Ez a 13 legjobb és egyben legnyomasztóbb sorozatgyilkosos film

A bárányok hallgatnak, a Zodiákus és A pokolból is azért igazán félelmetes, mert mind megtörtént eseményeken, valódi gyilkosok bestiális rémtettein alapul.

Az emberek mindig is szerették az olyan filmeket, amelyek igaz történeteken alapultak. Abba viszont alighanem csak igen ritkán szoktunk belegondolni, hogy olykor bizony egy-egy horror vagy thriller is megtörtént eseményeken alapul, és bizony egyáltalán nem kitaláció a vásznon vagy a képernyőn látható, véres bűntény. Különösen ijesztő mindez a sorozatgyilkosos filmek esetében, hiszen nem egy ebbe a zsánerbe tartozó kultfilmet konkrét sorozatgyilkosságok ihlettek meg. Ezekből gyűjtött nemrég össze egy csokorra valót a Looper magazin, ahol egy komplett toplista is összeállt a legizgalmasabb sorozatgyilkosos filmekből, amelyeket megtörtént esetek inspiráltak. A szakportál a Rotten Tomatoes kritikagyűjtő oldal összesített értékelései, és az IMDb adatbázist böngésző olvasóközönség pontszámai alapján állította össze a kriminalisztikai érdekességekkel alaposan megtűzdelt toplistáját – ebből szemezgettünk most mi is, és kiegészítettük az értékeléseket a PORT.hu olvasóinak osztályzataival is.

FIGYELEM! Az alábbi cikk spolieres filmismertetőket, és a nyugalom megzavarására alkalmas, sokkoló, véres és megbotránkoztató eseményleírásokat, megtörtént bűneseteket tartalmaz! A további olvasást mindenkinek csak saját felelősségre ajánljuk!

13. Kannibál

  • PORT.hu pontszám: 5,2
  • IMDb pontszám: 5,6
  • Rotten Tomatoes: 72%

Ebben a 2002-es, brutális thrillerben Jeremy Renner alakította a sorozatgyilkos kannibált, Jeffrey Dahmert. A wisconsini Milwaukee-ban született homoszexuális férfi 1960 és 1994 között 17 embert (zömmel afroamerikai és ázsiai származásúakat) ölt meg, darabolt fel és evett meg. A módszere az volt, hogy szexuális aktus ígéretével a saját lakására hívta az áldozatait, ott közösült velük, és altatót kevert az italukba, hogy „engedelmes zombit” kreáljon belőlük. Végül megfojtotta vagy sósavval öntötte le őket, ezután elfogyasztotta a belső szerveiket. A folyamatot fotókkal dokumentálta, és a képekkel dekorálta ki a szobáját. Áldozatai koponyáját lelakkozta, és polcdíszként használta. Végül a bevallott és rá bizonyított 17 gyilkosságért 957 év börtönt kapott. A rács mögött sem bírt magával: rabokat és börtönőröket ijesztgetett azzal, hogy megharapja őket, és egyéb szadista tréfákat eszelt ki. Végül gyilkosság áldozatává vált: miután 1994-ben viccből hátba vágta egy vasrúddal skizofrén rabtársát, Christopher Scarvert, az megfordult, lefegyverezte és agyonverte.

 

12. Wolf Creek - A haláltúra

  • PORT.hu pontszám: 6,7
  • IMDb pontszám: 6,2
  • Rotten Tomatoes: 53%

Ebben a 2005-ös ausztrál horrorban három jóbarát, Liz (Cassandra Magrath), Kristy (Kestie Morassi) és Ben (Nathan Phillips) a Wolf Creek Nemzeti Parkba indul nyaralni. Amikor az autójuk lerobban, egy idegen felajánlja, hogy megjavítja, és éjszakára is megszállhatnak nála. Másnap azonban a fiatalok rádöbbennek, hogy jóakarójuknak esze ágában sincs állnia szavát, és nem fogja továbbengedni őket... A történet ihletője a hírhedt ausztrál hátizsákos sorozatgyilkos, Ivan Milat volt. A fiatal korától balhés hírű erdőjáró és hobbivadász 1989 és 1993 között hét hátizsákos túrázót (két férfit és öt nőt) rabolt ki és gyilkolt meg Új-Dél-Walesben, de három '70-es években eltűnt nő ügyével is meggyanúsították. Elfogását annak köszönhette, hogy egy Paul Onions nevű stoppos kiránduló sikeresen kimenekült Milat kocsijából, miután szóváltásba és lövöldözésbe keveredtek. Évekkel ezután, amikor a hatóság holttesteket talált az erdőben, Onions a hírekből értesülve maga jelentkezett, hogy segítsen beazonosítani a hátizsákos gyilkost. Bár Ivan Milat sosem ismerte be a tettét (a tárgyalásán is rá akart mindent kenni a testvérére), végül 1996-ban hétszeres életfogytiglanra ítélték. 2019-ben, 74 évesen halt meg egy börtönkórházban.

 

11. Dermesztő rémület

  • PORT.hu pontszám: 7,3
  • IMDb pontszám: 6,4
  • Rotten Tomatoes: 61%

Ebben a 2013-as Nicolas Cage-filmben egy pszichopata sorozatgyilkos tartja rettegésben az alaszkai Anchorage városát. Az áldozatok többsége prostituált, akiket megerőszakolt, és brutálisan megkínzott, mielőtt végzett velük. Az ügy Halcombe őrmesterhez kerül (őt alakítja Cage), aki rájön, hogy a gyilkos Robert Hansen (John Cusack), de nincs elég bizonyítéka. Nyomozása során megismeri Cindyt (Vanessa Hudgens), aki túlélte a gyilkos támadását, de a trauma óta drogproblémái vannak, és nem túl segítőkész. Eközben a gyilkos újabb áldozatokat szed... A történet ihletője az igazi alaszkai sorozatgyilkos, az anchorage-i Hentespék, Robert Hansen volt, aki 17 nőt megölt, 30 másikat pedig megerőszakolt Anchorage-ben a '70-es években. A Butcher Bake, azaz Hentespék gúnynév azért ragadt rá, mert kettős életet élt: nappal egy kis belvárosi pékségben szorgoskodott, éjjelente pedig prostituáltakra és táncosnőkre vadászott. Áldozatait elrabolta, majd egy elhagyatott helyre vitte. Ezután a nőket megerőszakolta és vagy elengedte őket, vagy kizavarta az erdőbe, hogy puskával vadászhasson rájuk. Bár 17 áldozata volt, 1984-ben négy gyilkosságért ítélték 461 év börtönre. 2014-ben, 75 éves korában halt meg a börtönben.

 

10. Átkozottul veszett, sokkolóan gonosz és hitvány

  • PORT.hu pontszám: 7,6
  • IMDb pontszám: 6,7
  • Rotten Tomatoes: 54%

Zac Efron 2019-es thrillere az amerikai kriminalisztika egyik leghírhedtebb sorozatgyilkosáról, Ted Bundyról szól. Bundy maga a megtestesült Antikrisztus az Egyesült Államokban, számos film, könyv és dal ihletője, aki 1974 és 1978 között 30 fiatal lányt ölt meg, miután megerőszakolta őket. A gyanú szerint ennél jóval több áldozata volt, de nem ismerte be a bíróságon az összes tettét. A visszaemlékezések szerint Ted Bundy egy kifejezetten jóképű, megnyerő stílusú, karizmatikus fickó volt, akit a környezete egy művelt és vonzó férfiként ismert – ezért tudott könnyen az áldozatai bizalmába férkőzni, és később képviselni a saját védelmét a bírósági tárgyalásán. Már 1976-ban letartóztatták, de ekkor sikeresen megszökött. A rendőrök végül 1978-ban fogták el egy tűzharcban, miután Bundy magát tűzoltónak hazudva megkörnyékezte egy rendőr tinédzserkorú lányát, és miután már több járőr is gyanakodni kezdett rá, üldözőbe vették. Ted Bundyt 1979-ben ítélték halálra, de az újabb bírósági tárgyalásai miatt végül csak 1989-ben végezték ki villamosszékben.

 

9. A pokolból

  • PORT.hu pontszám: 8,3
  • IMDb pontszám: 6,8
  • Rotten Tomatoes: 57%

Egyes kriminológusok szerint a XX. századdal beköszöntő modern kor valójában már kicsivel hamarabb, a XIX. század végén megkezdődött: egészen pontosan 1888-ban, amikor a titokzatos Jack the Ripper, azaz Hasfelmetsző Jack brutálisan meggyilkolt négy korosodó örömlányt és egy fiatal nőt London hírhedt nyomornegyedében, Whitechapelben. Ennél valószínűleg több gyilkosságot követett el (sőt, könnyen lehet, hogy nem is egy Hasfelmetsző tevékenykedett, hanem egyszerre több!), ám a valódi kilétét máig rejtély övezi, kiváló alapanyagul szolgálva ezzel temérdek könyvnek, filmnek, képregénynek és konteónak. Hasfelmetsző Jack volt az első olyan modern bűnöző, aki a tettei nyomán médiasztár lett, főleg azáltal, hogy ő maga (vagy az őt utánzó imposztor?) is gúnyos leveleket küldött a tanácstalan rendőröknek, akik bottal ütötték a nyomát. Ezek közül az üzenetek közül három vívott ki magának jelentős figyelmet: „Kedves Főnök”-levél, a „Pimasz Jack”-levél és a „A Pokolból”-levél. Utóbbi lett a címadója Alan Moore kultikus képregényének, valamint az abból készült, kiváló Johnny Depp-filmnek is, ami a Hasfelmetsző-gyilkosságok egyik kedvelt összeesküvés-elméletét lovagolta meg: Jack a titkos szabadkőműves testvériség nevében szabadult meg azoktól a hölgyektől, akik esetleg a brit királyi család törvénytelen örökösét hordhatják a szívük alatt!

 

8. A rém

  • PORT.hu pontszám: 8,1
  • IMDb pontszám: 7,3
  • Rotten Tomatoes: 81%

A Wonder Woman sztárrendezője, Patty Jenkins 2003-ban forgatott filmet az Egyesült Államok első női sorozatgyilkosáról, Aileen Wuornosról, aki 1989-ben és 1990-ben megölt hét olyan férfit, akik állítása szerint megerőszakolták, vagy megpróbálták megerőszakolni életének azon időszakában, amikor prostituáltként volt kénytelen dolgozni. Wuornos, akit a szinte felismerhetetlenné maszkírozott Charlize Theron alakított a filmváltozatban, azzal védekezett a tárgyalásán, hogy a gyilkosságokat önvédelemből tette. Végül hat gyilkosságot ismert be, ezért a bíróság halálra ítélte. 2002-ben végezték ki méreginjekcióval.

 

7. Volt egyszer egy... Hollywood

  • PORT.hu pontszám: 6,6
  • IMDb pontszám: 7,6
  • Rotten Tomatoes: 85%

Tarantino hihetetlen sztárszereposztással leforgatott 2019-es filmje egy munka nélkül maradt westernszínész (Leonardo DiCaprio) és a kaszkadőre (Brad Pitt) szemén keresztül mutatja be az 1960-as évek csillogó Hollywoodját, amit akkoriban egy véres gyilkosság, Roman Polanski nyolc és fél hónapos terhes feleségének brutális lemészárlása feketített be. Az 1969-ben meggyilkolt Sharon Tate-et Margot Robbie alakítja a filmben, a gyilkosságot parancsba adó hippi szektavezért, Charles Mansont pedig Damon Herriman. A zenészi karriert dédelgető Mansont a '60-as években egy megnyerő figuraként ismerte meg a környezete, bár már akkoriban híres volt arról, hogy néha teljesen váratlan dolgokat művelt. Többek között olyan spirituális-rasszista konteókkal beszélte tele a köré gyűlő hippik fejét, hogy küszöbön a Vízöntő kora és az Apokalipszis eljövetele, ami egy feketék és fehérek közötti faji háborúban fog kicsúcsosodni. Ám mivel ez nem történt meg, Manson maga akarta felgyorsítani a folyamatot a Helter Skelter-hadművelet keretében elkövetett bűnténysorozattal. Ennek volt a része a Sharon Tate-gyilkosság és a LaBianca-gyilkosság is, amelyekért végül a felbujtó Mansont és a szektájának többi tagját (a tényleges gyilkosokat) is halálra ítélték. 1972-ben azonban még azelőtt eltörölték a halálbüntetést Kaliforniában, hogy a „a Manson családot” kivégezhették volna, így a büntetésüket életfogytiglanira változtatták. Charles Manson végül 2017-ben, 83 évesen hunyt el a börtönben. Ted Bundyhoz hasonlóan ma már ő is maga az Antikrisztus az amerikai folklórban, temérdek film, sorozat, könyv szól róla és a követőiről.

 

6. A texasi láncfűrészes mészárlás

  • PORT.hu pontszám: 7
  • IMDb pontszám: 7,5
  • Rotten Tomatoes: 89%

Ed Gein, más néven „a plainfieldi mészáros”, avagy „a plainfieldi ghoul” szintén egy hírhedt amerikai sorozatgyilkos volt. Alakja több fiktív filmes szörnyeteget is megihletett, többek között A texasi láncfűszéres mészárlás undorító famíliáját (erről ebben a Port-cikkben részletesebben is írtunk). Gein mindössze két nő '50-es évekbeli meggyilkolását vallotta be, és mindkét esetben bűnösnek találták, ám elmebetegnek minősítették, így börtön helyett a pszichiátriára került. A beteges őrült jelzőre alaposan rá is szolgált: apja, anyja és a testvére halála után (utóbbival valószínűleg ő végzett, balesetnek álcázva) zárkózott lett, a családi házukban csupán a konyhát és egy kis szobát tartott meg magának. Kannibálokról, nemváltó műtétekről és a haláltáborokban zajlott náci emberkísérletekről olvasott újságcikkeket, sírokat fosztogatott, frissen eltemetett női testeket ásott ki, és az emberi maradványokból használati tárgyakat csinált magának otthonra. 1957-ben tartóztatták le, miután eltűnt a plainfieldi szerszámbolt eladónője, Bernice Worden, akinek a testét végül Ed Gein pajtájában találták meg. A nő lábánál fogva lógott lefelé, megkötözték, lefejezték és az ágyékától kezdve felhasították a torzót. A fejét és a szívét a házban találták meg a rendőrök. Ami emellett odabent fogadta a járőröket, az a legszörnyűbb rémálmukat is felülmúlta! Csontok, levágott orrok és fejek, kimetszett női nemi szervek kerültek elő, továbbá Gein borzalmas használati tárgyai: egy arcból és csontokból készített lámpát, mellbimbókból varrt övet, emberbőrrel bevont székeket, koponyából készített tálakat, emberi bőrből varrt zoknikat, lenyúzott női arcbőrből készült maszkokat... De Gein a lenyúzott bőrből női ruhákat is varrt magának, mondván, hogy ha női bőrt ölt magára, közelebb kerülhet a halott édesanyjához. Végül 77 évesen, 1984-ben halt meg egy elmegyógyintézetben, de a plainfieldi temetőben jelöletlen helyen nyugszik, mivel az első sírját apránként elhordták szuvenírnek a horrorrajongók.

 

5. Amerikai pszichó

  • PORT.hu pontszám: 7,8
  • IMDb pontszám: 7,6
  • Rotten Tomatoes: 70%

Bret Easton Ellis azonos című, 1991-es regényéből 2000-ben készült film Christian Bale főszereplésével. A történet főhőse Patrick Bateman, egy gazdag és befolyásos Wall Street-i befektető fia, igazi aranyifjú. Könnyen halad előre az apja által kitaposott úton, megszállottja a pénznek, a sikernek, a divatnak és a stílusnak. Igazi társasági ember, központi figura, amolyan kétlábon járó sikersztori. Bateman emellett minden idők legkegyetlenebb és leggátlástalanabb sorozatgyilkosa is. Ismerősöket és ismeretleneket mészárol le különös kegyetlenséggel, nem válogatva az eszközökben: kés, láncfűrész, fegyver, nála egyre megy. Indítéka maga az ölés gyönyöre. A karakterben nem nehéz felfedezni Ted Bundyt és Ed Geint, akitől Bateman még idéz is a filmben, amikor arról beszél, hogy ha meglát egy nőt az utcán, az egyik része szeretné vele kellemesen eltölteni az időt, a másik része pedig kíváncsi, hogy néz ki a nő feje egy karóra tűzve. Ezt azonban nem Ed Geint mondta, hanem egy másik hírhedt amerikai sorozatgyilkos, a nekrofil Edmund Kemper, aki tíz embert ölt meg, köztük a nagyszüleit és az anyját,  valamint olyan fiatal női stopposokat, akiket megölt, lefejezett, megcsonkított, megbecstelenített, és végül hazavitte a testüket. 1973-as tárgyalásán ő maga kérvényezte a halálbüntetést, de életfogytiglant kapott. Jelenleg is börtönben ül, decemberben lesz 73 éves.

 

4. A Zodiákus

  • PORT.hu pontszám: 8
  • IMDb pontszám: 7,7
  • Rotten Tomatoes: 89%

David Fincher 2007-es kultfilmjében sorozatgyilkos szedi áldozatait San Franciscóban. A rendőrség képtelen a nyomára bukkanni, pedig a tettes üzeneteket küld több napilapnak is. Csak néhány  újságíró, köztük Paul Avery (Robert Downey Jr.) és egy csöndes szerkesztőségi rajzoló, Robert Graysmith (Jake Gyllenhaal) bízik abban, hogy megfejtheti a rejtélyes üzeneteket, melyek alapján a gyilkos a Zodiákus nevet kapta. Elszántan és szenvedélyesen üldözik ellenségüket, miközben már maguk is az őrület határán járnak... A Zodiákus (avagy: „a horoszkópos gyilkos”) egy valódi sorozatgyilkos volt, aki az 1960-as években tevékenykedett Észak-Kaliforniában. Személyazonossága mindmáig ismeretlen, csak annyi biztos, hogy 1968 decembere és 1969 októbere között öt embert ölt meg. Jóllehet, maga a Zodiákus a San Francisco Examinernek, a San Francisco Chronicle-nek és a Vallejo Timesnak küldött leveleiben azt állította, 37 áldozattal végzett, a nyomozók csupán hét áldozatát azonosítottak be, akik közül ketten túlélték a brutális támadást. 2018-ban a vallejói rendőrség bejelentette, megpróbálnak DNS-mintát nyerni a Zodiákustól a leveleire felnyalt bélyegeinek hátuljáról, illetve 2020-ban egy kódfejtő sikeresen dekódolta az egyik rejtjeles üzenetet, de mindmáig nem derült ki, ki is volt az elkövető.

 

3. Halloween - A rémület éjszakája

  • PORT.hu pontszám: 8
  • IMDb pontszám: 7,7
  • Rotten Tomatoes: 96%

John Carpenter 1978-as kultfilmjében Michael Myers, a mániákus sorozatgyilkos Halloweenkor kitör az elmegyógyintézet falai közül, hogy visszatérjen egykori rémtettének színterére, az álmos kisvárosba. A Star Trek-maszk mögé rejtőző, bomlott agyú férfi útját halottak szegélyezik, és csak egy fiatal lány, a következő áldozatnak kiszemelt Laurie (Jamie Lee Curtis) állíthatja meg. Michael alakjában a fentebb már bemutatott, két hírhedt amerikai sorozatgyilkos, a diliházba zárt Ed Gein és a saját családtagjait sem kímélő Edmund Kemper alakja ismerhető fel.

 

2. Psycho

  • PORT.hu pontszám: 9,1
  • IMDb pontszám: 8,5
  • Rotten Tomatoes: 96%

Alfred Hitchcock 1960-as kultfilmjének középpontjában egy félreeső motel és annak titokzatos tulajdonosa, Norman Bates (Anthony Perkins) áll. Nem egyszerű krimit láthatunk, hanem fantasztikus, előre nem sejtett pszichológiai drámát – amiből minden kaszabolós slasher horror öregapja lett. Azt azonban talán nem mindenki tudja, hogy bizony a Psycho is könyvadaptáció: Robert Bloch azonos című, 1959-es rémregényén alapul, amihez a szerző bevallottan a halott anyjához betegesen vonzódó, bestiális sorozatgyilkos, „a plainfieldi ghoul”, Ed Gein alakját használta fel.

 

1. A bárányok hallgatnak

  • PORT.hu pontszám: 9,1
  • IMDb pontszám: 8,6
  • Rotten Tomatoes: 96%

Aligha van olyan horror- és thrillerrajongó, aki ne fújná kívülről Anthony Hopkins 1991-es kultfilmjének sztoriját, amelyben Dr. Hannibal Lecter, a világ legveszedelmesebb pszichopata gyilkosa évek óta szigorúan őrzött börtönben csücsül. Az FBI-nak azonban a segítségére van szüksége, mert egy Buffalo Bill nevezetű sorozatgyilkos (Ted Levine) Hannibal régi módszereit utánozza. Clarice Starling különleges ügynök (Jodie Foster) kapja a hálátlan feladatot, hogy férkőzzön Dr. Lecter bizalmába, és próbálja meg rávenni a segítségre. Ám a dolog nem ilyen egyszerű, mivel Dr. Lecter nemcsak őrült, de hihetetlenül intelligens is. És ha az ő módszereiben nem is, a fiatal nők bőréből magának ruhát varró sorozatgyilkosban, Buffalo Billben azonnal ráismerhetünk az eszelős Ed Geinre, akinek fentebb már ismertettük a gyomorforgató pályafutását.