos azonban kap egy abszurd happy endet. A sűrített levegős szögbelövővel gyilkolászó, nevetséges frizurájú fickó hidegvérű, kegyetlen szörnyeteg, Javier Bardem pedig látványosan lubickol a szerepben - minden jelenete kincs.

 

Joe Pesci - Nagymenők, Casino

Martin Scorsese várva várt The Irishmanjében a régen nyugalomba vonult Joe Pesci visszatérését várjuk a legjobban. Hogy miért? Hát mert jó eséllyel ugyanazt a kiszámíthatatlan, pillanatok alatt haragra gerjedő, eszelős állatot fogja játszani, mint a Nagymenőkben és a Casinóban. Scorsese e két filmje (is) remekmű, de Pesci tombolásai a legjobb jelenetek közé tartoznak. 

 

Anthony Hopkins - A bárányok hallgatnak

Alig negyed órát láthatjuk a filmben Hannibal Lectert, a köztudatban ez mégis az ő filmje, Anthony Hopkinsnak pedig Oscart hozott az alakítás - bár az Akadémia következetlen, mert Hopkins főszereplőként kapta meg a díjat.