Apokalipszis most - A végső vágás - A tökéletes verzió?

A világ egyik legjobb és legnehezebben leforgatott filmje új változatban, egyszerre kibővítve és karcsúsítva, tökéletes technikai kivitelezésben kerül a mozivászonra.

 

Francis Ford Coppola két Oscar-díjjal, három Golden Globe-díjjal és Cannes-i Arany Pálmával elismert háborús eposza a bemutató 40. évfordulója alkalmából soha nem látott minőségben tér vissza a mozivászonra. A 4K HDR minőségben digitálisan restaurált Apokalipszis most Coppola által újravágott, 183 perces “Final Cut” változata Magyarországon szeptember 5-től érkezik a filmszínházakba, limitált vetítéssorozatban. Budapesten a Puskin moziban és országszerte számos további art moziban.

A film képi világát – amit Coppola a restaurálási folyamat során újra is vágott – az eredeti 1979-es 70mm-es filmtekercsek alapján 4K UHD minőségben restaurálták, és a magas dinamikatartományt biztosító HDR képtechnológiával már-már ijesztően valósághűre alakították. Az Oscar-díjjal jutalmazott, monumentális hangzást az akkoriban mérföldkőnek számító, már 1979-ben 5.1 technikával rögzített és csak nemrég fellelt eredeti hangszalagok segítségével rekonstruálták, hogy megfeleljen a legmodernebb mozitechnikai elvárásoknak. A mozikban korábban vetített és a stúdió kérésére számos jelenet kivágása után elkészült 145 perces verzióhoz, illetve a 2001-ben készített, Coppola által is túl hosszúnak érzett 195 perces rendezői, vagy Redux változathoz képest a mostani, Végső Vágásnak nevezett változat 183 perc hosszúságú lett.

Amit persze a legegyszerűbb a Redux verzió letisztult és technikailag tökéletesített változataként nézni, amiből nem maradt ki az „új” francia ültetvényes jelenet, viszont ésszerű hosszt kapott az amerikai légibázison rekedt Playboy nyuszik jelenléte is, de kikerült az újságot olvasó Kurtz ezredes jelenete többek között. A rendező a 2019-es New York-i Tribeca Filmfesztiválon tartott ősbemutatón úgy nyilatkozott, hogy ő ezt a változatot érzi leginkább a sajátjának. Érdesség és már-már városi legenda, hogy létezik egy ún. First Assembly (első vágás) verzió összesen 289 perccel, amit annak idején kalózvideókon terjesztettek, és rengeteg olyan anyagot tartalmaz, amit soha senki nem láthatott a moziban.

A vietnami háború idején játszódó történetben egy amerikai, vezérkari százados egy őrült parancsnok magánbirodalmába téved. Willard kapitány (Martin Sheen) a saigoni CIA-tól azt a különleges megbízatást kapja, hogy likvidálja a nyilvánvalóan megőrült Kurtz ezredest (Marlon Brando). Feladata könnyen az életébe kerülhet. Az ellenséges területeken keresztül el kell jutnia a kambodzsai határhoz, ahol a “zöldsapkás” ezredes már hosszú ideje a hegyekben él, és az őt istenként tisztelő bennszülöttekből magánhadsereget szervezett. Willard útja a háborús területen keresztül egyre inkább erős színekkel festett rémálomhoz hasonlít. Küldetése során szembesülnie kell, hogyan válik a vietnámi háború, és egyáltalán, maga a háború szándékos vagy félelem szülte esztelen vérengzéssé.