Elhunyt a Házibuliból ismert Claude Brasseur

A César-díjas francia színész 84 éves volt. A Házibuli mellett a Külön banda, A svihák, a Sokat akar a szarka és a Rendőrök háborúja című filmekben láthattuk.

84 éves korában elhunyt Claude Brasseur francia színész, aki több mint száz filmben játszott és számtalan színházi előadásban szerepelt. Magyarországon a legtöbben valószínűleg az 1980-ban bemutatott Házibuliból ismerik. Ő játszotta a Sophie Marceau által alakított főszereplő  apját, Françoist. 1986-ban, a Pokolraszállás című drámában ismét együtt szerepeltek, abban a filmben a fiatal színésznő alkoholista férjét alakította.

Az 1936-os születésű Brasseurnek az anyja, apja és nagyapja is ismert színész volt, és fia, Alexander is színész lett. Claude Brasseur a konzervatórium elvégzése után először színpadon szerepelt, filmezni 1956-tól kezdett el. Első komolyabb szerepét Jean-Luc Godard Külön banda című, 1964-ben bemutatott filmjében kapta, Anna Karina és Sami Frey partnereként ő alakítja az egyik kisstílű rablót. A filmtörténet egyik leghíresebb táncjelenetét is itt adják elő közösen.


Legjelentősebb elismerése két César-díj volt 1977-ben, A svihák és a Sokat akar a szarka című filmekért. Sportolóként is sikeres volt, a francia bobcsapat tagjaként 1964-ben a téli olimpiára is kijutott, 1983-ban pedig Jacky Ickx navigátoraként megnyerte a Párizs-Dakart.