Bombaként robbant a neten az atombombás Nolan-film első fotója

Az Oppenheimerről és a Manhattan tervről szóló életrajzi filmben szerepel többek között Cillian Murphy, Emily Blunt, Robert Downey Jr., Matt Damon, Rami Malek és Kenneth Branagh is.

Christopher Nolan már javában dolgozik az Oppenheimer címet viselő új filmjén, ami J. Robert Oppenheimer amerikai atomtudós életét dolgozza fel. Oppenheimert, akit gyakran az atombomba atyjaként emlegetnek, az írországi születésű hollywoodi sztár, Cillian Murphy alakítja a grandiózus életrajzi tablóban. Meg is érkezett nemrégiben az első hivatalos kép az új Nolan-filmből – ezen természetesen Cillian Murphy látható, cigarettázó Oppenheimerként. Íme:

A 2023. július 23-án mozikba kerülő, de már most is óriási érdeklődést kiváltó film egyébként igen impozáns szereplőgárdát tudhat magáénak: Cillian Murphy mellett látható lesz benne Emily Blunt, Robert Downey Jr., Matt Damon, Matthew Modine, Florence Pugh, Rami Malek, Kenneth Branagh, Dane DeHaan, Benny Safdie, David Krumholtz, Jack Quaid, Josh Hartnett és Alden Ehrenreich is.

Murphy korábban már többször is együtt dolgozott Nolannel, többek között a Batman-trilógián, az Eredeten és a Dunkirkön is. A The Guardian magazinnak így nyilatkozott nemrég a közös munkáról:

Chris szavára mindig ugrani fogok, legyen szó bármekkora szerepről. Chris felhív, és én ott leszek! Hát nem csodálatos, hogy a filmesek még mindig készítenek olyan kihívást jelentő, igényes filmeket a stúdiórendszerben, amelyeket nem IMAX-re, hanem filmtekercsre forgatnak? Szerintem ő a zászlóvivő. Ő, Paul Thomas Anderson és Quentin Tarantino fantasztikus filmesek, akik hatalmas léptékű, izgalmas dolgokat készítenek.

A szerepre való felkészüléséről Murphy azt nyilatkozta, hogy rengeteget olvasott a témában:

Érdekel az ember [J. Robert Oppenheimer], és az, hogy az atombomba feltalálása mit tesz az egyénnel. Maga a működési elv nem igazán az én asztalom, nincs meg az intellektuális képességem ahhoz, hogy megértsem, de az ilyen típusú ellentmondásos karakterek [mint amilyen Oppenheimer], lenyűgöznek.

Magáról az Oppenheimerről egyébként egyelőre elég kevés részletet tudni, de a hírek szerint Nolan a Tenet több mint 200 millió dollárba kerülő látványorgiája után most jelentősen visszavesz a tempóból: „mindössze” 100 millió dolláros büdzséből oldja meg ezt az életrajzi filmet. Néhány további információmorzsát azért már felcsipegetett a szaksajtó:

  • A The Hollywood Reporter értesülése szerint az Oppenheimer forgatása Új-Mexikóban lesz, méghozzá egy hatalmas, egyedi építésű díszletben.
  • Szintén a The Hollywood Reporter értesülése, hogy a Florence Pugh a kommunista párttag Jean Tatlockot alakítja majd, akinek viszonya volt Oppenheimerrel, és ezért biztonsági aggályai támadtak az amerikai kormánytisztviselőknek. Benny Safdie alakítja Teller Edét, a Manhattan terven dolgozó, magyar fizikust, a hidrogénbomba másik atyját. Rami Malek szintén egy tudóst játszik a filmben.
  • A Deadline szerint Emily Blunt Oppenheimer feleségét fogja játszani.
  • Robert Downey Jr. állítólag Lewis Strauss kereskedelmi minisztert, Matt Damon a Manhattan projektet irányító mérnököt, Leslie Grovest alakítja majd.
  • Matthew Modine, Kenneth Branagh, Dane DeHaan, David Krumholtz, Jack Quaid, Josh Hartnett és Alden Ehrenreich esetében egyelőre nem lehet tudni, hogy kiket fognak alakítani a filmben.
  • Az operatőr ezúttal is Hoyte Van Hoytema lesz, akivel Nolan korábban együtt forgatta a Tenetet, a Dunkirköt és a Csillagok közöttet is.
  • Ez lesz Nolan első filmje a 2002-es Álmatlanság óta, amit nem a Warner Bros. égisze alatt készít. Nolan közel két évtizeden át volt hűséges a Warnerhez, de a világjárvány idején, a Tenet 2020-as premierjét követően megromlott a viszony, mivel a stúdió átállt a „hibrid premiermodellre”, vagyis hogy a mozipremierje napján az összes blockbuster elérhetővé válik az HBO Maxon is. Nolan már akkor is nyilvánosan felszólalt a Warner döntése miatt (mi is beszámoltunk róla itt a PORT.hu hasábjain), így egyáltalán nem akkora meglepetés, hogy az Oppenheimer már az Universal háza táján készül, ahol a hírek szerint Nolan 100 napos fórt kapott, vagyis csak ennyi idővel a mozipremier után kerül fel a film a streaming platformokra.

(via The Independent & Indiewire.com)