Anthony Hopkins szerint ez a tíz film minden idők leg-legje

Coppola és Orson Welles is nagy kedvence a színésznek.

A walesi születésű Anthony Hopkins érzékenyen jeleníti meg a társadalom perifériáján lévő figurákat. Emlékezetes alakításait olyan filmekben láthattuk, mint a Napok romjai, A bárányok hallgatnak vagy Az apa. De most nem az ő filmográfiája lesz terítéken, hanem az a tíz film, ami Hopkins szerint minden idők legkiemelkedőbb alkotása. 


Nagyvárosi fények (1931)

 

Az Ambersonok tündöklése (1942)

 

A sanghaji asszony (1947)

 

A harmadik ember (1949)

 

Idegen a vadnyugaton (1953)

 

A rakparton (1954)

 

Nem félünk a farkastól (1966)

 

Öt könnyű darab (1970)

 

A keresztapa (1972)

 

Apokalipszis most (1979)


Hopkins listája Charles Chaplin 1931-es némafilmjével kezdődik, melyben az ikonikus csavargó-karakter beleszeret egy vak virágárus lányba, ám minden közeledési kísérlete katasztrófával végződik. A megoldást egy gazdag milliomos hozza, akinek a csavargó megmenti az életét, így annyi pénzt kap tőle, hogy gyökerestül megváltoztatja a virágárus lány sorsát. A Nagyvárosi fények az emberi jóindulat himnusza, amiben párbeszédek nélkül is remekül átjönnek az érzelmek.

Forrás: UIP-Duna Film

 

Marlon Brando egyfajta példaképe volt Hopkinsnak, így nem csoda, hogy három filmje is szerepel a listán: A rakparton, a Keresztapa és az Apokalipszis most. Utóbbi kettőt ráadásul Francis Ford Coppola rendezte.

Forrás: MediaPress

 

Láthatóan Orson Welles is nagy kedvence a színésznek, hiszen három film is szerepel a listán, amihez köze van Wellesnek: Az Ambersonok tündöklését  narrálja és rendezte, A sanghaji asszonyban főszerepet játszik és rendezte is, A harmadik emberben pedig Harry Lime-ot alakítja, a férfit, aki titokzatos körülmények között meghal.

Korábban Gary Oldman kedvenc filmjeit vettük számba, érdemes ott is körülnézni.


(via Far Out)