Egyre magasabbra tör az idei Oscar-gála szenzációja

A dél-koreai Élősködők négy Oscar-díjat is nyert. Most ismét filmtörténelmet írhat, hiszen a minden idők legtöbbet hozó idegen nyelvű filmjének rekordját ostromolja.

Bong Joon-ho rendezőzseni legújabb alkotása az elmúlt hétvégén újabb 6,47 millió dollárt keresett az észak-amerikai mozikban, ezzel pedig amerikai bevétele 44 millió dollárra, világszerte elért bevétele pedig 200 millióra emelkedett. Az Élősködők tehát a legjobb úton van afelé, hogy átlépje az 50 milliós bevételi határt, de egyes elemzők szerint nagy az esélye a 60 millióra is.

Idegen nyelvű filmtől ez az Egyesült Államokban hatalmas teljesítménynek számít (ahogy az is, hogy idegen nyelvű alkotásként nyerte meg az Oscar-gálán a legjobb filmnek járó díjat), és amennyiben a mű eléri az 58 millió dolláros észak-amerikai jegybevételt, az Amerikában a második legtöbbet hozó idegen nyelvű film lesz a filmtörténelemben.

Az Amerikában a legtöbbet kaszáló idegen nyelvű alkotások TOP3-as listáját jelenleg a Tigris és sárkány (128,1 millió dolláros bevétel), Az élet szép (57,6 millió dollár) és a Hős (53,7 millió dollár) alkotja, de könnyen lehet, hogy jövő héten ilyenkorra már az Élősködők lesz a második helyezett. „Az Oscar-eső hatalmas lökést adott a filmnek, 29 százalékkal növelte meg a bevételét.

Az Élősködőkről beszélnek jelenleg a legtöbbet az emberek az országban, és annak ellenére, hogy már home video formájában is elérhető, kihagyhatatlan néznivaló lett a mozikban”

– szögezte le Paul Dergarabedian box office-elemző. A filmnek egyébként hamarosan elkészül a sorozatverziója is, Bong Joon-ho pedig máris következő projektjén dolgozik – egyszerre kettőn is.


(via Uproxx)