Elhunyt Gyarmathy Lívia Kossuth-díjas filmrendező

90 éves volt.

90 éves korában meghalt Gyarmathy Lívia Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező, érdemes és kiváló művész, a magyar mozgókép mestere. A család közlése szerint Gyarmathy türelemmel és méltósággal viselt, hosszú betegség után hunyt el szerdán éjjel – írja az MTI.

Az anyai ágon francia származású Gyarmathy  vegyészmérnökként végzett. A kispesti textilgyárban dolgozott, amikor 1960-ban egy újsághirdetés nyomán jelentkezett Herskó János kísérleti filmrendezői osztályába a Színművészeti Főiskolára.

A diploma megszerzése után a Mafilm állományába került, ahol dokumentumfilmeket készített. Rögtön második rendezése, a Tisztelt cím! Krakkóban nyert díjat. A kamaszok „ragasztózásáról” szóló Kilencedik emelet (1977), amelyet ő maga a legkeményebb filmjének tart, elnyerte az oberhauseni filmfesztivál nagydíját. A csalás gyönyöre című filmjének zenéjét Ennio Morricone komponálta.

Férjével, Böszörményi Gézával együtt több forgatókönyvet írt, első közös sikerük az Ismeri a szandi-mandit? című játékfilm volt 1969-ben.

Egyik fő műve az 1998-ban bemutatott félórás A mi gólyánk, amely a Somogy megyei Mesztegnyőn télre ottrekedt gólya és a falusiak között kialakuló különleges kapcsolatról szól. A „néma” dokumentumfilm számos nemzetközi elismerést nyert, közte az Európai Filmakadémia legjobb európai rövidfilmnek járó díját. Következő filmje, a majdnem egy évig forgatott Táncrend is több komoly elismerést kapott.

Utolsó filmje, a 2013-as A tér a rendező ötödik emeleti balkonjának látószögéből egy évtizedet átölelve mutatja be az épülő Turul-szobor fogadtatását, politikai hullámveréseit, valamint a tér magánéletét.

Via: NFI / MTI